Typsnitt och tillgänglighet

Funka får ofta frågor om vilket som är det bästa typsnittet ur tillgänglighetssynpunkt. Det finns inget som är bäst. Men det går att resonera om vilken sorts typsnitt det är bra att använda. Som i så många andra sammanhang blir svaret: följ standard.

För att ha någorlunda kontroll över hur användarna ser din webbplats bör du välja ett standardtypsnitt. Typsnitt som Verdana, Georgia och Trebuchet MS är speciellt anpassade för läsning på skärm, men alla användare har inte dessa installerade på sina datorer. Ange därför typsnitt i CSS med flera alternativ.

I och med att många surfar på små skärmar och med mobiltelefoner blir det ännu viktigare att använda standardtypsnitt. Dessutom är ofta det typsnitt som är lättast att läsa ett som man känner igen sedan tidigare.

Men var det inte nåt med seriffer…

Jodå. Vi som varit med länge har upplevt hur rekommendationerna förändrats. I webbens begynnelse förespråkades att vi skulle använda typsnitt utan seriffer på webben och med seriffer i tryckt material. Det hade att göra med att bokstäver med seriffer lätt blev hackiga och suddiga på den tidens mer lågupplösta bildskärmar. Ett typsnitt utan seriffer blev då mer rent och tydligt på webben medan ett typsnitt med seriffer i tryckt skrift blev lättare att läsa då serifferna gör att bokstäverna länkar samman med varandra och bildar ordbilder.

Numera gör vi inte någon sådan skillnad mellan typsnittet på texter i tryckt material och på texter som läses på webben. Men fortfarande gäller samma grundläggande principer för typografi vad gäller storlek och radavstånd.

En bra typografi gör stor skillnad och kan vara avgörande för om en läsare klarar, och vill, läsa igenom en hel text. En läsbar typografi är ofta ”osynlig”, precis som god form, användbarhet och tillgänglighet. När det funkar tänker du inte på det.