App Guide - testa hur tillgänglig din mobila app är

Den 23 juni ska offentlig sektors appar vara tillgängliga. Vet du vad du behöver göra för att din app ska uppfylla lagkraven? Ladda ner App Guiden och börja testa idag!

Vi har summerat sex punkter och gjort dem enkla att förstå och testa i din telefon, så att du kan börja skapa tillgängliga appar idag. Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av materialet kostnadsfritt.

Det finns fel i formuläret

Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster

Webbtillgänglighetsdirektivet ställer krav på att webbplatser, extranät, intranät, dokument och appar ska vara tillgängliga. Alla som omfattas av lag om tillgänglighet i digital offentlig service, eller DOS-lagen som den svenska implementationen av direktivet kallas, har fram till 23 juni i år på sig att se till att just apparna är tillgängliga.

Många aktörer som omfattas av lagen, inte minst statliga, regionala och kommunala bolag inom exempelvis kollektivtrafik, el-bolag eller vårdgivare, erbjuder appar till sina kunder och användare.

Att vi använder telefonen nästan överallt ställer höga krav på apparnas tillgänglighet. Om det är en skakig buss som gör att det är svårt att träffa små klickytor, att jag behöver bra kontraster för att solen skiner på skärmen eller att jag har en medfödd funktionsnedsättning – oavsett varför behöver vi alla tillgänglighet förr eller senare i livet, fortsätter Melad Munther, Tillgänglighets- och användbarhetsexpert på Funka.