Nu måste din webbplats vara tillgänglig enligt lag!

Från och med 23 september i 2019 skulle alla nya webbplatser vara tillgängliga. Från den 23 september 2020 gäller kraven även för äldre webbplatser. Dessutom gäller lagen för dokument, extranät och intranät. Appar måste vara tillgängliga sedan 23 juni 2021.

Det betyder att du måste fixa alltihop. Vet du i vilken ände du ska börja?

För att uppfylla lagens krav behöver du veta hur pass tillgängliga dina gränssnitt är, eftersom det ska deklareras i en tillgänglighetsredogörelse. Om du inte redan vet status, behöver du göra något slags inventering. Dessutom måste du ha en process för att hantera återkoppling från användare och distribution av alternativa format.

Vi hjälper dig gärna med allt det där, hör av dig!

  • Tillgänglighetsredogörelse

    Dags att få till din Tillgänglighetsredogörelse. Webbtillgänglighetsdirektivet är väldigt fiffigt ihopskruvat med tre olika delar eller perspektiv som ska säkerställa att regelverket gör skillnad på riktigt.
  • Landmarks och ARIA

    Vad kan du som utvecklare göra för att hjälpa en skärmläsaranvändare? Funkas Christer Janzon tipsar utvecklare som vill bygga webbplatser korrekt, enligt lagen.
  • Skriv begripliga länkar

    Länkar är viktiga för alla, eftersom de kan leda oss rätt eller fel. För vissa användare är det särskilt viktigt att länkar är tydliga, men alla uppskattar att förstå vart en länk leder.
  • Textning av film

    Film är ett fantastiskt sätt att nå ut till användare. Många användare föredrar film framför text och 25 % av den vuxna befolkningen har svårt att förstå skriven text. Därför är film viktigt.
  • Animationer för alla

    Rörlig bild kan förmedla en känsla på ett helt annat sätt än en statisk bild eller en text. Men vad ska du tänka på när det gäller tillgänglighet? Funka tipsar om animationer.
  • Använd rubriker på rätt sätt

    Rubriker är lika viktiga i dokument som på webben. Nu pratar vi inte om klickvänliga tidningsrubriker utan rubriker som delar in text i olika sektioner. Rubriker hjälper oss att skumläsa och för seende ger rubrikerna en snabb bild av hur pass relevant innehållet är.

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig.

Det finns fel i formuläret

Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster