Hur gör jag min röst hörd internt?

I många organisationer är det en eller ett par personer som har insett vitsen med och vikten av att arbeta med tillgänglighet. Många känner sig isolerade, man försöker gång på gång äska medel för att ta tag i frågorna och förbättra webbplatsen ur ett tillgänglighetsperspektiv, men det är ofta både ensamt och otacksamt.

Vad kan man då som ensam eldsjäl göra för att få gehör för de här frågorna? Jo, man kan vara lite listig och fundera på vad som triggar chefen. Är det teknik, ekonomi, personalfrågor eller att vara bäst i klassen?

 • Se dig omkring bland närliggande organisationer 1
  Du har kanske en likasinnad i grannkommunen? Att samarbeta hjälper inte bara till med att minska kostnaderna och ge möjlighet att bolla idéer, det ger också ett stöd som kan innebära skillnaden på om du ska orka driva igenom frågorna eller ej. Nätverk är bra!

 • Se dig omkring bland närliggande organisationer 2
  Det finns nästan alltid ett mått av tävlingsinstinkt att dra nytta av, prova med en oskyldig fråga av typen ”Hur kommer det sig att xx-kommun kan…när inte vi kan det?” Det brukar ta skruv!

 • Se dig om i din egen organisation
  Nästan överallt finns det någon som ser lite sämre, har lite problem med musarm eller har lite svårt att förstå de nya systemen. Tillgänglighet är en arbetsmiljöfråga! Om ledningen vill att hela personalen ska jobba effektivt och bra, ja då måste man helt enkelt tänka på tillgängligheten, internt såväl som externt. Det handlar om mångfald (ett modeord som är svårare att säga emot än tillgänglighet) och att ta hand om hela personalen – inte bara de teknikälskande ungtupparna…

 • Samla in alla de synpunkter som kommer angående webbplatsen
  Det är inte bara kundtjänst som har kontakt med användarna och får in synpunkter, det kan också vara bibliotekarier, handläggare eller andra i organisationen som har direktkontakt med allmänhet, kunder och besökare. Växeltelefonister och receptionister har en nyckelroll och vet ofta mer än webbredaktionen om vad besökarna upplever som problematiskt – tro det eller ej. Få dem att dokumentera de synpunkter och frågor som kommer in. Välj ut de som rör problem att hitta eller förstå och presentera dem som ett underlag för förändring. Om fler hittar rätt på webben kan alla som svarar på rutinfrågor i telefon arbeta med andra saker, eller hur?

 • Lyft tillgänglighetsfrågan – det är mer än funktionshinder
  En tillgänglig webbplats håller en högre teknisk kvalitet, är lättare att underhålla och vidareutveckla och klarar framtidens ökade teknikkrav bättre än en otillgänglig. Det finns också stora likheter mellan vad som är viktigt ur ett tekniskt tillgänglighetsperspektiv och vad som är viktigt för en sökmotor. En webbplats som ska funka i olika typer mobila gränssnitt måste ha ordning på koden.

 • Bjud in någon i branschen att tala om de här frågorna. Det kan räcka om du lyckas samla nyckelpersoner i ledningen i 30 minuter för att få dem med på tåget. Många seriösa aktörer ser det som ett tillfälle att göra reklam och ställer upp gratis.

Om inget av ovanstående hjälper? Ja, då återstår bara att tjata.

Funka tipsar

 • Tillgängliga appar - tre tips från experten

  Vet du vad du behöver göra för att din mobila app ska uppfylla lagkraven? Sedan 23 juni 2021 ska appar vara tillgängliga enligt webbtillgänglighetsdirektivet. VI på Funka tycker att alla borde tänka på tillgänglighet i appar.
 • Skriv lagom korta meningar

  En text som är lätt att läsa och förstå måste ha lagom korta meningar. Samtidigt måste den ha bra flyt och tydliga samband. Funkas språkexpert ger råd om hur du kan jobba med meningslängden när du skriver.
 • Teckenspråk, textning och syntolkning

  Vi har skrivit en liten manual om teckenspråk, textning och syntolkning. Vad är det som gäller och när? Vilka användare har behov av vad? Finns det några undantag? Hur gör man? Det försöker vi svara på.
 • Tjäna på tillgänglighet

  Tillgänglighet på internet innebär både kundnytta och användarnytta. Vi har samlat några argument för teknisk tillgänglighet som kompletterar det självklara - nämligen att fler kan använda en tillgänglig webbplats.
 • Låt besökaren använda bilder!

  Det är inte bara Funka som tipsar om tillgänglighet. Våra testanvändare kommer ofta med smarta idéer. Den här gången handlar det om att låta bilderna tala.
 • Hjälp användaren när det blir fel

  Om du skriver begripliga felmeddelanden hjälper du besökaren att göra rätt. Det finns riktlinjer att följa. Funka tipsar om hur du ska göra.
 • Visuellt fokus

  Visuellt fokus är en nyhet i WCAG 2.0 men egentligen en rekommendation som funnits länge. Funka reder ut vad som gäller och berättar hur du ska göra för att generera visuellt fokus.
 • Även texter behöver luft

  Språkexpert Karin Forsell tipsar om att ge texten struktur för att underlätta läsningen.
 • Var personlig med din läsare

  Språkexpert Karin Forsell vill att du skriver direkt till din läsare.
 • Enkla ord kan vara svåra

  Språkexpert Karin Forsell tipsar om att fundera på vilka ord vi använder av bara farten.
 • Test och format

  Funkas tillgänglighetsexpert Andreas Cederbom om hur man testar och använder pdf-dokument på ett bra sätt på webben.
 • Formulär - nyckeln till interaktion

  Idag finns det fler webbformulär på internet än någonsin. Många organisationer har förstått nyttan och möjligheterna med att användaren själv kan utföra uppgifter på webbplatsen. Problemet är att formulären ibland inte är anpassade till webben som kanal.
 • Gå igenom och städa er webbplats

  Efter ett tag har alla webbplatser till viss del degenererat i form av att länkar börjar se lite olika ut på olika ställen av webbplatsen även om det är samma typer av länkar och så vidare. Det är därför bra att med jämna mellanrum gå igenom
 • Om sökmotorer och sökträfflistor

  Många frågor vi får handlar om sökmotorer, vilka är bra, hur många användare använder dem osv. Därför ägnar jag ytterligare en tipsomgång åt dessa frågor. En av de vanligaste frågorna är hur en bra sökträfflista ser ut.
 • Låt datorn göra jobbet!

  Att arbeta effektivt och strukturerat med webbplatsen bidrar till att webbplatsen fungerar bättre. Många gånger blir informationen på webbplatsen något som man lägger ut lite snabbt när man kommer på att det som står där inte är uppdaterat,
 • Rensa bort onödig information

  Vi har tidigare talat om statistik från webbplatsens sökmotor. Det finns ofta annan statistik att tillgå från servern där webbplatsen finns. Ofta fokuseras på vilka sidor som är mest besökta, ”Högst hitrate”.
 • Planera webbplatsens uppdateringar

  Vill användare samma sak med er webbplats i april som i september, vill de samma sak morgon och kväll? Finns det säsongsvariationer i vad användarna vill ha?
 • Trimma sökmotorn

  Är er sökmotor optimal? Många sökmotorer har möjlighet att fördefiniera sökningar. Det går att manuellt ställa in svar på sådant som man vet att användarna kommer att söka efter. Gör man denna typ av inställningar är det viktigt att dessa manuellt
 • Lyssna på dina användare

  Det är viktigt att ha ett system för att fånga upp idéer och förslag på vidareutveckling kontinuerligt. Det är trots allt användarna som använder systemet och de har därför mycket bra information som är synd att gå miste om.
 • Möjliggör en dialog med användarna

  Detta är grunden för all förvaltning. Vanligt är att förvaltningsorganisationen sitter avskilt och inte har någon direktkontakt med slutanvändarna. Detta mönster måste brytas och förvaltarna måste få en kontinuerlig kontakt med användarna.
 • Hur gör jag min röst hörd internt?

  Funkas tillgänglighetsexpert Andreas Cederbom tipsar om hur man med list och knep kan se till att få gehör för tillgänglighetsfrågorna i en motsträvig organisation.
 • Extrafunktioner

  När du är färdig med det grundläggande tillgänglighetsarbetet är dags att ägna sig åt extrafunktioner för ökad tillgänglighet: teckenspråk, Talande Webb och språkligt bearbetad information är exempel på extra funktionalitet för ökad tillgänglighet.
 • Pdf och tillgänglighet

  Funka får en del frågor om pdf som format. När ska pdf användas och hur pass tillgängligt är det?
 • Tio tips till redaktörer

  Funkas tio tips till webbredaktörer är så populära att vi har låtit trycka upp dem som musmatta!
 • Tillgänglighet i sociala medier

  Vi får massor av frågor kring tillgänglighet i sociala medier. Hur funkar det? Vad säger lagen? Hur gör man? Därför startar vi en liten serie med tips om tillgänglighet och sociala medier. Häng med!