Teckenspråk, textning och syntolkning

Vi får väldigt många frågor om tillgänglig video just nu. Det är glädjande att våra kunder och andra intresserar sig för att göra olika typer av innehåll tillgängligt, men det verkar finnas en del missförstånd kring vad lagen faktiskt kräver. Därför har vi satt ihop en liten enkel lathund.

Teckenspråk

För de flesta barndomsdöva är teckenspråket modersmålet. Personer som blir döva i vuxen ålder kan ofta läsa bra, men för individer som aldrig har hört kan det vara väldigt svårt att tillgodogöra sig information i form av skriven svenska. Det är ju ett främmande språk! Tänk dig själv att all viktig samhällsinformation skulle vara skriven på engelska. Även om många av oss förstår engelska relativt bra skulle det vara krångligt, jobbigt eller till och med hopplöst svårt. Därför är det viktigt att erbjuda information på teckenspråk. 

Vad säger lagen?

Webbtillgänglighetsdirektivet ställer inte krav på teckenspråk.

I Språklagens §9 står det att: ”Det allmänna har ett särskilt ansvar för att skydda och främja det svenska teckenspråket.”

Textning

Ljud och video är format som fungerar bra för många grupper. Personer som av olika skäl har svårt att läsa föredrar ofta att ta till sig information genom att lyssna och se. Därför är det viktigt att erbjuda information genom ljud och video, men det måste såklart funka för alla. För personer som har svårt att höra behöver det du publicerar i form av ljudspår eller video ett alternativ i form av text. Att texta film kan även hjälpa personer med annat modersmål än svenska och personer som av olika skäl surfar med ljudet avstängt.

Många av våra kunder har massor av text, men väldigt lite ljud och video på sina webbplatser. Om det finns en skriven text med likvärdigt innehåll som det som visas i filmen behöver den inte vara textad. Men det är naturligtvis helt olika upplevelser att läsa en text och att se en textad film.

Tips:
Låt undertexten vara valbar, då kan användare som behöver text slå på den och användare som inte behöver text slipper distraheras av den. Det blir bättre för alla.

Vad säger lagen?

Webbtillgänglighetsdirektivet ställer krav på text-alternativ av förinspelat material, inte live-sändningar. Förinspelat ljud och video som publiceras efter 23 september 2020 ska uppfylla kraven på text-alternativ. Om innehållet i filmen eller ljudklippet är ett likvärdigt alternativ till text som redan finns, är kravet på textning uppfyllt.

Syntolkning

Om det händer saker i en film som inte framgår av dialogen måste du beskriva detta för personer som inte kan se. Det gör du med hjälp av syntolkning, vilket är ett ljudspår med beskrivning av vad som händer visuellt, exempelvis uppläsning av vad som står skrivet på en skylt. Om det finns en berättare som beskriver vad som händer i filmen, eller om de som pratar i filmen läser upp alla skyltar och liknande, behövs ingen syntolkning. Många av våra kunder har filmer där det visuella inte tillför något till själva innehållet, det är mest en person som tittar in i kameran och pratar. Då behövs inte någon syntolkning. Men kom ihåg att läsa upp allt som står på skyltar och beskriva vad som händer visuellt; ”jag lägger kompost-påsen i det lilla återvinningskärlet, och mina andra sopor i den stora soptunnan.”

Vad säger lagen?

Webbtillgänglighetsdirektivet ställer krav på syntolkning av förinspelat material, inte live-sändningar. Förinspelad video som publiceras efter 23 september 2020 ska uppfylla kraven på syntolkning. Om innehållet i filmen är ett likvärdigt alternativ till text som redan finns, är kravet på syntolkning uppfyllt.

Är du fortfarande osäker? Hör gärna av dig till oss så lovar vi att hjälpa till och svara på dina frågor.

Kontakt

Susanna Laurin

Titel: Forsknings- och innovationschef

susanna.laurin@funka.com (Susanna Laurin)

+46 8 555 770 61 (Susanna Laurin)

Funka tipsar

 • Tillgängliga appar - tre tips från experten

  Vet du vad du behöver göra för att din mobila app ska uppfylla lagkraven? Sedan 23 juni 2021 ska appar vara tillgängliga enligt webbtillgänglighetsdirektivet. VI på Funka tycker att alla borde tänka på tillgänglighet i appar.
 • Skriv lagom korta meningar

  En text som är lätt att läsa och förstå måste ha lagom korta meningar. Samtidigt måste den ha bra flyt och tydliga samband. Funkas språkexpert ger råd om hur du kan jobba med meningslängden när du skriver.
 • Teckenspråk, textning och syntolkning

  Vi har skrivit en liten manual om teckenspråk, textning och syntolkning. Vad är det som gäller och när? Vilka användare har behov av vad? Finns det några undantag? Hur gör man? Det försöker vi svara på.
 • Tjäna på tillgänglighet

  Tillgänglighet på internet innebär både kundnytta och användarnytta. Vi har samlat några argument för teknisk tillgänglighet som kompletterar det självklara - nämligen att fler kan använda en tillgänglig webbplats.
 • Låt besökaren använda bilder!

  Det är inte bara Funka som tipsar om tillgänglighet. Våra testanvändare kommer ofta med smarta idéer. Den här gången handlar det om att låta bilderna tala.
 • Hjälp användaren när det blir fel

  Om du skriver begripliga felmeddelanden hjälper du besökaren att göra rätt. Det finns riktlinjer att följa. Funka tipsar om hur du ska göra.
 • Visuellt fokus

  Visuellt fokus är en nyhet i WCAG 2.0 men egentligen en rekommendation som funnits länge. Funka reder ut vad som gäller och berättar hur du ska göra för att generera visuellt fokus.
 • Även texter behöver luft

  Språkexpert Karin Forsell tipsar om att ge texten struktur för att underlätta läsningen.
 • Var personlig med din läsare

  Språkexpert Karin Forsell vill att du skriver direkt till din läsare.
 • Enkla ord kan vara svåra

  Språkexpert Karin Forsell tipsar om att fundera på vilka ord vi använder av bara farten.
 • Test och format

  Funkas tillgänglighetsexpert Andreas Cederbom om hur man testar och använder pdf-dokument på ett bra sätt på webben.
 • Formulär - nyckeln till interaktion

  Idag finns det fler webbformulär på internet än någonsin. Många organisationer har förstått nyttan och möjligheterna med att användaren själv kan utföra uppgifter på webbplatsen. Problemet är att formulären ibland inte är anpassade till webben som kanal.
 • Gå igenom och städa er webbplats

  Efter ett tag har alla webbplatser till viss del degenererat i form av att länkar börjar se lite olika ut på olika ställen av webbplatsen även om det är samma typer av länkar och så vidare. Det är därför bra att med jämna mellanrum gå igenom
 • Om sökmotorer och sökträfflistor

  Många frågor vi får handlar om sökmotorer, vilka är bra, hur många användare använder dem osv. Därför ägnar jag ytterligare en tipsomgång åt dessa frågor. En av de vanligaste frågorna är hur en bra sökträfflista ser ut.
 • Låt datorn göra jobbet!

  Att arbeta effektivt och strukturerat med webbplatsen bidrar till att webbplatsen fungerar bättre. Många gånger blir informationen på webbplatsen något som man lägger ut lite snabbt när man kommer på att det som står där inte är uppdaterat,
 • Rensa bort onödig information

  Vi har tidigare talat om statistik från webbplatsens sökmotor. Det finns ofta annan statistik att tillgå från servern där webbplatsen finns. Ofta fokuseras på vilka sidor som är mest besökta, ”Högst hitrate”.
 • Planera webbplatsens uppdateringar

  Vill användare samma sak med er webbplats i april som i september, vill de samma sak morgon och kväll? Finns det säsongsvariationer i vad användarna vill ha?
 • Trimma sökmotorn

  Är er sökmotor optimal? Många sökmotorer har möjlighet att fördefiniera sökningar. Det går att manuellt ställa in svar på sådant som man vet att användarna kommer att söka efter. Gör man denna typ av inställningar är det viktigt att dessa manuellt
 • Lyssna på dina användare

  Det är viktigt att ha ett system för att fånga upp idéer och förslag på vidareutveckling kontinuerligt. Det är trots allt användarna som använder systemet och de har därför mycket bra information som är synd att gå miste om.
 • Möjliggör en dialog med användarna

  Detta är grunden för all förvaltning. Vanligt är att förvaltningsorganisationen sitter avskilt och inte har någon direktkontakt med slutanvändarna. Detta mönster måste brytas och förvaltarna måste få en kontinuerlig kontakt med användarna.
 • Hur gör jag min röst hörd internt?

  Funkas tillgänglighetsexpert Andreas Cederbom tipsar om hur man med list och knep kan se till att få gehör för tillgänglighetsfrågorna i en motsträvig organisation.
 • Extrafunktioner

  När du är färdig med det grundläggande tillgänglighetsarbetet är dags att ägna sig åt extrafunktioner för ökad tillgänglighet: teckenspråk, Talande Webb och språkligt bearbetad information är exempel på extra funktionalitet för ökad tillgänglighet.
 • Pdf och tillgänglighet

  Funka får en del frågor om pdf som format. När ska pdf användas och hur pass tillgängligt är det?
 • Tio tips till redaktörer

  Funkas tio tips till webbredaktörer är så populära att vi har låtit trycka upp dem som musmatta!
 • Tillgänglighet i sociala medier

  Vi får massor av frågor kring tillgänglighet i sociala medier. Hur funkar det? Vad säger lagen? Hur gör man? Därför startar vi en liten serie med tips om tillgänglighet och sociala medier. Häng med!