Var personlig med din läsare

Du är väl ”du” med dina läsare? Vill du göra dina texter mer begripliga och engagerande ska du tänka på att ha en synlig författarröst och ett trevligt och direkt tilltal till den du skriver.

Det direkta tilltalet, som du-tilltal, skapar relationer och relationer är viktiga för oss människor. När vi läser en text vill vi veta vem vi är i förhållande till textens avsändare, var vi passar in, hur texten berör oss eller vad det är vi ska kunna göra efter att ha läst den.

Jag ska göra ett försök att visa skillnaden mellan texter med och utan direkt tilltal. Jämför de följande två meningarna:

 • Härmed tips angående sätt att tilltala mottagaren av en text.
 • Vi på Funka delar gärna med oss av tips på hur du skriver så att du fångar din läsares intresse.

Den första meningen, som saknar både avsändare och tänkt läsare, blir genast anonym och svårläst. Som ensam mening kanske den möjligen funkar, men i en text med enbart liknande språkkonstruktioner gör den det inte.

Direkt tilltal gör språket enklare...

När vi använder ett direkt tilltal får vi också ofta automatiskt flera bonuseffekter:

 • språket blir mer modernt
 • meningarna blir kortare
 • det blir fler verb i texten (vilket är lättare att förstå än substantiv)

De flesta webbtexter riktade till allmänheten gör sig därför bäst med ett direkt tilltal. Även de texter du skriver till en snävare målgrupp, som du tror kanske inte ens läses av målgruppen utan av ombud för målgruppen. Exempelvis en text om samhällsintroduktion för nyanlända flyktingar, då kanske en anhörig eller god vän läser upp texten högt. Naturligtvis är det minst lika viktigt i det fallet att den som läser ska kunna läsa ”du”, och inte ”den som” eller något annat abstrakt.

...och läsaren mer jämlik

Officiellt infördes du-reformen i Sverige i slutet av 1960-talet. Tanken då, liksom nu, var att vi ville vara solidariska och demokratiska. Du-reformen startade som ett led i den tidens krav på ökad jämlikhet. Och visst är de tankarna lika rätt i dag. Men när vi söker information på olika webbplatser är det ändå alldeles för vanligt med ”Ni”-tilltal i texterna, eller – ännu värre – inget tilltal alls utan exempelvis ”kunden” eller ”medborgaren”.

Slutligen, genom att vi använder du-tilltal närmar vi oss också det muntliga språket mer, och flera forskare, exempelvis Monica Reichenberg (Vägar till läsförståelse, Texten, läsaren och samtalet, 2008) visar att texter med drag av muntlighet också är de mest begripliga.

Jag önskar dig lycka till!

Karin Forsell, språkexpert

Funka tipsar

 • Tillgängliga appar - tre tips från experten

  Vet du vad du behöver göra för att din mobila app ska uppfylla lagkraven? Sedan 23 juni 2021 ska appar vara tillgängliga enligt webbtillgänglighetsdirektivet. VI på Funka tycker att alla borde tänka på tillgänglighet i appar.
 • Skriv lagom korta meningar

  En text som är lätt att läsa och förstå måste ha lagom korta meningar. Samtidigt måste den ha bra flyt och tydliga samband. Funkas språkexpert ger råd om hur du kan jobba med meningslängden när du skriver.
 • Teckenspråk, textning och syntolkning

  Vi har skrivit en liten manual om teckenspråk, textning och syntolkning. Vad är det som gäller och när? Vilka användare har behov av vad? Finns det några undantag? Hur gör man? Det försöker vi svara på.
 • Tjäna på tillgänglighet

  Tillgänglighet på internet innebär både kundnytta och användarnytta. Vi har samlat några argument för teknisk tillgänglighet som kompletterar det självklara - nämligen att fler kan använda en tillgänglig webbplats.
 • Låt besökaren använda bilder!

  Det är inte bara Funka som tipsar om tillgänglighet. Våra testanvändare kommer ofta med smarta idéer. Den här gången handlar det om att låta bilderna tala.
 • Hjälp användaren när det blir fel

  Om du skriver begripliga felmeddelanden hjälper du besökaren att göra rätt. Det finns riktlinjer att följa. Funka tipsar om hur du ska göra.
 • Visuellt fokus

  Visuellt fokus är en nyhet i WCAG 2.0 men egentligen en rekommendation som funnits länge. Funka reder ut vad som gäller och berättar hur du ska göra för att generera visuellt fokus.
 • Även texter behöver luft

  Språkexpert Karin Forsell tipsar om att ge texten struktur för att underlätta läsningen.
 • Var personlig med din läsare

  Språkexpert Karin Forsell vill att du skriver direkt till din läsare.
 • Enkla ord kan vara svåra

  Språkexpert Karin Forsell tipsar om att fundera på vilka ord vi använder av bara farten.
 • Test och format

  Funkas tillgänglighetsexpert Andreas Cederbom om hur man testar och använder pdf-dokument på ett bra sätt på webben.
 • Formulär - nyckeln till interaktion

  Idag finns det fler webbformulär på internet än någonsin. Många organisationer har förstått nyttan och möjligheterna med att användaren själv kan utföra uppgifter på webbplatsen. Problemet är att formulären ibland inte är anpassade till webben som kanal.
 • Gå igenom och städa er webbplats

  Efter ett tag har alla webbplatser till viss del degenererat i form av att länkar börjar se lite olika ut på olika ställen av webbplatsen även om det är samma typer av länkar och så vidare. Det är därför bra att med jämna mellanrum gå igenom
 • Om sökmotorer och sökträfflistor

  Många frågor vi får handlar om sökmotorer, vilka är bra, hur många användare använder dem osv. Därför ägnar jag ytterligare en tipsomgång åt dessa frågor. En av de vanligaste frågorna är hur en bra sökträfflista ser ut.
 • Låt datorn göra jobbet!

  Att arbeta effektivt och strukturerat med webbplatsen bidrar till att webbplatsen fungerar bättre. Många gånger blir informationen på webbplatsen något som man lägger ut lite snabbt när man kommer på att det som står där inte är uppdaterat,
 • Rensa bort onödig information

  Vi har tidigare talat om statistik från webbplatsens sökmotor. Det finns ofta annan statistik att tillgå från servern där webbplatsen finns. Ofta fokuseras på vilka sidor som är mest besökta, ”Högst hitrate”.
 • Planera webbplatsens uppdateringar

  Vill användare samma sak med er webbplats i april som i september, vill de samma sak morgon och kväll? Finns det säsongsvariationer i vad användarna vill ha?
 • Trimma sökmotorn

  Är er sökmotor optimal? Många sökmotorer har möjlighet att fördefiniera sökningar. Det går att manuellt ställa in svar på sådant som man vet att användarna kommer att söka efter. Gör man denna typ av inställningar är det viktigt att dessa manuellt
 • Lyssna på dina användare

  Det är viktigt att ha ett system för att fånga upp idéer och förslag på vidareutveckling kontinuerligt. Det är trots allt användarna som använder systemet och de har därför mycket bra information som är synd att gå miste om.
 • Möjliggör en dialog med användarna

  Detta är grunden för all förvaltning. Vanligt är att förvaltningsorganisationen sitter avskilt och inte har någon direktkontakt med slutanvändarna. Detta mönster måste brytas och förvaltarna måste få en kontinuerlig kontakt med användarna.
 • Hur gör jag min röst hörd internt?

  Funkas tillgänglighetsexpert Andreas Cederbom tipsar om hur man med list och knep kan se till att få gehör för tillgänglighetsfrågorna i en motsträvig organisation.
 • Extrafunktioner

  När du är färdig med det grundläggande tillgänglighetsarbetet är dags att ägna sig åt extrafunktioner för ökad tillgänglighet: teckenspråk, Talande Webb och språkligt bearbetad information är exempel på extra funktionalitet för ökad tillgänglighet.
 • Pdf och tillgänglighet

  Funka får en del frågor om pdf som format. När ska pdf användas och hur pass tillgängligt är det?
 • Tio tips till redaktörer

  Funkas tio tips till webbredaktörer är så populära att vi har låtit trycka upp dem som musmatta!
 • Tillgänglighet i sociala medier

  Vi får massor av frågor kring tillgänglighet i sociala medier. Hur funkar det? Vad säger lagen? Hur gör man? Därför startar vi en liten serie med tips om tillgänglighet och sociala medier. Häng med!