Nu översätter vi texterna till filmerna om EN-standarden!

De filmer om EN301549 som vi gjort på uppdrag av Microsoft har fått mycket stort genomslag och används nu i många länder. För att nå ännu fler har vi påbörjat ett nytt uppdrag där vi i samarbete med lokala partners översätter texterna till flera olika språk.

Vi har hållit ett stort antal utbildningar om standarden redan och det kommer vi nog att fortsätta göra länge än, säger Andreas Cederbom, Analysansvarig på Funka. Det är många upphandlare som saknar tidigare erfarenhet av att ställa krav på tillgänglighet.

Filmerna om EN-standarden är på engelska. Nu utökar vi den engelska texten med versioner på svenska, finska, spanska och portugisiska. Med stor sannolikhet är det här bara början, det är fler länder som visat intresse och vi räknar med att fortsätta både producera film och text samt naturligtvis utbilda i standarden.

I varje land har vi en lokal partner som vi samarbetar med för att uppnå maximal spridning. I Sverige är det Post- och telestyrelsen som står bakom projektet, i Finland, Spanien och Portugal är det respektive tillsynsmyndighet och departement som ansvarar för webbtillgänglighet som är våra partners.

PTS vill att det ska finnas ett stort utbud av tillgängliga produkter och tjänster inom området elektronisk kommunikation. Därför vill vi på olika sätt bidra till att så många som möjligt så enkelt som möjligt kan använda standarden, säger Malin Wahlquist, handläggare vid enheten för inkluderande it och telefoni på Post- och telestyrelsen på Post- och telestyrelsen.

De spanska texterna används redan i utbildningssyfte vid det öppna universitetet i Madrid och sprids både av den Spanska och Mexikanska regeringen, de portugisiska texterna är en del av Portugals regerings satsning på IT-tillgänglighet och de är också en del av ett paket som vi satt ihop till den Brasilianska regeringen.

De översatta texterna laddas upp kontinuerligt under våren och hela projektet med de första 4 språkens översättningar beräknas vara klart i augusti. På svenska finns video 1-4 med svensk text redan nu.

YouTube-kanalen för EN301549 (engelskt tal och svensk undertext), öppnas i nytt fönster

Tillgänglighetskrav vid upphandling: EN301549

Kontakt

Susanna Laurin

Titel: Forsknings- och innovationschef

susanna.laurin@funka.com (Susanna Laurin)

+46 8 555 770 61 (Susanna Laurin)