Att skapa tillgänglig UX-design

Som designers har vi ett ansvar för att alla människor oavsett förmåga ska kunna använda digitala tjänster. På vilket sätt kan du som UX:are eller AD arbeta för att skapa hållbara digitala tjänster designade för alla människor?

För vem

Kursen riktar sig till dig som vill ha en introduktion i att arbeta med användarupplevelse i ett tillgänglightesperspektiv. Du jobbar sannolikt redan som UX-/användarbarhetsdesigner och vill nu förstärka och befästa dina kunskaper inom tillgänglig design. Kursen passar även dig som arbetar tillsammans med, eller leder, UX-/användarbarhetsdesigners och vill få en större förståelse inom användarbarhet.

För att få ut maximalt av kursen, bör du ha grundläggande förkunskaper inom tillgänglighet, antingen genom vår kurs Introduktion till tillgänglighet, eller förvärvade på annat sätt, exempelvis genom praktiskt arbete. Det är dock inte ett krav för att kunna ta del av innehållet i denna kurs.

Om kursen

I den här kursen tittar vi på hur UX, design och tillgänglighet hänger ihop, vilka punkter som berörs i WCAG men också mervärdet i att ha med användare med olika funktionsnedsättningar i användningstester.

Vi går igenom strategiska aspekter för hur er organisation ska kunna arbeta hållbart och tillgängligt. Det handlar om att alla roller i ditt team ska förstå sina ansvarsområden. Vi tror på att låta konceptet "design för alla" fungera som en designfilosofi och vara vägledande under hela utvecklingsprocessen. Låt oss peppa dig och din organisation att komma igång med ert tillgänglighetsarbete

Innehåll

Det här får du som deltagare:

 • Grundläggande förståelse för tillgänglighet och inkluderande design
 • Målgruppers varierade behov och vilka hinder som finns i gränssnitt
 • Vad WCAG är och hur UX & design är kopplat till det
 • Tips på testverktyg och designmetoder som kan användas för att säkerställa att gränssnitt kan användas av så många som möjligt.
 • Se bra och dåliga lösningar
 • Testa på att genomföra både manuella och automatiska tester av gränssnitt.
 • Kompetens i att argumentera för tillgänglighet och metoder för att utbilda, engagera och stötta kollegor i tillgänglighetsarbete.

Hur ges kursen?

Kursen ges med Funka Learning Voyage - vår pedagogiska modell som  består av tre delar; en inspelad kursdel som följs av en föreläsning och en workshop. 

Inspelad kurs on-demand

Funka Academys inspelade kurs är för dig som vill ha breda baskunskaper i tillgänglighet nära till hands. Du får en grundläggande helhetsbild men också möjlighet att fokusera på valda områden som du har särskilt behov av.

Du kan ta del av kursen on-demand när det passar dig. Kursen är indelad i kaptel – beta av ett eller flera åt gången. Du kan också använda kursen som en kunskapsbank; sökfunktionen gör det lätt att hitta vad du efterfrågar.

Nyckelfakta:

 • Tillgång till kursen on-demand på Funka Academys lärportal under 6 månader
 • 69 minuters inspelat material uppdelat på 12 kapitel 
 • Utbildningsspråk svenska
 • Guider, lathundar och checklistor

Lägg till föreläsning och workshop

Vill du höja din teoretiska och praktiska kompetens ytterligare? Du kanske har, eller är på väg in, i en roll där djupare kunskaper i tillgänglighet är nödvändiga? Eller anser du helt enkelt att du lär dig bäst och mest av lärarledd undervisning, tillämpning och övning?

För dig erbjuder vi ett kompletterande endagspass som en påbyggnad och fortsättning till den inspelade grundkursen.

Kursdagen består av en föreläsning på förmiddagen och en workshop efter lunch. Föreläsningen ger breddning och fördjupad kompetens, eftermiddagens workshop innefattar tillämpning, diskussion och praktiska övningar.

Nyckelfakta:

 • Föreläsning med breddning och fördjupning, kl. 09:00-12:00.
 • Workshop med tillämpningar och övningar, kl. 13:00-16:00.
 • Utbildningsspråk svenska.
 • Funkas ämnesexperter leder passen.
 • Kursen ges live på plats i Stockholm samt online, deltagaren har möjlighet att välja hur hen vill närvara. 

Efter kursen 

Efter avslutad kurs får du ett digitalt utbildningsintyg som visar att du har deltagit samt kursens omfattning och innehåll. 

Du har fortsatt tillgång till on-demandkursens material och kunskapsbank under 6 månader från beställningsdatum. 

Allmänna villkor för kursen 

Funkas kursvillkor 

 • Idag

  On-demand: Att skapa tillgänglig UX-design

  Utbildningen finns tillgänglig när och var du vill, uppdelad i korta kapitel. Du bestämmer själv din studietakt och har obegränsad personlig tillgång under 6 månader från beställning.

  Pris: 2 495 SEK exklusive moms, per person

  Det finns fel i formuläret

  Deltagarinformation
  Faktureringsuppgifter
  Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster
 • sep
  20

  Att skapa tillgänglig UX-design

  Del 1: On-demand – sjävstudier online. Del 2: 20 sep kl 09:00-12:00 lärarledd föreläsning live online/Stockholm. Del 3: 20 sep 13:00-16:00 lärarledd workshop live online/Stockholm.

  Datum:

  Tid:

  Pris: 7 990 SEK

  exklusive moms per person

  Det finns fel i formuläret

  Deltagarinformation
  Faktureringsuppgifter
  Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster
 • nov
  29

  Att skapa tillgänglig UX-design

  Del 1: On-demand – sjävstudier online. Del 2: 29 nov kl 09:00-12:00 lärarledd föreläsning live online/Stockholm. Del 3: 29 nov 13:00-16:00 lärarledd workshop live online/Stockholm.

  Datum:

  Tid:

  Pris: 7 990 SEK

  exklusive moms per person

  Det finns fel i formuläret

  Deltagarinformation
  Faktureringsuppgifter
  Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster
 • Flera som vill gå denna kurs?

  Är ni flera i er organisation som vill gå denna kurs? I era lokaler, online eller på plats hos Funka? Ring oss på 08-555 770 60 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi till dig.

  Det finns fel i formuläret

  Deltagarinformation
  Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster