Klarspråk & Tillgänglighet​

Klarspråk handlar om att anpassa texter till mottagarna och om att inkludera alla läsare. Klarspråk handlar också om att följa språklagen, som tydligt säger att alla offentliga verksamheter ska skriva ”vårdat, enkelt och begripligt”.

Vill du lära dig att skriva klarspråk? Välkommen till en lärorik, intressant och rolig kurs! Vi går igenom hur språklagen ska tolkas och hur du ska skriva för att nå ut med ditt budskap till så många som möjligt. Vi blandar teori med övningar och diskussioner.

För vem?

Kursen vänder sig främst till webbredaktörer, kommunikatörer och skribenter.

Om kursen

Klarspråk är grunden för all begriplig kommunikation. Det finns konkreta regler som du kan följa när du skriver.

Men för att nå ut till alla läsare måste du anpassa dina texter till de som har svårt att ta till sig information – och de är många. Därför handlar kursen också om människors olika förmågor att läsa.

Enkla, begripliga texter som är anpassade efter mottagarna underlättar för alla: människor med läs- och skrivsvårigheter, stressade läsare, personer som lär sig svenska eller som har kognitiva funktionsnedsättningar.

Rekommendation

Denna kurs är en fördjupningskurs i ämnet. För att du ska få ut mest av denna kurs rekommenderar vi att du först har gått kursen Introduktion till tillgänglighet.

Innehåll

Under kursen går vi bland annat igenom:

 • Vad innebär tillgängligt språk?
 • Språklagen och webbtillgänglighetsdirektivet
 • Läsares olika förutsättningar
 • Läsprocessen
 • Klarspråk ­­– konkreta regler
 • Läsbarhet och texters struktur
 • Formgivning och bilder

Klarspråk & Workshop

Köpevillkor vid avbokning av online-kurs

 • Kurs för din organisation

  Just nu har vi inte något kurstillfälle planerat. Kontakta oss så bokar vi ett datum för just din organisation och era behov.

  Det finns fel i formuläret

  Deltagarinformation
  Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster
Tack, det var en nyttig och bra förmiddag! Viktigt att bli påmind om hur mycket enklare det är om man gör rätt från början. Jag fick många tankar kring hur vi rekryterar och vad mycket som fortfarande återstår att göra.

Jenni – Stockholm stad