Klarspråk och workshop

Vill du och din organisation komma vidare med klarspråk i praktiken? Funka erbjuder skräddarsydda workshoppar kring klarspråk för er organisation. Funkas kurser kompletteras bäst med en workshop där er organisation får arbeta med era egna texter och det ni har lärt er.

Att skriva klarspråk betyder att skriva begripligt. Det handlar om att anpassa texter till mottagarna och om att inkludera alla läsare. Klarspråk handlar också om att följa språklagen, som tydligt säger att alla offentliga verksamheter ska skriva ”vårdat, enkelt och begripligt”.

Du kan välja på tre olika sätt att arbeta.

Stor workshop med texter från er verksamhet

3 timmar. Max 10 deltagare.

I det förberedande arbetet väljer Funkas expert och er kontaktperson ut en eller flera lämpliga texter ur verksamheten att arbeta med. Vi väljer text utifrån er verksamhets behov och målgrupper. Vi kommer också överens om vad deltagarna behöver fördjupning i, och anpassar upplägget efter det.

Under workshoppen arbetar vi med texter både i stor grupp och på egen hand. Vi lägger till ett pass i början eller slutet efter era önskemål, till exempel repetition av grunderna för klarspråk, djupare analys av målgrupper eller att ge textrespons.

Vi rekommenderar att deltagarna har grundläggande kunskap om klarspråk. Denna workshop passar till exempel för er som har gått klarspråkskurser förut, men behöver fräscha upp minnet och komma igång att arbeta mer strukturerat med skrivande.

Om workshoppen

Under workshoppen arbetar ni tillsammans med en av Funkas experter. Ni får arbeta med att skriva om era egna texter för att göra dem begripliga och tillgängliga.

Inför workshoppen behöver vi få era texter som Worddokument. Vi arbetar främst i Word under workshoppen, men hör av er om ni har andra behov.

För vem?

Workshoppen är kundanpassad och kan maximalt ha 10 personer närvarande per tillfälle. Vanligtvis arbetar varje deltagare med en text som är mellan en och två A4‑sidor lång.

Innehåll

 • Textkritik
 • Mottagaranalys
 • Organisationens specifika behov
 • Arbete med egen text
 • Respons på andras texter

Liten workshop med texter från er verksamhet

1,5 timme. Max 10 deltagare.

Fokus är att arbeta koncentrerat med en text som kan användas i er verksamhet. I det förberedande arbetet väljer Funkas expert och er kontaktperson ut en lämplig text ur verksamheten att arbeta med. Vi väljer texten utifrån er verksamhets behov och målgrupper. Lämplig längd på text är en till två A4-sidor.

Om workshoppen

Under workshoppen får deltagarna skriva en ny version av samma text. Vi börjar med en kort mottagaranalys i grupp. Sedan samlas vi för frågestund och avslutning. Under avslutningen tittar vi på de nya texterna och sammanfattar resultaten.

Vi rekommenderar att deltagarna nyligen har gått vår grundkurs i klarspråk. Denna workshop passar er som snabbt vill ta nästa steg i klarspråksarbetet och öva praktiskt.

För vem?

Workshoppen vänder sig till organisationer som tidigare har gått kursen ”Klarspråk & Tillgänglighet” eller motsvarande. Workshoppen passar er som vill fördjupa era kunskaper genom att arbeta praktiskt med organisationens egna texter.

Klarspråksarbete över tid

Vi lägger upp en kundanpassad plan. Den kan innehålla till exempel:

 • Kartläggning av hur verksamheten arbetar med klarspråk i nuläget
 • En mindre workshop i månaden i tre månaders tid
 • Individuell textrespons
 • En halvdag fördjupning utifrån era behov
 • Möjlighet att ställa skriftliga språkfrågor till Funkas expert
 • Rekommendationer för fortsatt språkarbete

Funkas grundkurs – Klarspråk & Tillgänglighet

Köpevillkor vid avbokning av online-kurs

 • Workshop för din organisation

  Kontakta oss så bokar vi ett datum för den workshop som passar för din organisation och era behov.

  Det finns fel i formuläret

  Deltagarinformation
  Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster