Juni månads tips (tre månader kvar) Skriv begripliga länkar

Vad vore nätet utan länkar? Inget nät i alla fall … Länkar på internet kan leda oss dit vi vill, eller någon helt annanstans. Ibland blir vi lurade av ett klickbete, ibland klickar vi fel och blir besvikna. Det är kanske irriterande, men inget större bekymmer. Det som däremot är ett verkligt problem är när länkarna inte går att förstå eller hantera. Dåliga länkar riskerar att utestänga användare från innehåll.

För att personer som använder skärmläsare ska kunna hitta länkarna på en sida finns det en finurlig funktion i hjälpmedlen som gör att man kan lista alla länkar. På det sättet får gravt synskadade användare överblick och kan förstå webbplatsens struktur. Alternativet är att tabba sig fram genom alla länkar i hopp om att hitta rätt – det är varken praktiskt eller särskilt kul. Därför är länklistan ett vanligt och effektivt sätt att navigera med hjälpmedel.

Men listan innehåller bara länken, det är därför du som redaktör måste se till att den är begriplig, även uttagen ur sitt sammanhang.

Ska jag välja läs mer, klicka här eller till rapporten?

Om länken inte beskriver vart den leder så blir det helt omöjligt för gravt synskadade användare att hitta rätt. Men det blir också mycket svårare för andra. I våra användartester ser vi att personer som har svårt att läsa, koncentrera sig eller förstå, personer som inte är vana vid teknik och en del äldre användare tvekar inför länkar som inte är tydliga. När användaren börjar fundera ”Vad händer om jag klickar här?”, då har det fiffiga med att länka till något delvis gått förlorat.

Undvik därför att döpa länkar till ”läs mer” och liknande, vilket inte säger ett dugg om vad det är jag ska få läsa mer om.

För att gravt synskadade användare ska få så bra överblick som möjligt är det bra om länken börjar med nyckelordet. Då behöver hen inte få hela länken uppläst innan det går att välja:

Sommarvädret – läs allt om hur det blir under dina semesterveckor

är mer effektivt än

Läs allt om hur sommarvädret blir under dina semesterveckor

Det gäller inte bara användare med skärmläsare, utan även för användare som läser med ögonen.

En annan viktig sak att tänka på är konsekvens. Det är en grundregel för digital tillgänglighet generellt, men vad gäller länkar är det två saker du behöver komma ihåg:

  • Länkar som fungerar likadant ska vara likadant utformade, så att användaren lär sig att identifiera dem.
  • Länkar som leder till samma mål ska heta likadant.

Det underlättar också för alla användare om du i länken:

  • Berättar ifall länken leder mig bort från webbplatsen
  • Talar om ifall länken kommer att öppna ett annat format än html, till exempel ett pdf-dokument
  • Beskriver hur tungt dokumentet är

WCAG 2.1:

2.4.4 (AA)
2.4.9 (AAA)
3.2.3 (AA)
3.2.4 (AA)

Bara månader kvar tills din webbplats måste vara tillgänglig!