Krönikor

Här kan du läsa krönikor och tänkvärda ord från våra medarbetare, testpersoner och inbjudna krönikörer. Du får gärna sprida dem vidare så länge du uppger källan.

 • Vi går in i sommaren med stora kliv och en viss förvirring

  Just nu är tillgänglighet är på allas läppar. En kombination av snabb och spridd digitalisering, nya lagkrav från EU-kommissionen och allt fler användare som reagerar på teknik-fatigue i pandemins spår gör att fokus ligger på ”våra” frågor.
 • Stängda skolor ställer krav på tillgänglighet för elever med funktionsnedsättning

  När skolan plötsligt ska fungera via webben ställs stora krav på tillgänglighet. Digitaliseringen innebär goda möjligheter för personer med olika typer av funktionsnedsättning att aktivt och självständigt delta på lika villkor som alla andra, men det bygger på att systemen är tillgängliga.
 • När tekniken hjälper människor

  Funkas Forsknings- och Innovationschef Susanna Laurin om lösningar som verkligen ger stöd men som fortfarande har konstiga namn.
 • Tillgänglighet på avstånd

  En stor del av poängen med konferenser och möten är ju att träffas. Programpunkter i all ära, men de mest intressanta samtalen brukar uppstå i kaffepausen. Hur funkar det när fokus är att hålla avstånd till varandra?
 • En inspiratör har lämnat oss

  Jan Holmegard har gått bort. Funkas Susanna Laurin minns en av synskaderörelsens mest stridbara personligheter med värme.
 • Tillgänglighetsarbetet går framåt, tro det eller ej

  Ibland är det svårt att få syn på att saker förändras när du är mitt uppe i det. Det är kanske dags att ta ett steg tillbaka och fundera på allt som hänt inom vårt område. Utvecklingen är ganska imponerande, skriver Funkas Forsknings- och innovationschef Susanna Laurin.
 • Fokus på äldre användare

  Funkas VD Susanna Laurin rapporterar från debatt i EU-parlamentet och internationell standardisering som handlar om inkludering av äldre i IT-utveckling.
 • Spel för alla

  Funkas Danne Borell berättar om ett dataspel där utvecklarna har tänkt på tillgängligheten och om hur jobbet som tillgänglighetsexpert påverkar hela livet.
 • Tack för i år!

  Ännu ett år med tillgänglighet går mot sitt slut. Funkas Susanna Laurin vill slå ett slag för positiv återkoppling och uppmärksamma alla som vill göra rätt.
 • På spaning i storstadsdjungeln

  I takt med att allt fler människor använder sig av smarta telefoner skapas också en del problem genom att användarna blir alltför uppslukade av det som finns på skärmen, istället för att ta in sin omgivning. Raouf Sormunen, tillgänglighetsexpert med fokus på hjälpmedel på Funka, uppmanar oss alla att lyfta blicken och börja prata med varandra.
 • Sex i rörelse

  Ebba Myrsten, partneransvarig och samordnare för testpersoner hos Funka arbetar även som personlig assistent. I somras deltog hon på ett läger med tema sexualitet, funktion och normer, något som väckte många tankar.
 • Framtidens tillgänglighet

  Funkas Andreas Cederbom var i somras inbjuden som en av talarna vid ICCHP-konferensen i Linz, Österrike, en forskarkonferens med fokus på IT-hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar. Han delar med sig av sina intryck kring en del av de innovationer som kan komma att bli framtidens hjälpmedel.
 • Mellan hopp och förtvivlan

  Nu bötfäller den norska tillsynsmyndigheten kommuner och företag som inte åtgärdar bristande tillgänglighet. Är det åt det håller även Sverige kommer att gå? Funkas Susanna Laurin funderar på utvecklingen med skärpt lagstiftning.
 • Om jag kan certifiera mig, så kan du!

  Sandra Eriksson, tillgänglighetsexpert med fokus på hjälpmedel på Funka, klarade det skriftliga testet för certifiering som branschorganisationen IAAP anordnar. Nu kan hon även titulera sig Web Accessibility Specialist. Här berättar hon om sin tentaångest.
 • Se till att tillgängligheten flyter på

  Funkas Susanna Laurin ser likheter mellan att jobba med tillgänglighet och att sköta en träbåt. Båda aktiviteterna kräver tålamod och resultatet kan bli till glädje för många.
 • Om du beställer en digital tjänst är du produktägare

  Vad förväntas av en produktägare egentligen? Maria Ström, en av Funkas kloka UX-designers, reflekterar över arbetsprocessen och samarbetet mellan beställare och leverantör.
 • Hur blir livet framöver?

  Det svenska systemet med möjlighet till personlig assistans för funktionsnedsatta är en fantastisk hjälp. Men denna trygghet kan komma att försämras. Funkas webbredaktör Stefan Pelc, som själv är i behov av assistans, är bekymrad över den ovissa situationen just nu.
 • Tankar från en neurofysiotypiker!

  Linus Ersson, interaktionsdesigner och tillgänglighets- och användbarhetsexpert på Funka, funderar över vad som anses fint och fult enligt normer, vad som platsar i ett sammanhang eller inte gör det och om hur ord kan definiera oss.
 • Om att lägga märke till saker

  Tar du också till synes vardagliga saker för givet? Emil Gejrot, Junior utredare på Funka, reflekterar över det faktum att oavsett hur bra vi tror vi förstår hur saker fungerar kommer det alltid att finnas något som vi inte tänkt på, något som vi inte har lagt märke till - och hur allt detta kan kopplas samman med tillgänglighet.
 • Att drunkna i utvecklingen

  Funkas Analysansvarige Andreas Cederbom reflekterar över utvecklingen på tillgänglighetsfronten och varför vi egentligen gör det vi gör.
 • Tysklands Inkluderingsdagar i Berlin

  I anslutning till Internationella Funktionshinderdagen pågår ständigt många intressanta evenemang. I år bidrar vi till programmet på Inclusion Days i Berlin, Tyskland.
 • Det är dags att säga ifrån!

  En dom i högsta förvaltningsdomstolen förväntas få ”svåröverskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskild”, enligt Försäkringskassan som nu uppmärksammar regeringen på att assistansen riskerar att urholkas helt. Vill vi helt seriöst att människor ska nekas ett värdigt liv på lika villkor med andra?
 • Funkas Torbjørn Helland Solhaug sätter betyg på den norska statsministern Erna Solberg

  Valet till det norska Stortinget är nyligen avklarat, och det är dags att sätta betyg på den norska statsministern Erna Solberg. Funkas Torbjørn Helland Solhaug har tidigare påpekat att det finns ett antal utmaningar regeringen behöver arbeta med.
 • Ett viktigt steg mot ett tillgängligt samhälle

  Nu finns det hopp om att den norska utbildningssektorn äntligen kommer att få tydliga krav på tillgänglighet. Det är viktigt, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Funkas Torbjørn Helland Solhoug berättar varför Norge inte är i mål, även om den föreslagna lagändringen antas.
 • Tillgängliga sommarhälsningar

  När solen glittrar i havet, fåglarna väcker oss i ottan och livet blir så där enkelt som sol och värme innebär på våra breddgrader gör en rapport om digitalisering mig på om möjligt ännu bättre humör.
 • Månadens Funkaprofil: Peter Pettersson

  Många på Funka engagerar sig i olika samhällsfrågor. Vi presenterar Peter som har lång erfarenhet av ideell verksamhet på både jobb och fritid.
 • Funka i USA

  Vi försöker att vara med där det händer. När flera stora konferenser om tillgänglighet, dataspel och hjälpmedel pågår nästan samtidigt får vi mycket att göra.
 • Tänk vad en liten ramp kan göra skillnad

  Stefan Pelc, webbredaktör på Funka har testat en ramp som överbryggar många olika fysiska hinder och rekommenderar fler att köpa in ramper så att den fysiska miljön blir tillgänglig för alla.
 • Den eviga kostnadsfrågan

  Funkas Susanna Laurin rapporterar från en EU-konferens om tillgänglighet i Bryssel. Fokus ligger i vanlig ordning på ekonomin när man diskuterar att inkludera näringslivet i lagstiftningen.
 • Att återvinna konsulter

  Två av våra duktiga konsulter har provat vingarna på annat håll och sedan valt att komma tillbaka till oss på Funka. Det är naturligtvis extra roligt och vi har bett Oskar och Karin att berätta om sina erfarenheter.
 • Månadens Funkaprofil: Henrik Juhlin

  Många på Funka engagerar sig i olika samhällsfrågor. Vi presenterar Henrik som engagerar sig för ökad demokrati på fritiden.
 • 10 år med FN-konventionen

  Funkas Susanna Laurin funderar över vad det är vi firar på den internationella funktionshinderdagen. Tillgänglighet är mer än någonsin ett rörligt mål.
 • Var finns tillgängligheten när äldre behöver den?

  Lena Drevsjø, tillgänglighets- och användbarhetsexpert på Funkas Oslokontor, undrar varför tillgänglighet inte är i fokus när man diskuterar inkludering av äldre i det digitala samhället.
 • Månadens Funkaprofil: Marcos Flores

  Många på Funkas engagerar sig i olika samhällsfrågor. Vi presenterar Marcos som engagerat sig i ett lite annorlunda fotbollslag.
 • Varför blir det så fel för så många som vill så väl?

  Krönika av Funkas Tillgänglighets- och användbarhetsexpert Hampus Sethfors, som skriver om sin topp-tre-lista på varför så många misslyckas med sitt tillgänglighetsarbete.
 • Ett internationellt perspektiv på tillgänglighet

  Funkas Susanna Laurin rapporterar om ett spännande möte mellan experter från hela världen hos US Access Board i Washington i juni.
 • Rapport från European eAccessibility Forum i Paris

  Den franska synskadeorganisationen BrailleNet arrangerar årligen en konferens om digital tillgänglighet. Temat för 2016 var internet of things. Funkas Susanna Laurin rapporterar.
 • När konsulten ersätts av automatiska verktyg

  Funkas Analysansvarige Andreas Cederbom funderar över hur tekniken kan ersätta experter och i vilka sammanhang det faktiskt kan fungera.
 • Vi ser olika men har exakt samma känsla

  Funkas Jessica Martinsson reflekterar över kvalitet, krånglande teknik och olika perspektiv. Ibland är det lärorikt att vara i ett serverrum när saker går fel.
 • Både och, inte antingen eller

  Varför är det så att tillgänglighet ofta förknippas med fysisk miljö? I den här krönikan argumenterar Funkas Torbjørn Helland Solhaug för att de stora effekterna kommer när man utvecklar tillgängliga digitala lösningar, eftersom dessa påverkar så många fler.
 • Vådan av lagstiftning

  En obehaglig trend skapar skandal i USA; med lagstiftningen som vapen tjänar advokaterna pengar men otillgängligheten består.
 • Det finns hopp om framtiden

  Funkas Susanna Laurin reflekterar över den oroliga tid som råder i världen och situationen för personer med funktionsnedsättning.
 • Att få nya insikter

  Funkas nya ekonomiassistent Celina Beveridge reflekterar kring sina upplevelser efter att ha deltagit i en inlevelseövning, något som alla nyanställda på Funka får förmånen att genomgå.
 • Integritet och kultur

  Funkas VD Susanna Laurin reflekterar kring kulturskillnader mellan Spanien och Sverige, den personliga integriteten och hur fel det kan bli, även när man anstränger sig för att göra rätt.
 • Jag skulle ju bara tvätta håret!

  Problem som uppstår i vardagen kan vara irriterande, men när de kunnat undvikas är det direkt frustrerande. Varför stöter man på så många dåliga produkter undrar Funkas Torbjørn Helland Solhaug i sin krönika.
 • Tillgänglig stadsodling

  En krönika av Funkas rullstolsburna webbredaktör, Stefan Pelc, som delar med sig av sina lärdomar i att bygga en tillgänglig odling.
 • När vi njuter i fulla drag

  Funkas Susanna Laurin funderar över trender inom tillgänglighet och det faktum att vi inte längre hinner fundera så mycket.
 • Hjälpmedel i små språkområden

  Funkas Joakim Centervik beskriver i sin krönika hur det är att tillhöra ett litet språkområde och samtidigt vilja kunna använda de senaste hjälpmedlen.
 • Bryter du mot lagen?

  Funkas Torbjørn Helland Solhaug jämför reaktionerna på två rätt olika norska lagar; lagen om rökförbud på serveringar, och diskriminerings- och tillgänglighetslagen.
 • Lagen är på plats – vad händer nu?

  Bristande tillgänglighet är numera diskriminering i lagens mening. Därmed kan alla vi användare börja klaga på dåliga system. Tillsammans kan vi göra skillnad!
 • När tekniken kan göra skillnad

  Funkas Susanna Laurin funderar över varför frågan hur vi röstar inte får utrymme i valrörelsen, när det finns gott om exempel på hur röstningsförfarandet kan göras mer tillgängligt.
 • Vägen till arbetsmarknaden

  Glenn Ivar Husom ville länge bli spelprogrammerare. Men när drömmen gick i kras hittade han ändå sitt kall inom interaktionsdesign och tillgänglighet. Läs om Glenns ganska krokiga resa till Funka via extraknäck inom kundservice och nattbussen från Oslo till Stockholm.
 • Sluta klappa mig på axeln!

  Funkas Joachim Henstad har slutat att prata om sin synnedsättning, med undantag av den här krönikan, för att han har tröttnat på uppmuntrande ord och axelklappningar. ”Alla som känner mig vet att mina dåliga dagar inte beror på min dåliga syn”.
 • Föreningen för inbördes beundran

  I sin krönika tar Funkas Susanna Laurin upp frågan om hur vi kan sprida insikten att tillgänglighet är viktigt utanför den krets som redan är frälsta.
 • Handskrivna blanketter = trippelarbete, minst!

  Funkas Torbjørn Helland Solhaug överraskas över hur närvarande det handskrivna fortfarande är 2014.
 • Krönika: Semester = Funktionsnedsättning

  Att besöka nya länder och platser innebär för de flesta ett antal utmaningar. Funkas Andreas Cederbom har haft tid att begrunda sin egen funktionsnedsättning under semestern.
 • Solig sommar men inga lata dagar

  Susanna Laurin, på Funka, är en inbiten seglare. Men i sin krönika tar hon upp att det just nu händer så mycket på tillgänglighetsområdet att det är svårt att ta ledigt och koppla av.
 • Webbtillgänglighet – det gäller dig också!

  Torbjørn Helland Solhaug är tillgänglighetsexpert vid Funkas Oslokontor. När han berättar vad han jobbar med svarar folk ofta ”Aha, internet för blinda!”. I sin krönika berättar han varför webbtillgänglighet berör oss alla, om inte redan nu så med all säkerhet i framtiden.
 • Hackathon resulterar i smart rese-app

  Hampus Sethfors berättar om hur ett hackathon för ökad tillgänglighet i kollektivtrafiken ledde till en app för personer med Asperger och ett nytt jobb.
 • Vart tog webben vägen?

  Äntligen har det kommit ett lagförslag om att ta in bristande tillgänglighet i diskrimineringslagstiftningen. Men i sin krönika undrar Funkas Susanna Laurin var IT-frågorna tog vägen?
 • Bra för alla ...?

  Live captioning, eller skrivtolkning, är en av de saker som besökarna på Funkas Tillgänglighetsdagar lyfter fram som det mest imponerande. Funkas Susanna Laurin funderar på varför det inte förekommer oftare?
 • Tillgängliga älgar

  En av Funkas norska medarbetare tar upp kampen för bättre tillgänglighet men förlorar slaget mot skogens konung.
 • Funkas julbrev 2013

  Susanna Laurin, på Funka, summerar ett intensivt år. Ett år med fortsatt tillväxt, fortsatt expansion i Norge och ett nytt kontor i Madrid.
 • Diskriminerar de nationella proven elever med dyslexi?

  Skolverket har bestämt att elever med dyslexi inte får använda uppläsande hjälpmedel vid de nationella proven i svenska. Stefan Johansson, Funka förklarar i sin krönika vad problemet består av.
 • Så vad tycker vi om förslaget till direktiv egentligen?

  Funkas Susanna Laurin skriver tycker det är tråkigt att alla är så rädda för höga kostnader när nya regelverk inom tillgänglighet på EU-nivå diskuteras. Men vad kostar det inte att utestänga användare med funktionsnedsättning?
 • Jag trodde att jag var klarsynt

  Susanna Laurin, på Funka, skriver i sin krönika om sin dåliga syn och vilka konsekvenser det medför i vardagslivet.
 • I tid och otid

  Funkas VD Susanna Laurin funderar på klockor och tekniken för att hålla koll på tiden.
 • Nu tillhör man inventarierna ...

  Susanna Larurin, på Funka, skulle bara ta ett kortare uppdrag, men ser i sin krönika nu tillbaka på 10 händelserika år på Funka.
 • Funka gör graffiti tillgängligt i Kosovo

  Funkas Stefan Pelc fick ett spännande uppdrag att åka ner till Kosovo och inspirera rörelsehindrade ungdomar att måla graffiti. Det blev en resa med många intryck och väldigt mycket sprayad färg.
 • Varför WCAG inte räcker

  I diskussionerna om kommande EU-lagstiftning om tillgänglighet argumenterar Funkas Susanna Laurin för varför WCAG 2.0 AA inte alls är tillräckligt ur ett användarperspektiv.
 • Lite svinn får man räkna med

  Funkas Susanna Laurin reflekterar kring varför de interna systemen på många arbetsplatser är så dåliga, och vilka konsekvenser det får för de anställda som tvingas arbeta i dem.
 • Den andra betydelsen av tillgänglighet

  Funkas VD Susanna Laurin tipsar om en smart liten pryl som gör uppkopplingen stabil i skärgården.
 • Funka i Afrika

  Funkas Christer Janzon har tillfälligt bytt CSS-programmeringen mot en lång resa i Afrika med Land Rover. Efter många månader kommer nu en krönika om hans intryck av tillgänglighet i olika länder. Till hösten kommer han tillbaka till kontoret igen. Vi får väl se hur spännande han tycker vi är...
 • Utan assistans stannar livet

  Funkas webbredaktör Stefan Pelc berättar om varför det är viktigt att värna om personlig assistans och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
 • Vandra i otillgänglighetens marker

  Funkas webbredaktör Stefan Pelc reflekterar över tillgängligheten i byggd miljö för personer med rörelsehinder och de som kan bli riktiga hjältar.
 • Att se människan bakom patienten

  Funkas ergonom Anna Williamsson rapporterar från Sjukgymnastdagarna i Älvsjö och funderar på två perspektiv som verkar ha försvunnit ur sikte: den enskilda individens förmåga och arbetsgivarens ansvar.
 • När en säljare tappar rösten

  Funkas språkintresserade säljare Jonas funderar över vilka insikter som drabbar en när man plötsligt drabbas av total och ofrivillig tystnad.
 • Larmet är inte tillgängligt

  Funkas ideolog och tillgänglighetsexpert Stefan Johansson tipsar om hur du enkelt kan kontrollera hur tillgänglig din arbetsplats är.
 • Det behövs utbildning om att människor är olika

  Karin Forsell funderar över hur det kan komma sig att vi behöver lära ut att individer har olika förutsättningar.
 • Skolan 100 år – ska vi skratta eller gråta?

  Funkas underfundiga ideolog Stefan Johansson vill inte fira att skolan fyller 100 år av otillgänglighet.
 • Den ofrivillige informatören

  Funkas Elisabeth Hagberg funderar över alla konstiga frågor man får när man har en funktionsnedsättning.
 • En dag på kliniken…

  Funkas Stefan Johansson försöker gå till örondoktorn med sin son och råkar ut för alla möjliga och omöjliga hinder på vägen.
 • Bara fullt friska nöjda med lokaltrafiken

  Pekka Nieminen berättar hur han skadades av bussens hårda säten och att skadan gör att han måste välja tåget – med allt vad det innebär.
 • Vem är lagen till för?

  Funkas Andreas Cederbom reflekterar kring svårlästa avtalstexter.
 • Kommunwebb 2.0

  Funkas Andreas Cederbom funderar över kommuners struktur på webben.
 • Internet är fantastiskt!

  Funkas Andreas Melin uppskattar internet ännu mer i Sydamerika.
 • Förståelse för tillgänglighet

  Pekka Nieminen förundras över hur lite folk i allmänhet vet om problemen personer med rörelsehinder möter i vardagen.
 • Dövblinda har förtur till tomatmarmeladen!

  Funkas Stefan Johansson minns Katarina, en av våra dövblinda medarbetare.
 • Webbsidans födelse, liv och död

  Funkas Andreas Cederbom ser hur internet bara växer och undrar till vilken nytta?
 • Service, eller brist på service

  Funkas Andreas Cederbom irriteras över brist på service inom internettjänster.
 • Visst är det underbart med internet!

  Johannes Börjesson tycker alla webbplatser borde vara användarvänliga, inte minst vad gäller logiska begrepp.
 • Beroendeframkallande blanketter

  Gunilla Söderling tycker det mesta funkar bra men blir desto med förgrymmad när just Försäkringskassan sätter käppar i hjulet.
 • Människor är olika

  Johannes Börjesson vill att vi börjar bejaka individualismen även vad gäller datorer och internet.
 • Tillgänglighet med fel fokus?

  Funkas Stefan Johansson funderar över tillgänglighet som arbetsmiljöfråga och allt för många oanvända handikapptoaletter.
 • Internetbank gör mig fri!

  Henrik Götesson blir alldeles lyrisk över den frihet internet ger honom som synskadad.
 • Det papperslösa samhället - myt eller verklighet?

  Vivi-Anne Emanuelsson drömmer om det tillgängliga samhället som använder teknik i stället för papper.
 • Skräppost utestänger väljare

  Henrik Götesson skriver om hur krav på säkerhet kan resultera i brist på demokrati.
 • Ett steg framåt eller marschera på stället?

  Funkas Andreas Cederbom vill ha rättning i ledet och mer fart i tillgänglighetsarbetet.
 • Ska berätta en sak

  Kent-Ove Wåhlberg berättar om en lustig situation där både han och Funka försökte påverka en myndighet att bli mer tillgänglig.
 • Att kvalitetssäkra enligt minsta motståndets lag

  Funkas Andreas Cederbom funderar på tillgänglighetsfrågan i perspektivet mobila enheter och stabil teknik.
 • Tillgänglighetscentrering, en naturlig evolution av internet

  Funkas Andreas Cederbom jämför upptid med utestängning och 24 timmar om dygnet med att inte komma in alls.
 • Litet leverantörslexikon

  Funkas Stefan Johansson tipsar våra kunder om vad leverantörerna egentligen menar när de säger vissa saker.
 • Dubbelsajter ger dubbeltrubbel

  Funkas Andreas Cederbom förfasar sig över idiotin med att bygga först en otillgänglig och sen en annan dålig webbplats.