Att återvinna konsulter

Krönika

Återvinning är en bra grej. Visst diskuteras det om det är ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart att en massa enskilda individer tar var sin bil till återvinningsstationen och visst finns det problem med nedskräpning runt containrarna. Men i grund och botten är väl alla överens om att det är smart att återanvända.

Susanna Laurin
Titel: Forsknings- och innovationschef

På Funka tar vi återvinningstrenden ett steg längre och återvinner våra konsulter! Innan ni kastar er på e-posten för att anmäla oss för nåt slags sekt-beteende vill jag lugna er: de kommer tillbaka alldeles självmant och mår bra. De är inte ens i närheten av förbränning.

Vi växer på alla våra marknader och det är ju inte så konstigt med tanke på hur mycket tillgänglighet och användbarhet hamnat i fokus på sistone. Även om alla de som var med när bolaget startades år 2000 fortfarande finns kvar och flera av oss andra har mer än tio år på Funka bakom oss är det självklart så att vi också nyrekryterar. Och tur är väl det, annars skulle vi snart vara en samling självgoda dinosaurier.

Nya tankar och insikter bidrar till att behålla vår kreativa miljö, det är i dynamiken mellan den genuina erfarenheten och den sprittande nyfikenheten vi är som mest innovativa. Ändå kan jag inte låta bli att bli lite rörd när anställda som en gång valt att gå vidare nu väljer att komma tillbaka. Det måste betyda att vi gör något rätt.

Oskar Gustafsson, användbarhetsexpert och projektledare jobbade på Funka under många år innan han tog steget över till en av våra trevligaste kunder, Arbetsförmedlingen. Efter två år i myndighetsvärlden har han valt att komma tillbaka till Funka.

Varför ville du testa att jobba på kund-sidan?

Efter 5 år på Funka (och närmare 8 år som konsult) var jag nyfiken på hur det verkligen fungerade på andra sidan. I de uppdragen jag oftast verkade i fanns jag med tidigt, genomförde förstudier och tog fram koncept inför utveckling. Men för det mesta tog min insats efter det slut och jag hoppade raskt vidare till att lösa nya problem hos nya kunder. Jag såg naivt framför mig att man på andra sidan skulle syssla med kontinuerlig vidareutveckling, att testa alternativa lösningar mot varandra, analysera verkligt användande för att optimera och förfina användarupplevelsen. Vara med hela vägen helt enkelt.

Och varför kom du hem igen?

Det var otroligt intressant och lärorikt att få möjligheten att jobba i en så pass stor organisation, men efter två år längtade jag tillbaka till den typen av uppdrag jag hade på Funka, där jag upplever att jag har en bättre överblick och framförallt en större inverkan på slutresultatet. Jag är van att jobba effektivt och att hushålla med timmar och blev frustrerad över att saker tog så pass lång tid. Mycket tid som försvann till synkronisering och förankring, förändringar som kom in från sidan och vände upp-och-ned på koncept, en ständig känsla av att saker gjordes i en ineffektiv ordning.
Jag saknade variationen att parallellt jobba med olika kunder, med olika behov och förutsättningar, men också variationen i att ha olika roller beroende på uppdragets natur. Sen gillar jag Funkas mission där det primära är att tjänster och information ska kunna användas, inte att det ska vara unikt eller se häftigt ut. Då det ju faktiskt är först vid användandet som värdet i en produkt uppstår.

Karin Forsell, journalist och språkexpert har jobbat på Funka och Funkas stiftelse under många år. Egentligen har hon aldrig riktigt lämnat Funka eftersom hon fortsatt ta enskilda uppdrag för oss under flera år. Men under en tid var en av våra mest ambitiösa kunder, SVT, hennes huvudsakliga arbetsgivare och nu är hon tillbaka på Funka.

Varför ville du testa att jobba på kund-sidan?

SVT var min kund på Funka, och jag jobbade ihop med dem för att hjälpa till att skapa bra hjälptexter för SVT Play. Jag noterade då att SVT jobbade ovanligt målmedvetet, strukturerat och inspirerande med att göra SVT Play tillgänglig. När en dörr till SVT plötsligt öppnade sig såg jag möjligheten att få vara med och påverka på längre sikt än enbart som konsult. Jag är också en varm anhängare av public service och det kändes ärofyllt att få vara med och göra SVT Play ännu mer tillgänglig för alla.

Och varför kom du hem igen?

Efter drygt ett år gick jag vidare inom SVT, från SVT Play till att arbetsleda SVT:s Tittarservice. Jag behöll i viss mån ett ansvar för tillgänglighet, men dök också ner i Tittarservice utveckling. Tittarservice var och är en tjänst under förändring, och det var stundtals ett hårt arbete. Jag kom tillbaka till Funka då jag kände att jag här kan jobba med frågor som gör skillnad. Jag får vara med och påverka både människor och tjänster till att bli mer inkluderande och jämlika. I grunden handlar det om alla människors lika värde.

Alla på Funka önskar Oskar och Karin varmt välkomna tillbaka!

Andra krönikor av Susanna Laurin

 • Vi går in i sommaren med stora kliv och en viss förvirring

  15 juni 2022

  Just nu är tillgänglighet är på allas läppar. En kombination av snabb och spridd digitalisering, nya lagkrav från EU-kommissionen och allt fler användare som reagerar på teknik-fatigue i pandemins spår gör att fokus ligger på ”våra” frågor.

 • Stängda skolor ställer krav på tillgänglighet för elever med funktionsnedsättning

  30 juni 2021

  När skolan plötsligt ska fungera via webben ställs stora krav på tillgänglighet. Digitaliseringen innebär goda möjligheter för personer med olika typer av funktionsnedsättning att aktivt och självständigt delta på lika villkor som alla andra, men det bygger på att systemen är tillgängliga.

 • När tekniken hjälper människor

  12 februari 2021

  Funkas Forsknings- och Innovationschef Susanna Laurin om lösningar som verkligen ger stöd men som fortfarande har konstiga namn.

 • Tillgänglighet på avstånd

  10 december 2020

  En stor del av poängen med konferenser och möten är ju att träffas. Programpunkter i all ära, men de mest intressanta samtalen brukar uppstå i kaffepausen. Hur funkar det när fokus är att hålla avstånd till varandra?

 • En inspiratör har lämnat oss

  28 februari 2020

  Jan Holmegard har gått bort. Funkas Susanna Laurin minns en av synskaderörelsens mest stridbara personligheter med värme.

 • Tillgänglighetsarbetet går framåt, tro det eller ej

  6 maj 2019

  Ibland är det svårt att få syn på att saker förändras när du är mitt uppe i det. Det är kanske dags att ta ett steg tillbaka och fundera på allt som hänt inom vårt område. Utvecklingen är ganska imponerande, skriver Funkas Forsknings- och innovationschef Susanna Laurin.

 • Fokus på äldre användare

  1 februari 2019

  Funkas VD Susanna Laurin rapporterar från debatt i EU-parlamentet och internationell standardisering som handlar om inkludering av äldre i IT-utveckling.

 • Tack för i år!

  29 november 2018

  Ännu ett år med tillgänglighet går mot sitt slut. Funkas Susanna Laurin vill slå ett slag för positiv återkoppling och uppmärksamma alla som vill göra rätt.

 • Mellan hopp och förtvivlan

  13 augusti 2018

  Nu bötfäller den norska tillsynsmyndigheten kommuner och företag som inte åtgärdar bristande tillgänglighet. Är det åt det håller även Sverige kommer att gå? Funkas Susanna Laurin funderar på utvecklingen med skärpt lagstiftning.

 • Se till att tillgängligheten flyter på

  29 maj 2018

  Funkas Susanna Laurin ser likheter mellan att jobba med tillgänglighet och att sköta en träbåt. Båda aktiviteterna kräver tålamod och resultatet kan bli till glädje för många.

 • Tysklands Inkluderingsdagar i Berlin

  5 december 2017

  I anslutning till Internationella Funktionshinderdagen pågår ständigt många intressanta evenemang. I år bidrar vi till programmet på Inclusion Days i Berlin, Tyskland.

 • Det är dags att säga ifrån!

  2 november 2017

  En dom i högsta förvaltningsdomstolen förväntas få ”svåröverskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskild”, enligt Försäkringskassan som nu uppmärksammar regeringen på att assistansen riskerar att urholkas helt. Vill vi helt seriöst att människor ska nekas ett värdigt liv på lika villkor med andra?

 • Tillgängliga sommarhälsningar

  12 juni 2017

  När solen glittrar i havet, fåglarna väcker oss i ottan och livet blir så där enkelt som sol och värme innebär på våra breddgrader gör en rapport om digitalisering mig på om möjligt ännu bättre humör.

 • Funka i USA

  6 mars 2017

  Vi försöker att vara med där det händer. När flera stora konferenser om tillgänglighet, dataspel och hjälpmedel pågår nästan samtidigt får vi mycket att göra.

 • Den eviga kostnadsfrågan

  7 februari 2017

  Funkas Susanna Laurin rapporterar från en EU-konferens om tillgänglighet i Bryssel. Fokus ligger i vanlig ordning på ekonomin när man diskuterar att inkludera näringslivet i lagstiftningen.

 • 10 år med FN-konventionen

  5 december 2016

  Funkas Susanna Laurin funderar över vad det är vi firar på den internationella funktionshinderdagen. Tillgänglighet är mer än någonsin ett rörligt mål.

 • Ett internationellt perspektiv på tillgänglighet

  4 juli 2016

  Funkas Susanna Laurin rapporterar om ett spännande möte mellan experter från hela världen hos US Access Board i Washington i juni.

 • Rapport från European eAccessibility Forum i Paris

  17 juni 2016

  Den franska synskadeorganisationen BrailleNet arrangerar årligen en konferens om digital tillgänglighet. Temat för 2016 var internet of things. Funkas Susanna Laurin rapporterar.

 • Vådan av lagstiftning

  24 februari 2016

  En obehaglig trend skapar skandal i USA; med lagstiftningen som vapen tjänar advokaterna pengar men otillgängligheten består.

 • Det finns hopp om framtiden

  27 november 2015

  Funkas Susanna Laurin reflekterar över den oroliga tid som råder i världen och situationen för personer med funktionsnedsättning.

 • Integritet och kultur

  31 augusti 2015

  Funkas VD Susanna Laurin reflekterar kring kulturskillnader mellan Spanien och Sverige, den personliga integriteten och hur fel det kan bli, även när man anstränger sig för att göra rätt.

 • När vi njuter i fulla drag

  9 juni 2015

  Funkas Susanna Laurin funderar över trender inom tillgänglighet och det faktum att vi inte längre hinner fundera så mycket.

 • Lagen är på plats – vad händer nu?

  13 januari 2015

  Bristande tillgänglighet är numera diskriminering i lagens mening. Därmed kan alla vi användare börja klaga på dåliga system. Tillsammans kan vi göra skillnad!

 • När tekniken kan göra skillnad

  5 januari 2015

  Funkas Susanna Laurin funderar över varför frågan hur vi röstar inte får utrymme i valrörelsen, när det finns gott om exempel på hur röstningsförfarandet kan göras mer tillgängligt.

 • Föreningen för inbördes beundran

  24 september 2014

  I sin krönika tar Funkas Susanna Laurin upp frågan om hur vi kan sprida insikten att tillgänglighet är viktigt utanför den krets som redan är frälsta.

 • Solig sommar men inga lata dagar

  27 maj 2014

  Susanna Laurin, på Funka, är en inbiten seglare. Men i sin krönika tar hon upp att det just nu händer så mycket på tillgänglighetsområdet att det är svårt att ta ledigt och koppla av.

 • Vart tog webben vägen?

  4 mars 2014

  Äntligen har det kommit ett lagförslag om att ta in bristande tillgänglighet i diskrimineringslagstiftningen. Men i sin krönika undrar Funkas Susanna Laurin var IT-frågorna tog vägen?

 • Bra för alla ...?

  18 februari 2014

  Live captioning, eller skrivtolkning, är en av de saker som besökarna på Funkas Tillgänglighetsdagar lyfter fram som det mest imponerande. Funkas Susanna Laurin funderar på varför det inte förekommer oftare?

 • Funkas julbrev 2013

  20 december 2013

  Susanna Laurin, på Funka, summerar ett intensivt år. Ett år med fortsatt tillväxt, fortsatt expansion i Norge och ett nytt kontor i Madrid.

 • Så vad tycker vi om förslaget till direktiv egentligen?

  19 november 2013

  Funkas Susanna Laurin skriver tycker det är tråkigt att alla är så rädda för höga kostnader när nya regelverk inom tillgänglighet på EU-nivå diskuteras. Men vad kostar det inte att utestänga användare med funktionsnedsättning?

 • Jag trodde att jag var klarsynt

  15 oktober 2013

  Susanna Laurin, på Funka, skriver i sin krönika om sin dåliga syn och vilka konsekvenser det medför i vardagslivet.

 • I tid och otid

  6 september 2013

  Funkas VD Susanna Laurin funderar på klockor och tekniken för att hålla koll på tiden.

 • Nu tillhör man inventarierna ...

  4 juni 2013

  Susanna Larurin, på Funka, skulle bara ta ett kortare uppdrag, men ser i sin krönika nu tillbaka på 10 händelserika år på Funka.

 • Varför WCAG inte räcker

  2 april 2013

  I diskussionerna om kommande EU-lagstiftning om tillgänglighet argumenterar Funkas Susanna Laurin för varför WCAG 2.0 AA inte alls är tillräckligt ur ett användarperspektiv.

 • Lite svinn får man räkna med

  21 januari 2013

  Funkas Susanna Laurin reflekterar kring varför de interna systemen på många arbetsplatser är så dåliga, och vilka konsekvenser det får för de anställda som tvingas arbeta i dem.

 • Den andra betydelsen av tillgänglighet

  19 september 2012

  Funkas VD Susanna Laurin tipsar om en smart liten pryl som gör uppkopplingen stabil i skärgården.

 • Ska berätta en sak

  3 oktober 2005

  Kent-Ove Wåhlberg berättar om en lustig situation där både han och Funka försökte påverka en myndighet att bli mer tillgänglig.