Ett steg framåt eller marschera på stället?
Nyligen pressenterade tidningen Internet World en tillgänglighetsundersökning som vi genomförde under juli-augusti för att kartlägga tillgängligheten på 60 ledande svenska webbplatser. Undersökningen, den första i sitt slag, visade inte helt överraskande att det finns ganska mycket att jobba med i den svenska IT-världen på området tillgänglighet.
Jag ska inte här ge mig in i en diskussion kring bedömningar, kriterier och avvägningar. Det är ungefär lika lätt att sätta betyg på tillgänglighet som det är att sortera krill i nordatlanten, och någonstans trampar man alltid på någons fötter. Inte heller ska jag ge mig in i ett fördömande tal över att bara si eller så många sajter fick ”godkänt”. Det spelar ingen större roll i detta skede om 16, 8 eller 1 sajt fick ”godkänt”. Nej ämnet för denna krönika är framtiden, frågan som är föremål för dissekering är: Vad händer nu?
I samband med att nyheten kom ut har ett antal presschefer för de organisationer som ingick i undersökningen fått uttala sig om resultatet, och inte helt förvånande fick dessa, som sällan har någon med webbplatsen att göra, uttrycka hur viktig frågan är, att man är medvetna om problemen och jobbar på dessa… Men vad händer när vardagen lagt sig över verksamheten? Vem tar upp bollen och ser till att något faktiskt händer? Vem säger att ”detta är något vi måste ta tag i, låt oss göra en undersökning och sätta upp en handlingsplan”?
Frågan är om vi egentligen kommer se någon större förändring eller om det ända som händer är att någon mellanchef helt enkelt beställer en uppläsningsfunktion till webbplatsen och sedan avför frågan som ”åtgärdad”. Det finns många snabba lösningar och uppläsningsfunktioner är bra för en del besökare men inte något som råder bot på grundläggande tillgänglighetsproblem, det är som att ta en Panodil i stället för att gå till tandläkaren när man har tandvärk. Tillgänglighet är en kvalitetsfråga, det handlar om att hålla en acceptabel teknisk, pedagogisk och språklig nivå, att inte bara slänga in material, funktioner och hoppande, exploderande födelsedagstårtor i gränssnittet. Det är inget man uppnår genom att köpa en extern tjänst, det är något man uppnår genom att målmedvetet arbeta med tekniken och kompetensutveckling, det krävs ett effektivt kontinuerligt arbete, precis som vilken kvalitetssäkring som helst.
När vi gör undersökningen nästa år kommer vi med stor säkerhet att se en betydande ökning av uppläsningsfunktioner, något som kommer att vara rätt sorgligt att se om Microsoft nu håller vad de lovat, att detta ska komma integrerat med svensk röst i nästa version av Windows. Så frågan är om IT-sverige till nästa år har tagit ett steg framåt och börjat arbeta med att kvalitetssäkra webbplatsen och processerna kring denna ur ett tillgänglighetsperspektiv, eller om vi fortfarande står och marscherar i takt på stället, skanderande hur viktig frågan är och hur mycket vi egentligen bryr oss. Upp å hoppa, spotta i nävarna och börja arbeta!
Andreas Cederbom