Litet leverantörslexikon

Här på Funka hjälper vi ofta våra kunder att kvalitetssäkra de upphandlingar man gör när man anlitar externa IT-konsulter. Genom åren har vi läst ett antal underlag från både stora och små leverantörer. För att rätt tolka vad en leverantör egentligen menar håller vi på att ta fram ett litet leverantörslexikon. Här kommer några smakprov:

Om din leverantör säger: ”Visst vi kan fixa en handikappanpassad webbplats men då får ni betala så här mycket mer…” så betyder det: Vi kan inte bygga tillgängligt. Vi tänker ta betalt av er för att lära oss det och därför behöver vi mer betalt. Om du inte vill bekosta din leverantörs kompetensutveckling ska du svara att det inte tar längre tid eller är svårare att konstruera en tillgänglig webbplats - om man bara vet vad man gör.

Om din leverantör säger: ”Handikappanpassningen fixar vi genom en separat textversion” så betyder det: ”Vi vet inte hur man gör den ordinarie webbplatsen tillgänglig. Därför tycker vi att du ska betala för ett gränssnitt till. Det finns inga användare som har nytta av det gränssnittet och ni kommer att få interna problem och extra löpande kostnader med denna lösning”.

Om din leverantör säger: ”Vi har rätt bra koll på vad användarna tycker, och de är positiva” så betyder det ofta: ”Jag lät mina kompisar på kontoret kolla lite på den här designen och de tyckte den var helt OK”. Det kan då vara bra att du gör en egen test med användare som inte själva är i IT-branschen.

Om din leverantör säger: ”jag tycker det skulle vara kul att prova” när du frågar varför de vill använda en ohyggligt komplicerad teknisk lösning för att fixa navigeringen på din webbplats så betyder det att leverantören inte alls utgår från din organisations behov utan snarare ser ditt projekt som en slags levande experimentverkstad för sådant som kanske fungerar, som kanske blir bra och som garanterat tar många fler timmar att leverera än vad det borde ta.

Stefan Johansson