Månadens Funkaprofil: Marcos Flores

Funkas anställda har ett stort samhällsengagemang, även utanför funktionshinderområdet. Några av våra medarbetare vill dela med sig av sina åtaganden, först ut är Talande Webb-experten Marcos som engagerat sig i ett lokalt och samtidigt internationellt fotbollslag.

Jag minns att jag som liten brukade följa med och titta när min pappa stod i mål, en knubbis med noll bollkänsla, skrattar Marcos. Under min uppväxt har jag spelat till och från i klubben.

Marcos har successivt tagit en mer aktiv roll i föreningen, han sitter numera i styrelsen och försöker förbättra klubben för ungdomarna. Från att endast ha haft ett A- och ett B-lag, har de nu över 150 barn i klubben. Trots sin i sammanhanget ”höga” ålder (34) spelar Marcos fortfarande aktivt själv.

Gemenskap och ansvar

Att sport anses fostrande är knappast någon nyhet. Ett skäl till att fotboll fungerar bra i det sammanhanget är att det är lätt att komma igång och förhållandevis billigt. Man behöver egentligen bara en boll ...

Jag vill tro att fotbollen har uppfostrat mig till den jag är idag. Mina föräldrars engagemang fick mig att hålla mig till fotbollen istället för att ”drälla” ute på stan, säger Marcos. Så fort vi hade klubbkläderna på så representerade vi klubben och vi fick hårda direktiv för hur vi skulle uppföra oss.

Det märks att arbetet med laget handlar om mycket mer än själva sporten. Marcos har som mål att föreningen ska växa och bli större och hans eget engagemang har flyttats från seniorerna till att nu fokusera på ungdomar.

Det viktigaste är att alla kommer överens på planen. Självklart uppstår det diskussioner och tjafs, men det är väldigt sällan. På planen ser man inte olika kulturer eller religioner, där står man sida vid sida och försöker vinna tillsammans. Gemenskapen som skapas i laget är väldigt stark och förhoppningsvis växer ungdomarna utan hat mot olika kulturer och religioner.

Marcos Flores

FAKTA
Klubben heter idag FC Arlanda och har spelare i åldrarna från 7 upp till 45 år. I klubben finns många olika nationaliteter och kulturella bakgrunder, bland annat svenskar, chilenare, syrianer och turkar. Klubben söker sponsorer så om du vill hjälpa till går det bra.

FC Arlandas webbplats, öppnas i nytt fönster