Månadens Funkaprofil: Peter Pettersson

Funkas anställda har ett stort samhällsengagemang, även utanför funktionshinderområdet. Några av våra medarbetare vill dela med sig av sina åtaganden, den här gången är det en av våra duktiga säljare Peter, som har provat på det mesta vad gäller ideell verksamhet.

Peter har varit engagerad i ideella organisationer i större delen av sitt liv, det är något han har fått med sig från föräldrarna.

Jag har haft en väldigt bra uppväxt i Sverige och vuxit upp i en givmild familj. Det har gett mig både förutsättningar och vilja att hjälpa andra.

Peter sökte sig till Röda Korset för kunna använda sina färdigheter som säljare för en bra sak.

Det finns många goda människor som vill skänka pengar, tyvärr är det allt för få som gör det spontant – att ställa frågan är därför jätteviktigt och det är faktiskt ofta människor är tacksamma över att få frågan (om dom vill ge).

Men det räckte inte för Peter, som startade en ideell organisation med syfte att hjälpa barn och ungdomar med utbildning. Organisationen samlade in pengar och skolutrustning som grundarna sedan själva distribuerade till skolor och familjer i Marocko, Tunisien, Gambia och Indien.

Det är kanske inte så ovanligt att en säljare startar eget och är bra på pengar. Men att en säljare startar en ideell organisation och sen dessutom tar sig för att själv åka till fattiga länder för att jobba med utdelning, det måste vara ganska ovanligt.

Jag tror att barns utbildning är grunden för att göra världen bättre. Att det sedan blev Afrika och Asien var för att där kan väldigt små medel göra stor skillnad.

Tanken var att nå de barn och familjer som har det sämre ställt, en målgrupp som kan vara ganska svårt att komma i kontakt med på förhand från Sverige. Det gjorde att resorna blev oförutsägbara och spännande.

Ett av mina bästa minnen är från Marocko. Där hyrde jag en bil, åkte till ett köpcentrum och proppade bilen full med skolmaterial. Därefter åkte jag, lite naivt, mil efter mil ut i öknen för att se om jag kunde hitta någon skola som såg ut att behöva hjälp. Till historien hör också att jag inte kan ett ord arabiska, franska eller marockanska. Många åsnor senare hittade jag till slut en skola. Både eleverna och lärarna var oerhört välkomnande, trots att vi inte kunde prata med varandra. När dom visade sitt ”bibliotek” med knappt 10 böcker så visste jag att mitt bidrag skulle komma väl till användning.

På Funka uppfattas Peter som en glad och snäll, kanske lite blyg kille. Men skenet bedrar – han kallar sig selektivt extrovert och har uppträtt som jonglör på festivaler, fester och Talang i TV4.

Det som är roligast med jonglering är ändå fortfarande att bara stå helt ensam och träna – uppträdandena har jag egentligen aldrig sett fram emot, men det är jättekul de gånger publiken uppskattar det.

Peter Pettersson