Mellan hopp och förtvivlan

Krönika

Det är ovanligt stort fokus på frågor kring tillgänglighet just nu. Mitt i sommarens hetta kom två nyheter som speglar olika perspektiv på krav på tillgänglighet, med samma utgångspunkt: lagstiftning och tillsyn.

Susanna Laurin
Titel: Forsknings- och innovationschef

Äntligen händer det! Den norska tillsynsmyndigheten Difi utdömer böter för att Askøy kommun inte åtgärdar bristande tillgänglighet på sin webbplats i rimlig tid – i detta fall ett halvår. 10 000 kronor om dagen kanske inte är så mycket för en kommun, men dröjer lösningen så blir det naturligtvis kännbart och framförallt är det en viktig gest. Det ska inte vara gratis att bryta mot lagen. Det är första gången Difi utdömer böter och dagen känns nästan historisk.

Å nej, nu händer det! Askøy kommun, som riskerar böter för bristande tillgänglighet, tar ner den tjänst (för att söka förskoleplats) som bryter mot lagen. Förhoppningsvis bara tills åtgärder vidtagits, eftersom semestertider och en extern leverantör sägs vara anledningen. Det finns tyvärr exempel från andra länder där ansvariga tagit bort otillgängliga gränssnitt när de blivit uppmärksammade i media och/eller fått hot om böter, men där man sedan helt sonika återpublicerat den otillgängliga tjänsten när sökarljuset flyttats åt ett annat håll. Låt oss hoppas att den norska lagen fungerar bättre än så. Kommunen har nu lagt upp en interimslösning så att invånarna ska kunna söka förskoleplats ändå.

Var ligger egentligen ansvaret

Vad är problemet med det då? Om lagen är till för att se till att inget otillgängligt publiceras är det väl precis det man nu uppnår med det här? Ja, jo. Men med tanke på hur oerhört lite som faktiskt uppfyller kraven på tillgänglighet på berörda webbplatser är risken stor att vi får en epidemi av nedstängda tjänster, vilket knappast gynnar medborgarna. Förhoppningsvis bidrar hotet om nedstängning till att leverantörer av tjänster skärper sig och börjar åtgärda bristerna. I så fall fungerar metodiken. Men det bygger på att de som köper in tjänsterna ställer rätt krav. Den norska lagen gäller sedan 2013 och det är mycket sällan vi ser en upphandling med tydliga krav på tillgänglighet.

Jag är rädd för att det här snarare bidrar till att fler kommer att åberopa oproportionerlig börda – alltså att åtgärder för ökad tillgänglighet blir orimligt dyrt eller drabbar tredje man oproportionerligt hårt – och därmed hittar ett sätt att undkomma kraven. Hade man ställt rätt krav från början hade det inte behövt bli dyrare, men det finns ingen tillsynsfunktion vad gäller tillgänglighetskraven som faktiskt ska ställas inom LOU, så där händer inget förrän upphandlarna lärt sig vad de förväntas göra.

Det har länge funnits en diskussion om ifall krav på tillgänglighet motverkar innovation eller inte. Vi på Funka hävdar med bestämdhet att det inte finns någon motsättning, utan att tillgänglighet snarare uppmuntrar till kreativa lösningar. Men det förutsätter naturligtvis att kraven ställs på ett klokt sätt. Just nu satsar vi stort på att ge stöd till våra kunder i de processerna, men det finns mycket kvar att göra.

Vi kanske lär oss med tiden

Det ska bli spännande att se hur Europas myndigheter och kommuner agerar när Webbtillgänglighetsdirektivet träder i kraft i höst. Hittills har vi sett ett stort intresse vilket är positivt, men tyvärr också en tydlig trend mot att i möjligaste mån försöka krångla sig undan kraven, hellre än att ta tag i problemen. Kanske är det en mognadsfråga. När krav på tillgänglighet blivit en naturlig del av vardagen blir det inte konstigare att följa dem än att följa andra regler som upplevs som självklara.

Jag kan inte låta bli att tänka på en taxichaufför jag åkte med för många år sen, som körde utan bilbälte. När han såg en polis rullade han ut bältet och satt och höll det i handen så det såg ut som om han hade det fastspänt, varefter han släppte upp det igen. Vad är det man säger – alla sätt är bra utom de dåliga?

Uppdatering: Strax efter att detta skrevs så fick även SAS Norge AS hot om böter.

Om den norska tillsynsmyndigheten Difi:s beslut att ge Askøy kommun böter, på Difi:s webbplats (på norska), öppnas i nytt fönster

Askøy kommun har så dåliga webbsidor att de får böter, artikel på webbplatsen nrk.no (på norska), öppnas i nytt fönster

SAS Norge AS hotas av böter för otillgänglig webbplats, artikel i tidningen Aftenposten (på norska), öppnas i nytt fönster

Om den norska tillsynsmyndigheten Difi:s beslut att ge SAS Norge AS böter, på Difi:s webbplats (på norska), öppnas i nytt fönster

Andra krönikor av Susanna Laurin

 • Vi går in i sommaren med stora kliv och en viss förvirring

  15 juni 2022

  Just nu är tillgänglighet är på allas läppar. En kombination av snabb och spridd digitalisering, nya lagkrav från EU-kommissionen och allt fler användare som reagerar på teknik-fatigue i pandemins spår gör att fokus ligger på ”våra” frågor.

 • Stängda skolor ställer krav på tillgänglighet för elever med funktionsnedsättning

  30 juni 2021

  När skolan plötsligt ska fungera via webben ställs stora krav på tillgänglighet. Digitaliseringen innebär goda möjligheter för personer med olika typer av funktionsnedsättning att aktivt och självständigt delta på lika villkor som alla andra, men det bygger på att systemen är tillgängliga.

 • När tekniken hjälper människor

  12 februari 2021

  Funkas Forsknings- och Innovationschef Susanna Laurin om lösningar som verkligen ger stöd men som fortfarande har konstiga namn.

 • Tillgänglighet på avstånd

  10 december 2020

  En stor del av poängen med konferenser och möten är ju att träffas. Programpunkter i all ära, men de mest intressanta samtalen brukar uppstå i kaffepausen. Hur funkar det när fokus är att hålla avstånd till varandra?

 • En inspiratör har lämnat oss

  28 februari 2020

  Jan Holmegard har gått bort. Funkas Susanna Laurin minns en av synskaderörelsens mest stridbara personligheter med värme.

 • Tillgänglighetsarbetet går framåt, tro det eller ej

  6 maj 2019

  Ibland är det svårt att få syn på att saker förändras när du är mitt uppe i det. Det är kanske dags att ta ett steg tillbaka och fundera på allt som hänt inom vårt område. Utvecklingen är ganska imponerande, skriver Funkas Forsknings- och innovationschef Susanna Laurin.

 • Fokus på äldre användare

  1 februari 2019

  Funkas VD Susanna Laurin rapporterar från debatt i EU-parlamentet och internationell standardisering som handlar om inkludering av äldre i IT-utveckling.

 • Tack för i år!

  29 november 2018

  Ännu ett år med tillgänglighet går mot sitt slut. Funkas Susanna Laurin vill slå ett slag för positiv återkoppling och uppmärksamma alla som vill göra rätt.

 • Se till att tillgängligheten flyter på

  29 maj 2018

  Funkas Susanna Laurin ser likheter mellan att jobba med tillgänglighet och att sköta en träbåt. Båda aktiviteterna kräver tålamod och resultatet kan bli till glädje för många.

 • Tysklands Inkluderingsdagar i Berlin

  5 december 2017

  I anslutning till Internationella Funktionshinderdagen pågår ständigt många intressanta evenemang. I år bidrar vi till programmet på Inclusion Days i Berlin, Tyskland.

 • Det är dags att säga ifrån!

  2 november 2017

  En dom i högsta förvaltningsdomstolen förväntas få ”svåröverskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskild”, enligt Försäkringskassan som nu uppmärksammar regeringen på att assistansen riskerar att urholkas helt. Vill vi helt seriöst att människor ska nekas ett värdigt liv på lika villkor med andra?

 • Tillgängliga sommarhälsningar

  12 juni 2017

  När solen glittrar i havet, fåglarna väcker oss i ottan och livet blir så där enkelt som sol och värme innebär på våra breddgrader gör en rapport om digitalisering mig på om möjligt ännu bättre humör.

 • Funka i USA

  6 mars 2017

  Vi försöker att vara med där det händer. När flera stora konferenser om tillgänglighet, dataspel och hjälpmedel pågår nästan samtidigt får vi mycket att göra.

 • Den eviga kostnadsfrågan

  7 februari 2017

  Funkas Susanna Laurin rapporterar från en EU-konferens om tillgänglighet i Bryssel. Fokus ligger i vanlig ordning på ekonomin när man diskuterar att inkludera näringslivet i lagstiftningen.

 • Att återvinna konsulter

  6 januari 2017

  Två av våra duktiga konsulter har provat vingarna på annat håll och sedan valt att komma tillbaka till oss på Funka. Det är naturligtvis extra roligt och vi har bett Oskar och Karin att berätta om sina erfarenheter.

 • 10 år med FN-konventionen

  5 december 2016

  Funkas Susanna Laurin funderar över vad det är vi firar på den internationella funktionshinderdagen. Tillgänglighet är mer än någonsin ett rörligt mål.

 • Ett internationellt perspektiv på tillgänglighet

  4 juli 2016

  Funkas Susanna Laurin rapporterar om ett spännande möte mellan experter från hela världen hos US Access Board i Washington i juni.

 • Rapport från European eAccessibility Forum i Paris

  17 juni 2016

  Den franska synskadeorganisationen BrailleNet arrangerar årligen en konferens om digital tillgänglighet. Temat för 2016 var internet of things. Funkas Susanna Laurin rapporterar.

 • Vådan av lagstiftning

  24 februari 2016

  En obehaglig trend skapar skandal i USA; med lagstiftningen som vapen tjänar advokaterna pengar men otillgängligheten består.

 • Det finns hopp om framtiden

  27 november 2015

  Funkas Susanna Laurin reflekterar över den oroliga tid som råder i världen och situationen för personer med funktionsnedsättning.

 • Integritet och kultur

  31 augusti 2015

  Funkas VD Susanna Laurin reflekterar kring kulturskillnader mellan Spanien och Sverige, den personliga integriteten och hur fel det kan bli, även när man anstränger sig för att göra rätt.

 • När vi njuter i fulla drag

  9 juni 2015

  Funkas Susanna Laurin funderar över trender inom tillgänglighet och det faktum att vi inte längre hinner fundera så mycket.

 • Lagen är på plats – vad händer nu?

  13 januari 2015

  Bristande tillgänglighet är numera diskriminering i lagens mening. Därmed kan alla vi användare börja klaga på dåliga system. Tillsammans kan vi göra skillnad!

 • När tekniken kan göra skillnad

  5 januari 2015

  Funkas Susanna Laurin funderar över varför frågan hur vi röstar inte får utrymme i valrörelsen, när det finns gott om exempel på hur röstningsförfarandet kan göras mer tillgängligt.

 • Föreningen för inbördes beundran

  24 september 2014

  I sin krönika tar Funkas Susanna Laurin upp frågan om hur vi kan sprida insikten att tillgänglighet är viktigt utanför den krets som redan är frälsta.

 • Solig sommar men inga lata dagar

  27 maj 2014

  Susanna Laurin, på Funka, är en inbiten seglare. Men i sin krönika tar hon upp att det just nu händer så mycket på tillgänglighetsområdet att det är svårt att ta ledigt och koppla av.

 • Vart tog webben vägen?

  4 mars 2014

  Äntligen har det kommit ett lagförslag om att ta in bristande tillgänglighet i diskrimineringslagstiftningen. Men i sin krönika undrar Funkas Susanna Laurin var IT-frågorna tog vägen?

 • Bra för alla ...?

  18 februari 2014

  Live captioning, eller skrivtolkning, är en av de saker som besökarna på Funkas Tillgänglighetsdagar lyfter fram som det mest imponerande. Funkas Susanna Laurin funderar på varför det inte förekommer oftare?

 • Funkas julbrev 2013

  20 december 2013

  Susanna Laurin, på Funka, summerar ett intensivt år. Ett år med fortsatt tillväxt, fortsatt expansion i Norge och ett nytt kontor i Madrid.

 • Så vad tycker vi om förslaget till direktiv egentligen?

  19 november 2013

  Funkas Susanna Laurin skriver tycker det är tråkigt att alla är så rädda för höga kostnader när nya regelverk inom tillgänglighet på EU-nivå diskuteras. Men vad kostar det inte att utestänga användare med funktionsnedsättning?

 • Jag trodde att jag var klarsynt

  15 oktober 2013

  Susanna Laurin, på Funka, skriver i sin krönika om sin dåliga syn och vilka konsekvenser det medför i vardagslivet.

 • I tid och otid

  6 september 2013

  Funkas VD Susanna Laurin funderar på klockor och tekniken för att hålla koll på tiden.

 • Nu tillhör man inventarierna ...

  4 juni 2013

  Susanna Larurin, på Funka, skulle bara ta ett kortare uppdrag, men ser i sin krönika nu tillbaka på 10 händelserika år på Funka.

 • Varför WCAG inte räcker

  2 april 2013

  I diskussionerna om kommande EU-lagstiftning om tillgänglighet argumenterar Funkas Susanna Laurin för varför WCAG 2.0 AA inte alls är tillräckligt ur ett användarperspektiv.

 • Lite svinn får man räkna med

  21 januari 2013

  Funkas Susanna Laurin reflekterar kring varför de interna systemen på många arbetsplatser är så dåliga, och vilka konsekvenser det får för de anställda som tvingas arbeta i dem.

 • Den andra betydelsen av tillgänglighet

  19 september 2012

  Funkas VD Susanna Laurin tipsar om en smart liten pryl som gör uppkopplingen stabil i skärgården.

 • Ska berätta en sak

  3 oktober 2005

  Kent-Ove Wåhlberg berättar om en lustig situation där både han och Funka försökte påverka en myndighet att bli mer tillgänglig.