Varför blir det så fel för så många som vill så väl?

”Du är fantastisk bra på att leverera otroligt bitter medicin utan att låta anklagade.” Det sa en kund till mig efter ett möte där jag gått igenom tillgängligheten för deras e-tjänst. Ganska fint beröm, tänkte jag. Eller kan man ens kalla det beröm?

Tjänsten jag granskat används av runt en miljon människor varje år och var helt omöjlig att använda för många med olika funktionsnedsättningar. Så ser det tyvärr ofta ut.

I tre år har jag jobbat med att utvärdera tillgängligheten av olika webbplatser, appar, automater och annan teknik. Hundratals granskningar har det blivit. Jag testar med olika hjälpmedel, utifrån internationella tillgänglighetsriktlinjer (WCAG 2.0) och med riktiga användare. Oavsett metod är resultaten nästan alltid dystra.

Ofta grundläggande brister som stänger ute en betydande del människor med funktionsnedsättningar. Det kan till exempel vara underkända färgkontraster så att alla inte kan se innehållet. Eller så går det inte att komma åt allt med tangentbordet, vilket bland annat är viktigt för många med motoriska nedsättningar.

Så jag har tyvärr blivit väldigt bra på att leverera bitter medicin. Jag gör det ofta.

Och övning ger färdighet.

Men ingen bygger utestängande webbplatser med flit. Och ofta kravställer man tillgängliga lösningar. Men slutresultatet blir ändå långt från tillgängligt.

Så varför blir det så fel för så många som vill så väl?

Jag har funderat en hel del på detta under mina år på Funka. Här är min topp-tre-lista på varför jag tror så många misslyckas med sitt tillgänglighetsarbete.

1. Krångliga krav

Kravet de flesta ställer när det gäller tillgänglighet är att Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) ska vara uppfylld på nivå AA (nivå 2 av 3 möjliga). Klicka på länken och skrolla igenom sidan. Kom igen, gör det!

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), engelsk text, öppnas i nytt fönster

Som du troligen ser direkt är WCAG långt och krångligt. Inte så konstigt kanske. Det är en standard som omfattar allt webbinnehåll - utöver html och css även Flash, Silverlight, pdf med mera. Det är svårt att täcka in allt och samtidigt vara rakt på sak och konkret. Och dokumentet är väldigt, väldigt, väldigt långt. Jag klippte ut texten ur WCAG, klistrade in i ett worddokument och zoomade ut. Du ser resultatet i bilden nedan. 98 sidor. Självklart har få tid att läsa 98 sidor tillgänglighetskrav.


Alla som utvecklar tekniska lösningar borde ta fram egna krav som är enklare att förstå. Det kan ni göra själva. Eller beställa av oss på Funka: Funkas kravunderlag.

2. Ingen uppföljning på kraven

Det är skrämmande hur många som kravställer tillgänglighet utan att kontrollera att kraven faktiskt följts i leveransen. Jag har tappat räkningen på hur många kunder som blivit förvånade över resultatet i en tillgänglighetsgranskning och sagt något i stil med: ”Det här var väldigt oväntat. Vi har ju haft med tillgänglighet i kraven.”

Varför kontrollerar så få att det som kravställts avseende tillgänglighet faktiskt finns med i leveransen? Det hade varit helt otänkbart med vilket annat typ av krav som helst. Men för tillgänglighetskraven händer det i princip varje gång. Det hör kanske ihop med första punkten, kraven är för långa och komplexa ens för beställarna att förstå och följa upp?

3. Få eller inga tester med användare

Det spelar ingen roll hur bra du är på att följa riktlinjer kring tillgänglighet om du aldrig testar det du bygger med användare. I användartester hittar du problem med begripligheten som inte täcks in av krav och checklistor. Problem som drabbar alla användare, men som garanterat kommer slå hårdare mot många med funktionsnedsättningar.

Det behöver inte vara dyra och tidskrävande tester. En förmiddag, 3-5 användare, varannan månad. Det räcker gott och väl för de allra flesta.

Många är skeptiska kring nyttan med användartester innan de sett dem in action. Så de prioriteras tyvärr bort alldeles för ofta. Men alla som suttit med under ett enda användartest blir helt frälsta. Så ge dem en chans. Och bjud in beslutsfattare eller andra kollegor att titta på, så fler förstår nyttan.

Funkas Användartest

Tillgänglighet är ingen raketforskning

Mitt recept för en mer inkluderande digital värld är alltså:

  • Ställ tydligare krav
  • Följ upp kraven 
  • Testa med användare.

Kan fler följa detta recept så slipper jag kanske ge så mycket bitter medicin i framtiden. Det är ju bara tre ingredienser. Lättlagat.

Hampus Sethfors