Myndighetssamverkan IT-Tillgänglighet, MITT

Fyra frågor till Anette Ekman på Arbetsförmedlingen och initiativtagare till Myndighetssamverkan IT-Tillgänglighet, MITT.

Varför startade ni myndighetssamverkan inom digital tillgänglighet?

Anledningen till att jag startade MITT (Myndighetssamverkan IT-Tillgänglighet) är att jag verkligen förstod hur viktigt det är att vi bygger tillgängliga system. Eftersom det är rätt komplext så kände jag att jag ville bolla frågor med andra. Då kom jag på idén att vi borde samverka mellan myndigheter eftersom det förmodligen finns mycket kunskap att dela. Jag hade turen att stöta på en kollega som driver en annan samverkansgrupp mellan myndigheter som hjälpte mig att skicka min fråga om samverkan i digital tillgänglighet till rätt personer på de olika myndigheterna.

Detta gav ett otroligt bra gensvar. Intresset var stort. Idag är vi ett gäng myndigheter som är med och samverkar!

Nu känner jag att vi faktiskt har en möjlighet att påverka myndigheternas digitala system. Det är roligt att kunna förverkliga sina idéer på det här sättet när man brinner för något. Måste säga att jag får mycket stöd från mina närmsta chefer på Arbetsförmedlingen och det är jag tacksam för.

Vad är målet med gruppens arbete?

Att vi ska lära av varandra! Det är det stora målet! Tänk om alla myndigheter om några år kan vara tillgängliga för alla! Vilken skillnad det skulle göra för många människor!

Kan fler myndigheter ansluta sig om intresse finns?

Självklart! Det är jätteroligt om vi blir fler myndigheter. Det går bra att höra av sig till mig så lägger jag in de som vill vara med. Det går bra att maila mig på anette.ekman@arbetsformedlingen.se.

Berätta lite om hur ni jobbar och hur ofta ni träffas?

Uppstartsmötet ägde rum i maj 2015. Då fick alla myndigheter som kom presentera sig och svara på ett antal frågor. Dessa frågor handlade om hur de arbetar med tillgänglighet idag. Det var väldigt intressant och lärorikt. Vi hade även en workshop där vi bland annat tog fram vilka ämnen vi vill ta upp på kommande möten.

Sedan har vi träffats 4 gånger till under 2015. De ämnen som vi haft på agendan har bland annat varit:

  • Regler och lagar
  • Funkas upphandlingsmetod
  • Webbriktlinjer.se
  • Försäkringskassans betasajt
  • Skärmläsardemo

Nu blickar vi fram mot ett nytt lärorikt och intressant år som ska ta oss en bit längre mot vårt mål, nämligen att vi myndigheter ska vara ett föredöme och vara tillgängliga för alla.