Swedol väljer tillgänglighet – för kundernas skull

Det finns många skäl att genomföra en analys av tillgängligheten. En rapport som pekar ut de största problemen gör det lätt att prioritera och genomföra åtgärder i rätt ordning. Andra behöver analysen som ett underlag till sin tillgänglighetsredogörelse, eftersom många just nu drivs av lagens krav.

Allra roligast är det när våra kunder beställer analyser för att de vill förbättra gränssnittet för besökarna, punkt slut. Ett aktuellt exempel är butikskedjan Swedol, som säljer verktyg och maskiner, framförallt till mindre företag i byggbranschen. Men vänta nu – e-handel omfattas ju inte av nuvarande lagstiftning? Nej just, det. Men Swedol tycker ändå att tillgänglighet är viktigt.

Merparten av våra kunder använder mobilen och befinner sig i miljöer som ställer höga krav på tillgängliga gränssnitt, säger Lotta Sjöqvist, som är Försäljningschef för Digitala Affärer på Swedol. Vi har noga analyserat företag med hög tillgänglighet och sett vilken skillnad det faktiskt gör för användarna. Våra kunders upplevelse av oss är avgörande för vår framgång, och vi måste se till att våra digitala tjänster är tillgängliga och enkla att använda, oavsett i vilken miljö kunderna befinner sig.

Tillgänglighet gynnar alltså inte enbart personer med funktionsnedsättning, utan situationen och sammanhanget bidrar till allas våra krav på tillgängliga gränssnitt. Den som en gång har försökt fylla i ett dåligt utformat formulär på mobilen under en skakig bussresa kommer inte att göra om det. Men varför just Funka?

Funkas position som marknadsledande och specialister inom området tillgänglighet avgjorde valet. Det känns helt enkelt tryggt och trovärdigt, berättar Lotta Sjöqvist.

Allt fler privata aktörer har fått upp ögonen för tillgänglighetsfrågan, inte minst med tanke på den Europeiska Tillgänglighetslagen som ställer krav på att vissa produkter och tjänster ska vara tillgängliga från och med Juni 2025.

Det är spännande med kunder inom e-handel eftersom de har så bra koll på sina gränssnitt och kan mäta direkt när något funkar bättre, säger Caroline Eliasson, Tillgänglighetsexpert på Funka.

Funkas analyser genomförs av en eller flera experter på tillgänglighet och kompletteras vid behov med tester med olika typer av hjälpmedel. Därefter sammanställer vi resultaten i en rapport som kunden får ta del av både muntligt och skriftligt – allt för att säkerställa att alla inblandade ska få så mycket konkret ut av arbetet som möjligt.

Med Funkas rapport som underlag kan vi prioritera och agera på de rekommendationer vi fått för hur vi ska arbeta med våra digitala tjänster. Målet är att skapa bra kundupplevelser med hög tillgänglighet, avslutar Lotta Sjöqvist.

Funkas Tillgänglighetsanalyser

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss till dig.

Det finns fel i formuläret

Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Johan Kling

Titel: Operativ- och kvalitetschef

johan.kling@funka.com (Johan Kling)

+46 8 555 770 62 (Johan Kling)