Saja Andersson

Titel: Tillgänglighets- och användbarhetsexpert

Det jag gör på Funka

Jag arbetar med att analysera och ge förbättringsförslag till kunder när det gäller tillgänglighet och användbarhet i olika typer av användargränssnitt. Jag är också involverad i förberedelser och genomförande av olika kurser och föreläsningar i Funkas regi.

Min drivkraft på jobbet

Jag menar att tillgänglighet är en självklarhet för alla digitala lösningar, delvis för att det ger alla människor samma rättigheter att använda teknik på lika villkor, men också för att det generellt ger en bättre användarupplevelse. Att vara en del av att sprida detta viktiga budskap - och att hjälpa offentlig sektor och företag att göra sina tjänster mer tillgängliga - är det som får mig att vilja gå till jobbet varje dag. Det är också otroligt informativt och nya saker dyker ständigt upp som kommer att gynna användarna.

Tidigare jobb

Jag har en magisterexamen i tillgänglighet inom IT och utbildning med expertis inom UX. Våren 2020 är jag också universitetslektor vid OsloMet Metropolitan University, där jag undervisar i ämnet "Visualisering av data".

Tidigare jobb har varierat. Jag har arbetat som: TV-reporter, butiksinredare, receptionist för olika företag, forskningsassistent, föreläsare och arrangör på OsloMet (tidigare känd som: Högskolan i Oslo och Akerhus).

Personligt

Som den "Värmlänning" jag är, tycker jag om att vandra i skogen, och jag är helt klart ett stort fan av vårt hockeylag Färjestad. Jag älskar sport men idag är jag kanske mer åskådare än utövare. Däremot blir det några skidturer på vintern och ibland även badminton eller bordtennis. Annars består min fritid mycket av dans och musik, vilket är det som ligger mig varmast om hjärtat.

Bortsett från det gillar jag serier/filmer och delta i sociala evenemang med vänner och familj.