Certifiera dig inom tillgänglighet

Att fler personer får ökad kompetens inom tillgänglighet tjänar alla på. Därför erbjuder Funka skräddarsydda utbildningar för de som vill certifiera sig inom tillgänglighet. Branschorganisationen IAAP erbjuder internationell certifiering som redan börjat förekomma som krav i vissa upphandlingar. Den 14 december har du återigen möjlighet att examinera dig i Funkas lokaler.

Det går utmärkt att läsa på inför examen på egen hand, alla källor finns öppet på webben. Men för den som vill gå den säkra vägen och utbilda sig först finns ett antal aktörer som är godkända utbildningsanordnare. Funka är just nu det enda ackrediterade företag i Europa som erbjuder förberedande utbildning för IAAP-certifiering.

Utbildningarna handlar inte så mycket om att lära sig fakta, som att lära sig ett synsätt kring funktionsnedsättningar. Det viktiga handlar inte om siffror utan om att kunna resonera och tänka tillgänglighet. Det här är ett stort område och det tar tid att komma in i alla delarna. Funkas utbildningar är framtagna för att lotsa dig rätt och att fungera som ett studiematerial du kan återkomma till både före och efter certifieringen, säger Andreas Cederbom, utbildningsledare hos Funka.

Den här certifieringsomgången finns det två nivåer att välja på:

Den grundläggande certifieringen omfattar lagstiftning, policy och funktionshinderkunskap. Det är en certifiering alla som kommer i kontakt med tillgänglighet i sitt yrkesliv borde fundera på att ta. Den heter CPACC: Certified Professional in Accessibility Core Competencies.

Än så länge finns bara en specialist-certifiering, den fokuserar på de tekniska delarna av webbtillgänglighet. WAS, vilket står för Web Accessibility Specialist, är en certifiering för dig som utformar, utvecklar, genomför, utvärderar och hanterar de tekniska detaljerna kring tillgängliga webblösningar.

Med start 2019 kommer IAAP även att erbjuda specialist-certifiering för upphandlare inom offentlig sektor och de som svarar på upphandlingar inom privat sektor.

IAAP anordnar examineringsperioder minst fyra gånger per år. Den sista chansen i år är 5 november – 15 december. Funka anordnar ett examinationstillfälle för IAAP-certifiering den 14 december kl. 9.30-12.00. Alla som vill är då välkomna att skriva sitt examensprov i Funkas lokaler i Stockholm.

Det går också bra att avlägga examen på Kryterions test-center.

Anmälan till certifieringstillfället 14 december är nu stängd. För framtida certifieringstillfällen, kontakta Frida Sandberg, Projektledare på IAAP Nordic.

Vill du veta mer om IAAPs certifieringar och bli medlem? Kontakta Frida Sandberg, Projektledare IAAP Nordic, frida.sandberg@iaapnordic.org eller
076-319 15 64.

Information om IAAP:s certifieringar på IAAP Nordics webbplats, öppnas i ett nytt fönster

Information om IAAP:s certifieringar på IAAP:s globala webbplats (på engelska), öppnas i ett nytt fönster

Skräddarsydda utbildningar

Vill du veta mer om Funkas utbildningar?

Kontakt