Den europeiska funktionshinderdagen

Vanligen firas den internationella och europeiska funktionshinderdagen samtidigt den 3 december, men i år tjuvstartade Europa med en 2-dagarskonferens redan 28-29 november. Funka var naturligtvis på plats.

Den europeiska funktionshinderdagen organiseras av EU-kommissionen tillsammans med paraplyorganisationen för funktionshinderorganisationer i Europa; European Disablility Forum, EDF. Den årliga konferensen är en del av EUs arbete med att främja mainstreaming av funktionshinder-frågor och öka medvetenheten kring utmaningar som personer med funktionsnedsättning upplever i sin vardag.

Det är en unik möjlighet för politiker, experter, representanter för olika organisationer och enskilda individer med funktionsnedsättning att träffas och diskutera lösningar för att förbättra förutsättningarna för alla människor avsett förmåga. Det är också en utmärkt samlingsplats för likasinnade där vi fångar upp nya idéer och behov. Precis som tidigare år träffade vi många nya vänner och potentiella samarbetspartners och kom hem med en lista på spännande projekt som vi vill genomföra.

Ett långsiktigt perspektiv

I år var konferensprogrammet extra spännande eftersom fokus låg på den Europeiska funktionshinderstrategin, som påverkar allt från lagstiftning till satsningar inom forskning. Den strategi som gällt under 2010-2020 har allmänheten kunnat kommentera genom så kallad public hearing och resultaten från detta fungerade som underlag för diskussionen. Under eventet presenterades även intressanta idéer från andra delar av världen och det var i vanlig ordning en livlig debatt om förväntningarna på framtida policies.

Marianne Thyssen, EU-kommissionär med ansvar för sysselsättning, rörlighet på arbetsmarknaden, kompetens och sociala frågor och som drivit många frågor inom vårt område, avtackades. Warszawa fick pris för sitt arbete inom tillgänglighet i stadsmiljön, det som kallas EU Access City Awards. Staden fick priset för sin inkluderande approach och att man genomfört generella förbättringar på kort tid. Funka gratulerar!

Den europeiska funktionshinderdagen live-streamas och det går bra att ta del av konferensen i efterhand.

European day of persons with disabilities 2019, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Susanna Laurin

Titel: Forsknings- och innovationschef

susanna.laurin@funka.com (Susanna Laurin)

+46 8 555 770 61 (Susanna Laurin)