En vecka med fokus på funkis

Den 3 december var det den Internationella funktionshinderdagen och den Europeiska Funktionshinderdagen. Men egentligen är det en hel vecka som uppmärksammar personer med funktionsnedsättning och många aktiviteter går att följa på distans.

Det var många evenemang och vi har valt att lista några som vi tycker var speciellt intressanta. Samtliga evenemang genomförs på engelska.

Facebook-Funka Tillgänglighetshackathon

Den 30 november var det final i Facebook-Funkas Tillgänglighetshackathon. Europeiska studenter tävlar om att skapa nya lösningar på tillgänglighetsproblem. Eventet streamades live och kommer även att kunna ses i efterhand. Finalen är teckenspråkstolkad och skrivtolkad.

Facebook och Funka bjuder in till Tillgänglighets-Hackathon

Den europeiska funktionshinderdagen

Den 1-2 december arrangerade EU-kommissionen tillsammans med paraplyorganisationen för funktionshinderorganisationer i Europa (European Disablility Forum, EDF) den Europeiska funktionshinderdagen. I år hade konferensen två huvudteman: Den Europeiska Funktionshinderstrategin 2021-2030 och Covid-19. Dessutom utsågs som vanligt vinnaren i Access City Awards.

European Day of Persons with Disabilities 2020, öppnas i nytt fönster

Internationella funktionshinderdagen inom UNESCO

25 november – 3 december firade UNESCO med temat återuppbyggnad för en inkluderande och tillgänglig värld efter Covid-19.

”Building Back Better: toward a disability-inclusive, accessible and sustainable post COVID-19 World”, öppnas i nytt fönster

FNs Statspartskonferens

Inom FN sammanfaller firandet i år med Statspartskonferensen för FN-konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning (Conference of States Parties to the Convention on the Rights of Persons with Disabilities, COSP), vilken skulle ha hållits i juni men som sköts upp på grund av pandemin.

Årets tema handlar om ett decennium av implementation av FN-konventionen och Agenda 2030 för alla.

”A decade of action and delivery for inclusive sustainable development: implementing the CRPD and the 2030 Agenda for all persons with disabilities.”, öppnas i nytt fönster

Internationella funktionshinderdagen i Australien

Den australiensiska organisationen som tagit sitt namn efter funktionshinderdagen, International Day of Persons with Disabilities (IDPWD) har i år temat dolda funktionsnedsättningar.

”Not all Disabilities are Visible”, öppnas i nytt fönster