Fotboll för alla

I Mälarhöjden söder om Stockholm finns Sveriges första fotbollslag för synskadade. Funkas partneransvarige Erik Lanne nystade upp historien under ett forskningsprojekt i Bratislava. Hur hänger det ihop?

Fotbollslaget MIK Sound startade 2014 på en liten och hal multisportarena vid Mälarhöjdens skola. Det är Mälarhöjdens IK (MIK) som ligger bakom laget som startades i samarbete med Parasport Stockholm och Synskadades Riksförbund i Stockholms och Gotlands län. Projektledaren Mark Blake såg hur en nedläggningshotad fotbollsplan i Axelsberg söder om Stockholm var den perfekta anledningen att dra igång verksamheten. Axelsbergs bollplan utvecklades istället och projektet fick ekonomiskt stöd från flera håll, bland annat Arvsfonden och Riksidrottsförbundet. Redan på de första träningarna kom spelare från hela Storstockholm för att testa five-a-side, eller blindfotboll, där lag med fyra utespelare plus en seende målvakt möter varandra.

Five-a-side är en snabbkurs i empati. Själva fotbollsplanen, som nu ligger vid Hägerstensåsen, är dessutom ett bra exempel på universell design där alla kan vara med och spela. Om du satsar på dem som behöver det mest så blir det intressant nog bra för alla, säger Mark Blake, initiativtagare till MIK Sound.

I december tilldelades MIK Sound S:t Julian-priset av Stockholms stad i kategorin delaktighet. I sin motivering lyfte juryn särskilt fram MIK Sound Junior, ungdomssatsningen som vänder sig till synskadade spelare upp till 15 år. Framöver hoppas Mark Blake att MIK Sound ska bidra till att utveckla fler parasportaktiviteter i Sverige och att five-a-side för damer ska bli en Paralympics-gren, precis som det är för herrarna.

Det här är inget projekt längre. MIK Sound är vilket fotbollslag som helst. Förut skiljde man på fotboll och damfotboll men nu kallas det oftast fotboll. I framtiden kommer det förhoppningsvis gälla även parafotboll. Fotboll som fotboll, avslutar Mark Blake.

Numera arrangerar MIK Sound årliga träffar i Stockholm där spelare från hela landet välkomnas att testa på five-a-side. Laget har även deltagit i turneringar utomlands och bland annat spelat mot ett tjeckiskt lag med koppling till Masaryk-universitetet i Brno, som Funka samarbetar med för att öka tillgängligheten för synskadade i Slovakien.

MIK Sound på deras Facebook-sida, öppnas i nytt fönster

Motiveringen till varför MIK Sound fick S:t Julian-priset på Stockholms stads webbplats, öppnas i nytt fönster

Om projektet EDI, om ökad tillgänglighet för synskadade i Slovakien

Foto: Jonas Lindkvist