Goda nyheter för skärmläsar-användare

Just nu firar vi en av de viktigaste förbättringarna för skärmläsare-användare på flera år. Freedom Scientific tillhandahåller nu JAWS-uppdateringar på 16 språk parallellt. Det kanske inte låter som en revolution, men för många användare är det faktiskt det.

När hjälpmedel uppdateras, något som händer ungefär en gång varje månad, har det fram till alldeles nyligen fungerat enbart på engelska. För användare i små språkområden som de skandinaviska länderna har uppdateringar på det lokala språket inte släppts förrän långt i efterhand.

Det här är viktigt, eftersom inte alla användare är bekväma med engelsk terminologi. Och när skärmläsaren börjar blanda språk är det lätt att bli förvirrad. I vissa fall har de språkuppdateringarna inte kommit förrän efter 3 år, vilket naturligtvis har orsakat mycket frustration bland användare.

Jag är väldigt glad över den här nyheten, säger Joakim Centervik, expert på hjälpmedel på Funka, som själv använder skärmläsare. Många av våra testpersoner har kämpat med uppdateringsproblemet länge.

Om användaren försöker undvika problemet genom att inte acceptera uppdateringar är risken mindre fungerande funktionalitet i skärmläsaren, när den tekniska miljön runtomkring, exempelvis webbläsare, utvecklas snabbt. Men nu är de här problemen förhoppningsvis ett minne blott.

Vi har lagt till lokala språk i vår utvecklingsprocess under de senaste par åren, säger Eric Damery, som leder produktutvecklingsteamet på Vispero. Dessutom genomför vi ytterligare förbättringar som kommer att ge möjlighet att installera mer än två språk när vi släpper 2020-versionerna i slutet av oktober.

Hittills fungerar det samtida språkstödet för engelska, spanska, tyska, franska, kanadensisk franska, holländska, hebreiska, brasiliansk portugisiska, ryska, arabiska, danska, ungerska, svenska, italienska, finska och norska.

Kontakt