Nätverk och samverkan – ett bra sätt att lyckas med tillgänglighet

Det kan vara lite ensamt att ha ansvar för tillgänglighet. Hos många av våra kunder träffar vi eldsjälar som gör allt och lite till för att information och tjänster ska funka för alla. Men det blir ju så mycket enklare om hela organisationen, olika roller på olika nivåer – inklusive ledningen – hjälps åt.

Därför bygger och driver vi nätverk som gemensamt kan lära av varandra och dela med sig av sina erfarenheter. Ett utmärkt exempel på det är Funkas Kommunnätverk som vi drivit ända sedan 2008. Ett 50-tal kommuner träffas regelbundet och samarbetar kring kommunal information och tillgänglighet.

Genom att många är med och delar på finansieringen blir nätverket ett effektivt sätt att driva kommunala frågor kring kommunikation. Varje kommun betalar bara en bråkdel av uppdragens totala kostnad.

Nätverket jobbar med en stor mängd frågor och kommuner i alla storlekar

Under årens lopp har vi fokuserat på allt från informationsstruktur till begriplighet, intranät och tjänster. Det är nätverkets medlemmar som bestämmer vad nätverket ska jobba med och alla deltagare får del av det material som arbetas fram.

Kommunnätverket växer stadigt med nya medlemmar och i vår kan vi hälsa Karlstad, Katrineholm, Bollebygd, Danderyd och Hammarö kommun välkomna som nya medlemmar i kommunnätverket.

Lisbeth Malmström ser med spänning fram emot att ta del av nätverkets förmåner.

Vi ser fram mot att delta i nätverket och få utbyta erfarenheter med andra kommuner. Vi har trots allt samma uppdrag, men hittar olika vägar att ta oss an det. Det är alltid värdefullt att höra hur andra kommuner tänker om webb och vad ni på Funka gör. Både vår externwebb och vårt intranät Solsidan bygger till stor del på Funkabodas informationsstruktur. I år genomför vi en stor översyn av karlstad.se och kommer såklart att ta del av den senaste versionen. 

Nästa nätverksträff är planerad till den 21-22 september. Som vanligt erbjuder vi en spännande blandning av ämnen och presentationer från kommuner, Funkas konsulter och inbjudna experter:

  • Mölndal stad berättar om sitt sociala intranät
  • Jönköpings kommun berättar om hur en kommun kan arbeta med storytelling
  • Göteborgs stad berättar om deras arbete med klarspråk
  • Tillgänglighet i appar
  • Råd kring tillgänglighetsredogörelse
  • Tillgänglighetsfunktioner i sociala medier

Vill du veta mer om Funkas kommunnätverk eller kanske komma på en nätverksträff för att själv uppleva hur givande det är? Kontakta oss gärna så berättar vi mer!