Tre frågor till Olle Hansen

Tre frågor till Olle Hansen, Kapten och projektledare på den tillgängliga katamaranen och tävlingsbåten Handicat.

Berätta om din fina segelbåt, vad är historien bakom den?

Jag har alltid haft en vilja att göra samma saker som om jag inte hade en funktionsnedsättning. Mina föräldrar hade segelbåt när jag var barn. Min funktionsnedsättning begränsade mig när den lutade. Jag fick tips av en kille att testa katamaran eftersom den inte lutar. Testade och blev helt såld!! Det här skulle bli mitt koncept. Det tändes en tanke att kunna förmedla till andra med funktionsnedsättning, att det går att segla trots begränsning.

Svenska Catamaran- och Trimaranseglare, Idrottsföreningen för Alla Handikappade och Fryshuset startade stiftelsen Handicat ("Handikappade kan segla Catamaran") 2006 och sökte bidrag från Arvsfonden. Vi fick medel, köpte en begagnad Catamaran i England, renoverade och byggde om den. Vi började segla med gäster den 5 juni 2007 och vi har fram till dags datum seglat med ca 5.000 personer med funktionsnedsättning. Vi har nått projektets mål men nu lägger vi krutet på att sprida budskapet så att fler blir sugna på att testa och få samma frihetskänsla som jag drömde om och fick uppleva.

Hur gör man om man skulle vilja segla på Handicat?

Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet. Gå bara in på www.handicat.se och kolla i kalendern om ett datum som passar dig är ledigt. Boka genom att ange namn osv. Samla gärna ihop ett gäng kompisar så blir det roligare. Kostnad 400:-/person.

Vad är det bästa med segling för personer med motoriska nedsättningar tycker du?

FRIHETEN på sjön, att inte vara begränsad. Att kunna komma ut i skärgården och komma nära naturen och känna naturens krafter. Få snygg solbränna!

Funka tipsar
En av medarbetarna på Funkas webbredaktion har seglat med Handicat och kan bara hålla med Olle: det är en fantastisk känsla och det funkar lika bra att segla oavsett om du sitter i rullstol eller står upp. Alla ombord får hjälpa till, den som vill kan lära sig mycket om segling och även att rörelsehinder inte behöver vara begränsande. Perfekt för team building, sommarfest, som inlevelseövning för ökad medvetenhet om vad riktig tillgänglighet innebär -  eller bara för att njuta av världens vackraste skärgård.

Ha en fin sommar!

Handicats webbplats, öppnas i nytt fönster