Unga entreprenörer utvecklar ny rullstolsramp

Trots lagstiftning och goda intentioner är inte hela samhället universellt utformat. Därför kan personer i rullstol behöva ha med sig sin egen ramp. Känslan av att kunna lösa ett problem på egen hand är betydligt bättre än att stoppas av omgivningens bristande tillgänglighet.

Det finns olika typer av flyttbara ramper på marknaden, men idén som Marcus Dysjaland och hans kamrater fick bygger på att man ska kunna ha med sig rampen i en väska. Dessutom är målet att rullstolsbrukaren ska kunna hantera den på egen hand. Så smidigt har ingen lyckats göra bärbara ramper förr, så det låter som en innovation.

Rampen är i 6 lika stora delar. När rampen är utfälld är den 80 cm x 1,5 meter, men ihopfälld bara 40 x 50 cm, så den tar inte stor plats.

Den har anti-glidskydd som ger bra fäste och gör att rullstolen inte glider. Målet är att rampen ska tåla vikten motsvarande en vuxen man i rullstol.

Om du precis som vi tycker Backrack UB är ett bra initiativ, är du välkommen att ge stöd till ungdomarna genom Spleis.no.

Spleis.no, där du kan ge bidrag (på norska) öppnas i nytt fönster