Klarspråk för alla

Klarspråk handlar om att anpassa offentliga texter till mottagaren och om att inkludera alla läsare. Klarspråk handlar också om att följa språklagen, som tydligt säger att offentliga texter ska skrivas "vårdat, enkelt och begripligt".

Vill du lära dig att skriva klarspråk? Välkommen till en lärorik, intressant och rolig halvdag! Vi går igenom hur språklagen ska tolkas och hur du ska skriva för att nå ut med ditt budskap till så många som möjligt. Vi blandar teori med övningar, både individuella och i grupp. 

Klarspråk är grunden för all begriplig kommunikation. Men för att nå ut till alla behöver du anpassa informationen efter de som har svårast att ta till sig den. Så i den här kursen lär du dig mer om människors olika förmågor att läsa. Vi lär också ut hur du följer de lagar och direktiv som reglerar tillgänglig information. Och vi vet att det som är bra för människor med läs- och skrivsvårigheter, invandrare som fortfarande är osäkra på språket eller människor med kognitiva funktionsnedsättningar är precis lika bra för övriga läsare. 

Vi skapar utbildningen utifrån exempel från din egen webbplats eller dina dokument. På så sätt blir innehållet konkret och användbart direkt. 

Tack, det var en nyttig och bra förmiddag! Viktigt att bli påmind om hur mycket enklare det är om man gör rätt från början. Jag fick många tankar kring hur vi rekryterar och vad mycket som fortfarande återstår att göra.

Jenni – Stockholm stad

Om utbildningen

Under utbildningen går vi bland annat igenom:

  • Vad innebär tillgängligt språk?
  • Språklagen
  • Läsares olika förutsättningar
  • Läsprocessen 
  • Klarspråk - konkreta regler
  • Läsbarhet och texters struktur  
  • Tillgängliga länktexter

Det här är en praktisk utbildning. Vi hinner med teori, diskussioner, skrivövningar och att kritisera texter.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs. Vi rekommenderar dock att du går vår introduktionsutbildning om digital tillgänglighet inför utbildningen. Introduktionsutbildningen finns även som filmklipp.

Introduktion till digital tillgänglighet

Funkas utbildningsledare

Våra erfarna konsulter håller flera hundra utbildningar varje år. Du kan läsa mer om ett urval av våra kursledare här:

Funkas utbildningsledare

Kombinera utbildningen

Klarspråk för alla handlar om text, men för att göra informationen på en webbplats tillgänglig behöver du som redaktör också tänka på hur du publicerar. Klarspråk för alla kan därför med fördel kombineras med vår utbildning Publicera tillgängligt. Utbildningen kan också kombineras med Funkas introduktionsutbildning om digital tillgänglighet.

Publicera tillgängligt för redaktörer

Introduktion till digital tillgänglighet

Kontakt

Charlotta Elliot Wikberg

Titel: Utbildnings- och eventansvarig

charlotta.wikberg@funka.com (Charlotta Elliot Wikberg)

+46 8 555 770 63 (Charlotta Elliot Wikberg)

Kunder som deltagit i Funkas utbildning Skriv begripligt: