Mobilgranskning

Allt fler surfar med mobil eller surfplatta. Funka granskar din mobila närvaro med utgångspunkt i WCAG 2.0 och våra egna riktlinjer för tillgängliga mobilgränssnitt som vi utarbetat med finansiering från Internetfonden.

Mobilgränssnitt ställer ofta högre krav på utformningen än webben. Därför har Funka tagit fram en speciell granskning för mobilgränssnitt och appar. Vi går igenom hur gränssnittet fungerar i olika operativsystem för smartphones och surfplattor för personer med och utan funktionsnedsättning, med och utan hjälpmedel. Några exempel på hur viktigt tillgänglighet och användbarhet blir när vi surfar mobilt:

  • Med en liten pekskärm blir klickytans storlek avgörande för alla utom de med mest utsökt fingertoppskänsla.
  • En skärm som ofta används utomhus och i många olika miljöer behöver ha ett tydligt gränssnitt med goda kontraster även för personer med perfekt syn.
  • När bussen eller tåget skakar till måste också den som är helt stadig på handen ha en chans att mata in rätt bokstäver.
  • På begränsat utrymme ökar kraven på begriplig navigering oavsett hur van användaren är vid tekniken.

Mobilgranskningen är en expertutvärdering som bygger på både analys och praktiska tester med användare. Rapporten redovisar en prioriteringslista på problem som behöver åtgärdas och ger förslag på lösningar.

Funkas Riktlinjer för mobilgränssnitt har översatts till många språk och fått stor internationell spridning.

Riktlinjer för tillgängliga mobilgränssnitt

Statistiken är hämtad från internetstatistik.se, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Peter Pettersson

Titel: Kundansvarig säljare och kontaktperson för Talande Webb

peter.pettersson@funka.com (Peter Pettersson)

+46 8 555 770 92 (Peter Pettersson)

Kunder som vi har hjälpt inom detta område: