Praktisk hjälpmedelsanalys

Har du funderingar på tillgänglighet i formulär, E-tjänster eller komplexa format? Känner du att tekniken verkar funka men det är svårt att förstå hur hjälpmedelsanvändare uppfattar gränssnittet? Vill du kolla hur interaktivitet fungerar i verkligheten?

Då ska du låta Funka göra ett praktiskt tillgänglighetstest med hjälpmedelsanvändare, det ger svar på vad som faktiskt fungerar, för riktiga människor, i verkligheten.

Riktlinjer i all ära, men vi vet alla att många människor har problem med webbplatser trots att de uppfyller alla grundläggande krav. Ibland beror det på att webbplatsen är ovanlig, vilket kan upplevas som svårt. Ibland beror det på att man missat att testa med hjälpmedel, eller att man bara testat med exempelvis en skärmläsare, utan att tänka på hur många olika sorters inmatnings- och uppläsningsenheter det faktiskt finns.

Vi upplever gång på gång i våra användartester att lösningar som inte "ser riktigt snygga ut", men som egentligen inte bryter mot riktlinjerna, kan bli oöverstigliga hinder för en användare med hjälpmedel. Att upptäcka den typen av handhavandeproblem är mycket svårt utan praktiska tester. 

Att inte våga prova nytt

Ibland är situationen den omvända. Av rädsla för att göra fel törs man inte dra på ordentligt med den nya tekniken. Ingen vill riskera att beskyllas för otillgänglighet och därför hör vi då och då hur man lägger spännande funktioner på is, bara för att man inte är säker på om de funkar för alla.

Oavsett vilket så finns det bara ett sätt att ta reda på hur det ligger till: att låta användare som kan sina hjälpmedel prova. Funka har ett stort nätverk av hjälpmedelsanvändare och hjälper gärna till att utreda vilka funktioner som faktiskt hjälper användaren – oavsett förmåga.

Kontakt

Kunder vi har hjälpt inom detta område: