Användarna berättar

Funka har nära kontakt med slutanvändare med särskilda behov. Vi har också en särskild användarpanel med personer som använder Talande Webb. Panelen hjälper oss att vidareutveckla hjälpmedlet och testa nya versioner. Men alla typer av användare vänder sig till oss med synpunkter och förslag. Vi har bett några av dem berätta lite om hur de jobbar med Talande Webb.

Najat

Najat Tarmoussi, dyslektiker från Bromma, som använder Talande Webb för att läsa och förstå nyheter och information.

Vad är skillnaden mellan att läsa tidningen med och utan Talande Webb?

Förut läste jag bara rubrikerna. Men då förstår man inte vad det egentligen handlar om, bara lite grann. Nu kan jag läsa hela artikeln och när det är svårt så tar jag om det igen. Det gör att jag kan prata med folk om vad som händer, när det kommer nya regler och sånt.

Vad är det bästa med Talande Webb?

Att jag kan se vilket ord som uttalas samtidigt som det låter! Det är jättebra för mig. Då blir jag inte lika trött. En annan sak som är bra är att jag kan lära mig hur ord ska uttalas genom att få dem upplästa. På svenskakursen fanns det ett sånt hjälpmedel, men det fick vi inte ta hem när skolan var slut.

Är det något som är svårt?

Mina barn får hjälpa mig med datorn ibland, men de sidor jag brukar läsa har de lagt upp som favoriter och då går det bra. När jag ska läsa brev från myndigheter hjälper inte Talande Webb heller, för de använder så krångliga ord och många paragrafer. Då måste jag be om hjälp för att förstå.

Ebrahim

Ebrahim Tabrizi arbetar som civilingenjör. Som dyslektiker med ett annat modersmål än svenska har han stor hjälp av Talande Webb. 

Hur använder du Talande Webb?

I mitt arbete skriver och läser jag dagligen längre texter och rapporter. Det bästa är att jag kan spara de inställningar som passar just mina behov. Med Talande Webb kan jag ta till mig all information utan att behöva lägga ner lång tid på att förstå. Dessutom fungerar det på allt - den läser pdf-dokument, bildtexter och länkar.
Vi har länge haft hjälpmedel för fysiskt läsande, men saknat ett digitalt verktyg. Talande Webb är helt klart populärt bland dyslektiker, bland annat funktioner som Fokus och Läslinjal. De hjälper till att hålla fokus på det man vill läsa, och går att anpassa efter var och ens behov. 

Adaan

Adaan är 31 år och läser svenska på Komvux. Han kom till Sverige för fyra år sedan och han är en flitig användare av Talande Webb.

Jag tycker Talande Webb är ett mycket bra program. För mig är det lättare att förstå svenska om jag får lyssna på det. Jag kan välja själv var jag vill börja i texten, och om jag tycker det är nåt konstigt så kan jag lyssna igen. Ingen lärare accepterar att läsa upp samma text 4-5 gånger.
Jag hörde talas om Talande Webb när jag pluggade på SFI. Nästan alla i min klass började använda det direkt och tyckte ”Wow, vilken grej!” Nu undrar jag bara: när funkar det på alla webbplatser?
Jag tror alla invandrare behöver Talande Webb. Även om man är duktig på språk och börjar läsa på universitet så är man inte lika bra som den som är född i Sverige. Det går mycket snabbare att läsa och förstå när jag får hjälp med att texten blir uppläst.

Funka på NPF-forum i Västerås

Riksförbundet Attention stod värd för NPF-forum, där drygt 430 yrkesverksamma, anhöriga och personer med eget funktionshinder träffades, lyssnade på föreläsningar, deltog i workshops och minglade bland mässans utställare. Årets tema var Metoder och Möjligheter.

Talande Webb lockade många att stanna och många höjde ögonbrynen när de hörde att Talande Webb både är gratis och upptäckte att det är så enkelt att använda.


Några av alla kommentarer var:

Det här var det absolut bästa med hela NPF-forum! (sagt av en forskare inom NPF-området).
Tänk om det här hade funnits för tjugo år sedan, då hade jag tagit min examen utan problem (sagt av en man i 50-årsåldern med ADHD).
Wow – det här borde väl alla bibliotek/skolor/landsting… ansluta sig till (sagt av många besökare).
Häftigt att det är så lätt att spara ner som ljudfil (sagt av en av de få unga deltagarna i forumet).

Kontakt