Användbarhet i praktiken

Användbarhet, vad är det egentligen? Ingen skapar väl en webbplats som är oanvändbar…eller? Problemet med god användbarhet är att när man lyckas så är det få som lägger märke till det. Å andra sidan märker de flesta när man inte lyckas.

Kursen riktar sig till alla som arbetar med gränssnitt mot användare, men även beställare av webbplatser, system och applikationer

Man kan jämföra det med ett dörrhandtag - alla dörrar som man enkelt får upp och stänger utan att fundera över hur det går till är användbara, men om handtaget är så överdesignat att jag inte vet om jag ska dra uppåt, trycka nedåt eller kanske åt sidan, ja då är det inte speciellt väl utformat.

Har du någon gång varit på en toalett med så kallat handikapphandtag och varit lite orolig över om dörren verkligen är låst så vet du vad vi menar. Att alla som passerar genom dörren måste försöka räkna ut hur dörren fungerar är ett exempel på dålig användbarhet som man faktiskt stöter på då och då, hur trivialt problemet än låter.

Internet är fullt av dörrar - en del är svåra att hitta, andra är svåra att öppna, ibland blir man lycklig då de öppnas med automatik. Det handlar om att göra gränssnitt där användaren skall kunna koncentrera sig på att utföra sina uppgifter, inte på hur det går till tekniskt.

Utbildningen ger en uppfattning om grunden för användbarhet, alltså människan och dess möjlighet att anpassa sig och ta in information. Vi går igenom grunderna för hur man skapar bra gränssnitt (webbsidor och dialoger) för interaktion mellan användare och system.

Punkter som tas upp under utbildningen:

  • Människan som användare
  • Grunden för interaktionsdesign
  • Exempel på bra gränssnitt
  • Mindre bra interaktionsdesign
  • Vad som gör de bra gränssnitten bra och tvärtom

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs, det här är en grundutbildning.

Funkas utbildningsledare

Våra erfarna konsulter håller flera hundra utbildningar varje år. Du kan läsa mer om ett urval av dem här:

Funkas utbildningsledare

Kombinera gärna denna utbildning med andra utbildningar

Tillgänglighet för designers

UX och tillgänglighet

Praktisk information

För närvarande har vi inte några utbildningstillfällen planerade. 

Anmäl gärna ditt intresse så kontaktar vi dig när utbildningen genomförs nästa gång.

Allmänna villkor och hantering av personuppgifter

Genom att anmäla dig till utbildningen godkänner du våra allmänna villkor. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje man.
Allmänna villkor och hantering av personuppgifter, öppnas i nytt fönster

Välkommen!

Kontakt

Charlotta Elliot Wikberg

Titel: Konferens- och utbildningskoordinator

charlotta.wikberg@funka.com (Charlotta Elliot Wikberg)

+46 8 555 770 63 (Charlotta Elliot Wikberg)