Tre frågor till Christer Janzon

Tre frågor till Christer Janzon, front end-utvecklare och expert på tillgänglighet, Funka.

Du har nyligen certifierat dig som WAS. Varför är det viktigt för dig att bli certifierad?

Det är ett sätt att bevisa min kunskap och gör det enklare att veta på vilken nivå jag ska lägga mig på när jag pratar tillgänglighet. Träffar jag någon som har en WAS certifiering från IAAP och som redan är i tillgänglighetsbranschen så blir samtalet mer detaljerat.

Har du märkt att fler efterfrågar certifiering inom tillgänglighet?

I de kundkontakter jag har märker jag att vissa mycket väl känner till IAAP och deras olika certifieringar. Den typen av kunder känner en trygghet av att kunna ta hjälp av en certifierad konsult och ser mer än gärna att deras interna utvecklare ska certifieras. Jag blir mer förvånad när jag pratar med projektledare eller utvecklare som har någon typ av tillgänglighetsansvar inom deras organisation och som inte hört talas om att det finns certifieringar. Som jag ser det kommer det inom några år vara en självklarhet och kanske även ett krav i upphandlingar.

Vad tycker du är det mest spännande på tillgänglighetsområdet just nu?

Det är självklart att det satsas mycket på tillgänglighet nu vilket är en stor skillnad mot för bara några år sedan. Jag måste säga att jag tycker det ska bli lite spännande att se hur webbyråer, myndigheter och kommuner kommer att hantera det här på lite längre sikt. Det finns så otroligt många som fått ansvaret över organisationens tillgänglighet det senaste året och som sitter med alltför stora kunskapsluckor. Jag hoppas att de vill sprida tillgänglighetstänket inom sina team så det inte bara är snack just för tillfället när de fått krav på sig att lägga ut en tillgänglighetsredogörelse.

CPACC-certifiering - Förberedande utbildningar

WAS-certifiering - Förberedande utbildningar

International Association of Accessibility Professionals: IAAP, öppnas i nytt fönster