Funka Academy

Välkommen till marknadens största utbud av utbildning inom tillgänglighet! Funka Academy erbjuder kompetensutveckling på alla nivåer, från grundkurser till avancerade program för specialister. Studera on-demand i egen takt och komplettera med live-sända föreläsningar och workshops. Vi anordnar även skräddarsydd utbildning på uppdrag av företag och organisationer.

Breda utbildningar

Introduktion till tillgänglighet

Vill du få en gedigen introduktion i tillgänglighet? Ta då chansen att delta i vår grundkurs. Vi visar tydliga exempel på bra och dålig tillgänglighet, går igenom statistik, berättar om politiska beslut och förklarar svåra begrepp.

Utbildning on-demand. Börja idag!

Alla utbildning på Funka inleds med en förinspelad del som du har tillgång till när du vill (on-demand) . Kom igång redan idag för att få en ordentlig kunskapsbas inom ditt valda område. Vill du utveckla dina kunskaper ytterligare? Hos Funka kan du alltid addera lärarledda föreläsningar och workshops.

Nanokurser till stora organisationer

Funka erbjuder en interaktiv kurs i kortformat. Få in tillgänglighetstänket i hela organisation genom att använda NanoLearning – korta motiverande online-lektioner i digital tillgänglighet som alla på din arbetsplats kan gå.

Specialiserade ämnesutbildningar

Att skapa tillgänglig UX-design

I den här kursen tittar vi på hur UX, design och tillgänglighet hänger ihop, vilka punkter som berörs i WCAG men också mervärdet i att ha med användare med olika funktionsnedsättningar i användningstester.

Att kommunicera med klarspråk

Vad kan du göra för att underlätta för läsarna? Skriv enkelt och begripligt! Det är vad klarspråk handlar om. Alla användare ska ha möjlighet att ta till sig viktig information. Funkas kurs i klarspråk vänder sig till webbredaktörer, kommunikatörer och skribenter.

Lagstiftning inom digital tillgänglighet

Den här kursen ger dig konkret kunskap om vad som gäller och hur din organisation påverkas av Webbtillgänglighetsdirektivet. Kursen är till för dig som ansvarar för, beställer, kravställer, köper in, utvecklar, upphandlar, publicerar, formger, projektleder, skriver eller på annat sätt jobbar med webbplatser, intranät eller appar inom offentlig sektor. Alla roller berörs av de skärpta kraven på tillgänglighet.

Att publicera tillgängligt på webben

Tillgänglighet är mycket mer än bara teknik! Du som webbredaktör har ett stort ansvar för att webbplatsen ska bli tillgänglig för alla användare. För att innehållet ska bli läsbart och strukturerat för hjälpmedelsanvändare och användare med avvikande förmåga krävs grundläggande kännedom om tillgänglighet ur redaktörssynvinkel.

Tillgänglig teknik, kod och utveckling

Denna kurs är till för dig som vill lära dig mer om hur man faktiskt gör för att uppnå tillgänglighet rent tekniskt. Både enligt lagkraven och enligt Funkas rekommendationer. Vi visar tydliga exempel på bra och dålig kod, går igenom kraven och förklarar vad som fungerar och inte.

Introduktion till att skapa tillgängliga dokument

Vad är ett tillgängligt dokument? Vi går genom grunderna med innehåll, tekniken och lagkraven - för att ge dig den bästa starten på vägen för att bli en pdf-expert.

Tillgängliga sociala medier

Vad kan du göra för att publicera tillgängligt i sociala medier? I kursen får du lära dig hur du kan skapa inlägg och annat innehåll som når fler användare och möter lagkravet.

Tillgängliga mobilapplikationer

I kursen lär du dig att applicera riktlinjerna som finns och att ta till vara på fördelarna med appar. Vi går igenom grunderna som krävs för att skapa tillgängliga gränssnitt och hur man arbetar med test och hjälpmedel.

Tillgänglig video och rörlig media

Arbetar du med film, animation eller rörlig bild? I den här kursen får du lära dig att skapa tillgänglig video och vad som krävs för att den ska kunna uppfattas av så många som möjligt.

Att göra Word- och pdf-dokument tillgängliga

Bli din organisations tillgänglighetsexpert i Word! Vi tittar närmare på formulär, rubrikstrukturer, styckeformat, läsordningar, alt-texter och mycket mer.

Att göra Excel- och pdf-dokument tillgängliga

Producerar du rapporter eller statistik i Microsoft Excel? Lär dig att producera tillgängliga dokument så att alla kan ta del av innehållet på lika villkor. Vi kollar närmare på Excel och de möjligheter som finns för att arbeta med tillgänglighet i programmet.

Att göra pdf-dokument tillgängliga i Acrobat Pro

Formulär, tabeller, läsordningar och kvalitetskontroller - att navigera i Acrobat Pro kan vara en djungel. Lär dig arbeta med pdf-filer från grunden för att skapa ett fullständigt tillgängligt dokument.

Att göra InDesign- och pdf-dokument tillgängliga

Skapa grafiska dokument för alla. I Adobe InDesign finns alla förutsättningar för att arbeta med tillgänglighet - låt våra experter visa dig hur.

Att göra Powerpoint- och pdf-dokument tillgängliga

Lär dig att producera tillgängliga presentationer, så att alla kan ta del av innehållet på lika villkor. Vi kollar närmare på PowerPoint och de möjligheter som finns för att arbeta med tillgänglighet i programmet.

Kurspaket - kurser som passar din yrkesroll

Tillgänglighet för redaktörer - kurspaket

Jobbar du som kommunikatör, redaktör eller webbansvarig? Detta är ett skräddarsytt paket för dig som skriver och publicerar mycket på weben. Lär dig om att publicera tillgängligt, skapa tillgängliga dokument och om att skapa en tillgänglighetsredogörelse.

Tillgänglighet för UX Frontend Designers - kurspaket

Kurspaketet för dig som jobbar med UX och design! Här lär du dig att designa för alla, publicera tillgängligt och att göra InDesign och pdf-dokument tillgängliga.

Tillgänglighet för kreatörer - kurspaket

Ett kurspaket inom tillgänglighet som passar dig som har en kreatörsroll. Paketet är relevant för flera befattningar inkluive formgivare, frontend designers, Art Directors, filmproducenter för webb och content-kreatörer.

Certifiering IAAP - Förberedande kurser

CPACC-certifiering - Förberedande kurs

Funka erbjuder dig en förberedande kurs för dig som vill ta CPACC-certifiering. CPACC står för Certified Professional in Accessibility Core Competencies och utfärdas av International Association of Accessibility Professionals (IAAP).

WAS-certifiering - Förberedande kurs

Funka erbjuder dig som vill ta WAS-certifiering en förberedande kursserie. WAS betyder Web Accessibility Specialist och utfärdas av International Association of Accessibility Professionals (IAAP).

ADS-certifiering - Förberedande kurs

Få redskapen du behöver inför ADS-certifieringen med Funkas kursserie. ADS står för Accessible Document Specialist och utfärdas av International Association of Accessibility Pofessionals (IAAP).

Utbildning on-demand

Single - Prenumeration

SINGLE- kontot är för dig som behöver en inloggning, vill ha kunskap nära till hands, där du kan fördjupa dig i de olika ämnena (och inte behöver ett TEAM-konto för 10 personer)

Team - Prenumeration

TEAM-konto är upp till 10 användare och för dig som vill dela kunskap i ditt team, administrera dess medlemmar och tillgång samt se era framsteg.

Enterprise - Prenumeration

ENTERPRISE är för dig som vill vidareutbilda din personal eller varför inte som ett verktyg vid onboarding av nyanställda. Funka Academys ENTERPRISE är för dig med många användare, där du vill ta del av framstegsrapporter eller egen administration.