Hur gör man?

En bearbetad text är kort och gott en text som följer reglerna för klarspråk, det vill säga språkmyndigheten Språkrådets skrivregler för myndigheter. Det är en text som har rätt perspektiv, enkla och vardagliga ord och en god struktur.

Ett vanligt sätt att förenkla är att ta bort. Genom att göra texten kortare anses den bli enklare och så är kanske ofta fallet. Men för samhällsinformation fungerar inte det. Man kan till exempel inte förenkla information om hur man anmäler vård av sjukt barn genom att ta bort sådan information som man behöver för att kunna göra en anmälan. Det räcker inte att man nästan får reda på hur det går till. Värdet av den informationen är noll för den person som har för avsikt att göra en anmälan. 

Det är alltså viktigt att man får precis den information man behöver för att klara av den aktuella uppgiften/lösa det aktuella problemet. Om man i en förenklingsprocess tar bort information så ska det bara vara sådan information som man kommit fram till är överflödig. Det gäller även när man producerar texter skrivna med lättläst svenska. 

Det går därför inte att säga att all information ska vara kort. Mycket information går att presentera kort. Men mycket information kräver mer utrymme för att det ska bli begripligt. Så den gamla uppmaningen ”Skriv kort!” behöver kanske nyanseras till ”Skriv så kort som möjligt!”. Med det vill vi peka på att all information måste få ta den plats som behövs för att den ska bli begriplig. Men vi vet också att ju längre tid det tar att ta till sig något desto större är risken att vi tappar användaren. Så om informationen blir väldigt omfattande måste man fundera på hur man kan dela upp den i mer lättsmälta bitar. 

Hitta meningen med informationen

Att skapa en begriplig text från en svårbegriplig förlaga kan ibland vara svårt. Ett av de största problemen är att vi blir låsta av förlagan. För att det ska bli begripligt måste du ibland backa ett steg och fundera på:
• Vad är meningen med den här informationen?

Då kommer du att upptäcka att du ibland både måste lägga till och ta bort information för att det ska bli begripligt. Se det som att i den svårbegripliga texten finns viktig fakta samlad. Men den som har skrivit denna text har ibland lastat in ovidkommande saker och har (ganska ofta) glömt att ta med sådant som är självklart för skribenten men oklart för läsaren. 

Ju bättre du förstår läsarens utgångspunkter desto bättre kommer du också att kunna förstå vad det är i en information som är svårt att förstå. Många gånger ägnar de originaltexter vi tittat på stort utrymme åt att förklara sådant som är ganska självklart medan de missar att förklara sådant som många är osäkra på.