Lättläst svenska

Lättläst är en särskild teknik att skriva text så att även personer med stora svårigheter att läsa ska kunna läsa och förstå texten.

När tekniken för lättläst infördes i slutet av 1960-talet var personer med lindrig utvecklingsstörning den största målgruppen. Idag vet vi att det finns många andra grupper som har nytta av lättläst svenska och att det finns tillfällen när lättläst svenska är avgörande för att människor ska begripa viktig information.

Men att gå från en svårbegriplig originaltext direkt till en lättläst text är svårt. Ofta blir den lättlästa texten i en sådan process just lättläst. Men den blir inte lättare att begripa. Det gör att en majoritet av de lättlästa texter som ligger publicerade på webben idag är mer eller mindre värdelösa. De är visserligen lättare att läsa än den originaltext som står som förlaga. Men läsarna begriper i alla fall inte informationen. Det vi ser är att lättlästa texter inte automatiskt blir lättbegripliga.

Det kanske bästa exemplet på lättlästa webbsidor är tidningen 8SIDOR. 8Sidor följer egentligen inte riktigt ”reglerna” för hur man skriver lättläst men har under åren utvecklat ett sätt att skriva som verkar fungera bra för flera av målgrupperna för lättläst.

 

När fungerar lättläst text

Vi tror att det finns situationer där lättläst kan vara en avgörande skillnad mellan att förstå och att inte förstå. Observera att vi här talar om situationer och inte om grupper. Vi tänker till exempel på situationer där människor står under stark stress. Eller situationer där det finns mycket lite tid. 

Det kan vara skriftlig information i samband med svåra sjukdomar, stora olyckor och katastrofer eller då något plötsligt ändras i kollektivtrafiken. Här tror vi att lättlästa texter kan spela en avgörande roll. 

Om en person ska få skriftlig information om behandling eller medicinering i en situation av stark stress så är de texter som sjukvården använder inte anpassade till personens förmåga att just i det tillfället hantera skriftlig information. När oron för en influensa är nära att gå över till panik måste informationen vara mycket enkel att förstå. Eller när tåg ställs in, då måste informationen om vad resenären ska göra vara mycket lättläst. Inte för att den som reser kanske har svårt att läsa utan för att nivån av stress skapar en oförmåga att hantera dåligt utformad information.