Hur gör man?

Vi brukar säga att man måste förhålla sig ganska fritt till den svårbegripliga förlagan när man skriver sin begripliga text. På samma sätt tror vi det är när man går från en begriplig originaltext till en text skriven enligt konceptet lättläst.


Förhåller sig skribenten av lättläst för hårt till ursprunget så finns det en risk att den lättlästa texten blir lätt att läsa men svår att begripa.

Den som skriver lättläst måste därför göra en egen analys av:

  • Vad är det som är svårt att förstå?
  • Hur ska jag formulera en text som förklarar det som är svårt att förstå?
  • Kan jag ta bort något i originalet utan att det påverkar begripligheten i informationen?
  • Måste jag lägga till något som inte står i originaltexten men som ökar begripligheten i den lättlästa texten?

Lättlästa texter ska se lätta ut

Precis som i avsnittet om Bearbetad text och Förbättrad typografi är grundregeln att jobba med att skapa tilltalande och visuellt lättlästa texter. Många ”vänder i dörren” när de får information som är i form av kompakta, långa textstycken. 


Lättlästa texter utformas ofta
 med ett frasanpassat radfall.

Det betyder att raderna är kortare 
och bryts när raden bildar en logisk
och läsbar mening.

Dessutom har lättlästa texter
ett nytt stycke för varje ny tanke.

Då ser det ut så här.

Många efterfrågar lättlästa nyheter

Av erfarenhet vet vi att många personer med lässvårigheter tycker att de största problemen skapas av att de inte hänger med i vad som händer. När de vet att de behöver en viss information så kan de oftast själva eller med hjälp av någon ta reda på ungefär vad det handlar om. Det stora problemet för dessa personer kan istället vara att de inte vet vilken information de ska efterfråga. Det händer en massa saker som de inte får reda på alls eller för sent.
För dessa personer kan lättlästa nyhetsbrev (via vanlig post eller e-post) upplevas som mycket större nytta än att ett urval av sidorna i webbplatsen finns som lättläst.