Talande Webb

Talande Webb är det mest spridda uppläsande hjälpmedlet som är gratis för användaren, inte bara i Sverige utan även i många andra länder. Det är ett riktigt hjälpmedel som skiljer sig från enkla lyssnafunktioner på flera sätt. Med Talande Webb kan användaren själv välja vilket lässtöd han eller hon behöver.

Målgruppen är stor:

 • 500 000 dyslektiker
 • 1,8 miljoner med annat modersmål än svenska
 • 2 miljoner äldre än 65 år
 • 120 000 med synnedsättning
 • 450 000 med inlärnings- och kognitionsproblem

Källor: SBU 2014, SCB 2017, SRF, Kunskapsguiden

Talande Webb är gratis för användaren. Webbplatser som ansluter sig till systemet betalar en årlig avgift.

Talande Webb är en revolution för många:

 • Peka på texten och lyssna – användaren skumläser och navigerar precis som läsande gör
 • Läser allt; html, pdf och word i original, utan att grunddesign eller struktur förändras
 • Har alla funktioner ett riktigt hjälpmedel behöver, även fokus/nedtoning
 • Riktigt lässtöd; det ord som läses upp markeras visuellt
 • Möjlighet att presentera texten i textremsa för ökad tydlighet
 • Användaren kan välja att förstora och ändra färg på texten och ställa in uppläsningens läshastighet
 • Talande Webb fungerar likadant på alla anslutna webbplatser
 • Användaren kan spara till mp3 för att repetera informationen senare
 • Talande Webb stöder upp till 40 olika språk
 • Oavsett om texten växlar mellan olika språk på samma sida, kan användaren få innehållet uppläst på rätt språk

Talande Webb är framtaget av Texthelp, ett irländskt bolag specialiserat på hjälpmedel, har funnits i engelskspråkiga länder i många år och har flera miljoner användare. Produkten bygger på mångårig forskning och vetenskapliga studier av vad personer med olika typer av läs- och skrivsvårigheter behöver av hjälpmedel.

För dig som webbplatsägare är det enkelt och säkert; Talande Webb kräver inga förändringar av din webbplats och berör inte din server. Ingen installation eller ompekning görs.

I mobilen eller surfplattan

Talande Webb fungerar utan nedladdning oavsett vad användaren väljer att surfa med: smart telefon, surfplatta, PC eller Mac spelar ingen roll. Talande Webb fungerar för iPad, iPhone, iPodTouch och Androidenheter. Talande Webb fungerar på alla stora webbläsare och är fullt testat med Internet Explorer, Firefox, Chrome, Microsoft Edge och Safari.

Utökat lässtöd

Det kanske tydligaste exemplet på riktig läshjälp är att Talande Webb har fokus/nedtoning. Det finns inte i enkla lyssnafunktioner. Användaren gör individuella inställningar av läshastighet, färgsättning och hur man vill att läsningen ska visas – som en textremsa eller genom att markera eller förstora ord för ord på sidan. Allt detta för att användaren själv ska kunna välja det som fungerar bäst. Det är stor skillnad på hur en grav dyslektiker, en person med synnedsättning och behov av förstoring eller en person med annat modersmål än svenska använder hjälpmedlet.

Suveränt hjälpmedel! Jag har tittat på andra hjälpmedel men det finns inget som Talande Webb. Det är jättemånga som inte har svenska som modersmål, då är det suveränt att kunna få det uppläst, säger Katta Leander, webmaster Hagfors kommun.

Efter att användaren har gjort sina individanpassade inställningar fungerar hjälpmedlet likadant på alla anslutna webbplatser.

Bakgrund

Många människor har svårt att läsa och förstå text. I dagsläget får blinda och vissa grava dyslektiker avancerade hjälpmedel förskrivna. En stor grupp individer får ingen hjälp alls. Ungefär 10 % av besökarna skulle ha nytta av ett hjälpmedel som ger lässtöd på webben i form av läslinjal, fokus/nedtoning, visuell markering, individuell färgsättning, textstorlek samt uppläsning. Oerhört få får detta stöd av staten. Därför erbjuder Funka Talande Webb - gratis för användaren.

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss till dig.

Det finns fel i formuläret

Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster