Funka - Digital Inclusion Awards
Digital tillgänglighet och inkludering är avgörande för alla verksamheter och för alla användare. Genom gamification vill vi i våra olika Awards synliggöra de verksamheter inom offentlig och privat sektor som är mogna och framgångsrika i sitt arbete de positiva värden som digital tillgänglighet skapar. Formatet är skapat som en lärandeprocess för alla deltagare, vilket gör alla som tävlar till vinnare.
Digital Inclusion Awards synliggör förebilder
"I inspirerande och lärande tävlingsformat i samarbete med olika aktörer vill vi på ett positivt sätt uppmärksamma de organisationer som förstår och arbetar med de positiva värden som digital tillgänglighet skapar", säger Lennart Engelhardt, Funkas grundare och VD.
Många skäl att delta i en av våra tävlingar
Funkas syfte med Funka Digital Inclusion Award är att det ska vara mycket mer än bara en tävling för alla slags organsaitioner i offentlig elle privat sektor.. Det är en lärande process och en gemenskap där alla kan vara med. Genom att delta i tävlingen kommer organisationer att få tillgång till värdefull kunskap och insikter som kommer att vägleda dem i deras tillgänglighetsresa mot en mer inkluderande digital närvaro. "Alla får vara med, och alla vinner" – tävlingen belyser vikten av framsteg och uppmuntrar deltagande oavsett startnivå och mognad av digital tillgänglighet.
- De som deltar får chansen att bli uppmärksammade för sitt arbete inom digital tillgänglighet på en nationell, och potentiellt även europeisk nivå. Att bli erkänd i Funka Digital Inclusion Award fungerar som en kvalitetsstämpel och stärker organisationens rykte och trovärdighet.
- Tävlingen sätter fokus på digital tillgänglighet och ger de som arbetar internt möjlighet att sätta upp och synliggöra mätbara mål. Genom spännande kommunikation kan alla inom organisationen följa de framsteg som görs och därmed öka kunskapen och förändra kulturen.
- Att delta betonar organisationens engagemang och sätter fokus på socialt ansvar för en mer inkluderande samhällsstruktur där varje individ har lika tillgång och möjligheter i det digitala landskapet.
- Organisationerna får både en chans att inspirera andra med sina egna framsteg och innovationer inom digital tillgänglighet, samt får möjlighet att bli inspirerade av andra aktörers arbeten och lösningar.
En kunnig jury som representerar många användare
Vi har har för avsikt och förmånen att kunna knyta till oss väldigt kunniga och kloka jurymedlemmar. Profilen på medlemmen ska vara att hen representerar antingen användare i det område som tävlingen avser. Exempelvis medborgare i kommuner, eller konsumenter om det gäller e-handel. Vi på Funka utvecklar och leder själva tävlingsformatet med synpunkter från juryn och andra. I slutskedet av tävlingen sammanställer vi ett väl genomarbetat underlag för juryn som själva och i samråd med övriga medlemmar enväldigt beslutar om vinnarna i de olika kategorierna.
Varför Funka Digital Inclusion Award?
När vi startade Funka år 2000 var begreppet digital tillgänglighet i det närmaste okänt. I vilket fall i med den definition som vi talar om idag. När vi fick höra att det skulle komma en europeisk lagstiftning år 2003, tänkte vi att det skulle tvinga fram den förståelse som vi inte lyckades med när vi talade med företag inom den privata sektorn. Och på den vägen har det varit i över 20 år. Den offentliga sektorn har haft en tydligare utveckling med grund i mänskliga rättigheter och lagstiftningar som successivt förbättrat läget på många håll. Dock inte tillräckligt snabbt och i tillräcklig mängd vilket fått konsekvensen att de första vitesföreläggande delats ut i Sverige.
Detta sker samtidigt som EU växlar upp med European Accessibility Act, Tillgänglighetsdirektivet, som riktar sig mot den privata sektorn där lagar träder ikraft i samtliga länder inom EU den 28 juni 2025. Den privata sektorn ligger långt efter även om det finns branscher som är föregångare inom området. Tänker då primärt på flera banker och försäkringsbolag som arbetat med detta under många år. Andra som agerat är de bolag med huvudkontor i Sverige som varit tvungna att göra sina webbplatser tillgängliga eftersom lagstiftning i andra länder, främst USA, hotat med höga böter.
Syftet för oss på Funka med att instifta Funka Digital Inclusion Award är att på ett positivt sätt skynda på utvecklingen genom att lyfta fram förebilder inom offentlig och privat sektor.