Kurser som snabbt ger kompetens

Funka erbjuder en stort kursutbud för individer, företag, organisationer och offentliga aktörer. Vår leveransmodell är unik. Tillgång till kursen ges samma dag som anmälan. Följ upp med en lärarledd kursdag på plats eller online - genom en fördjupande föreläsning och en workshop med tillämpningar utvecklas deltagarens kunskaper och färdigheter ytterligare.

Introduktion till tillgänglighet

Vill du få en gedigen introduktion i tillgänglighet? Ta då chansen att delta i vår grundkurs. Vi visar tydliga exempel på bra och dålig tillgänglighet, går igenom statistik, berättar om politiska beslut och förklarar svåra begrepp.

Lagstiftning inom digital tillgänglighet

Jobbar du med kommunikation eller information, dokument, externwebb, intranät eller appar? Eller levererar du tjänster, utveckling, form, UX, innehåll eller annat webbaserat till kunder? Då behöver du förstå vad Webbtillgänglighetsdirektivet innebär.

Att skapa tillgänglig UX-design

I den här kursen tittar vi på hur UX, design och tillgänglighet hänger ihop, vilka punkter som berörs i WCAG men också mervärdet i att ha med användare med olika funktionsnedsättningar i användningstester.

Att kommunicera med klarspråk

Vad kan du göra för att underlätta för läsarna? Skriv enkelt och begripligt! Det är vad klarspråk handlar om. Alla användare ska ha möjlighet att ta till sig viktig information. Funkas kurs i klarspråk vänder sig till webbredaktörer, kommunikatörer och skribenter.

Att publicera tillgängligt på webben

Tillgänglighet är mycket mer än bara teknik! Du som webbredaktör har ett stort ansvar för att webbplatsen ska bli tillgänglig för alla användare. För att innehållet ska bli läsbart och strukturerat för hjälpmedelsanvändare och användare med avvikande förmåga krävs grundläggande kännedom om tillgänglighet ur redaktörssynvinkel.

Tillgänglig teknik, kod och utveckling

Denna kurs är till för dig som vill lära dig mer om hur man faktiskt gör för att uppnå tillgänglighet rent tekniskt. Både enligt lagkraven och enligt Funkas rekommendationer. Vi visar tydliga exempel på bra och dålig kod, går igenom kraven och förklarar vad som fungerar och inte.

Tillgängliga sociala medier

Vad kan du göra för att publicera tillgängligt i sociala medier? I kursen får du lära dig hur du kan skapa inlägg och annat innehåll som når fler användare och möter lagkravet.

Tillgängliga mobilapplikationer

I kursen lär du dig att applicera riktlinjerna som finns och att ta till vara på fördelarna med appar. Vi går igenom grunderna som krävs för att skapa tillgängliga gränssnitt och hur man arbetar med test och hjälpmedel.

Tillgänglig video och rörlig media

Arbetar du med film, animation eller rörlig bild? I den här kursen får du lära dig att skapa tillgänglig video och vad som krävs för att den ska kunna uppfattas av så många som möjligt.

Introduktion till att skapa tillgängliga dokument

Vad är ett tillgängligt dokument? Vi går genom grunderna med innehåll, tekniken och lagkraven - för att ge dig den bästa starten på vägen för att bli en pdf-expert.

Att göra Excel- och pdf-dokument tillgängliga

Lär dig att producera tillgängliga dokument så att alla kan ta del av innehållet på lika villkor. Vi tittar närmare på Excel och de möjligheter som finns för att arbeta med tillgänglighet i programmet.

Att göra pdf-dokument tillgängliga i Acrobat Pro

Formulär, tabeller, läsordningar och kvalitetskontroller - att navigera i Acrobat Pro kan vara en djungel. Lär dig arbeta med pdf-filer från grunden för att skapa ett fullständigt tillgängligt dokument.

Att göra Word- och pdf-dokument tillgängliga

Bli din organisations tillgänglighetsexpert i Word! Vi tittar närmare på formulär, rubrikstrukturer, styckeformat, läsordningar, alt-texter och mycket mer.

Att göra InDesign- och pdf-dokument tillgängliga

Skapa grafiska dokument för alla. I Adobe InDesign finns alla förutsättningar för att arbeta med tillgänglighet - låt våra experter visa dig hur.

Att göra Powerpoint- och pdf-dokument tillgängliga

Lär dig att producera tillgängliga presentationer, så att alla kan ta del av innehållet på lika villkor. Vi kollar närmare på PowerPoint och de möjligheter som finns för att arbeta med tillgänglighet i programmet.