Funka i media

Funka förekommer ofta i media. Här har vi samlat ihop några pressklipp som vi hoppas kan vara intressanta att ta del av.

Artikel 19 som verktyg, 2021-03-01
Det är mycket sällsynt att personer med funktionsnedsättning involveras i utvecklingen av nya IT-tjänster i Sveriges kommuner. Det visar en enkät som Funka tillsammans med studenter vid Uppsala universitet låtit kommunerna svara på.

Dålig involvering i utvecklingen av IT-tjänster i kommunerna, öppnas i nytt fönster


Inköpsrådet, 2020-11-11
Ett nytt EU-direktiv har satt fart på arbetet med att tillgänglighetsanpassa offentliga webbplatser. Men enligt experten Susanna Laurin är många upphandlare dåliga på tillgänglighet. 

Ställ detaljerade krav på tillgänglighet, öppnas i nytt fönster


Dagens Industri, 2020-09-23
Senast idag ska lagkraven för ökad digital tillgänglighet vara uppfyllda för offentliga aktörer. Det innebär att alla, oavsett förmåga, ska kunna ta del av information och utföra tjänster på offentliga aktörers webbplatser. Det finns ett stort behov i Sverige och EU av utveckling och kompetenshöjning inom området tillgänglighet för att leva upp till de nya kraven. För att möta den ökade efterfrågan bygger nu Funka helt nya digitala tjänster.

Funka löser offentlig sektors ökade digitala tillgänglighetskrav med ny teknik, öppnas i nytt fönster


Dagens Samhälle, 2020-04-08
Att skolor använder lärplattformar och digitala läromedel som inte fungerar för barn och unga med funktionsnedsättning är en riktig skandal. Webbtillgänglighet är inte raketforskning. Det handlar om att ställa krav när man upphandlar och kontrollera att de system man använder uppfyller dessa krav, skriver Funkas forsknings- och innovationschef Susanna Laurin.

Ställ krav på tillgänglighet i den digitala undervisningen, öppnas i nytt fönster


ComputerSweden, 2020-04-03
Coronakrisen gör det ännu viktigare att myndigheternas sajter lever upp på kraven på tillgänglighet, skriver Susanna Laurin, Forsknings- och innovationschef på Funka.

”Digital krisinformation når inte ut till alla – det är farligt”, öppnas i nytt fönster


accessibilityassociation.org 2019-11-18

Artikel 1 om EU-projektet We4Authors på branschorganisationen IAAPs webbplats. We4Authors handlar om ökad tillgänglighet i publiceringsverktyg.

IAAP article. Accessibility by default (in English). November 2019, opens in new window


accessibilityassociation.org 2019-11-18

Artikel 2 om EU-projektet We4Authors på branschorganisationen IAAPs webbplats. We4Authors handlar om ökad tillgänglighet i publiceringsverktyg.

IAAP article. Procure accessibility (in English). November 2019, opens in new window


REHACARE.com, 2019-11-07
REHACARE.com intervjuar Susanna Laurin, Forsknings- och innovationschef på Funka om tillgänglighet och forskning. Intervjun är på engelska.

It is not only in digital form that the diversity of people must be recognized and taken into account!, öppnas i nytt fönster


ComputerSweden, 2019-09-24
Nu har lagkraven för nya offentliga sajter och appar skärpts. Men en stickprovsundersökning visar att inga av dem lever upp till de nya reglerna för tillgänglighet.

Offentliga sajter når inte upp till lagkrav – funktionshindrade stängs ute, öppnas i nytt fönster

Fackförbundet ST - Publikt.se, 2019-09-10
Susanna Laurin, forsknings- och innovationschef på Funka i debattartikel om den sena starten att göra webbplatser och andra digitala plattformar inom offentlig sektor tillgängliga för alla, oavsett förmåga och funktionsnedsättning. - Mitt intryck är att de allra flesta som jobbar med digital information inom stat och kommun är måna om att nå ut till så många som möjligt. Men att Digg varit så sent ute skapar både stress och förvirring.

Webbansvariga har inte fått tillräckligt stöd, öppnas i nytt fönster


Dagens Nyheter, 2019-08-04
Nya lagkrav tvingar myndigheterna att göra sina webbplatser och appar mer tillgängliga för användarna. Men någon samlad bild av vilka sajter som klarar kraven finns inte och nu ökar ilskan i funktionshinderrörelsen över att det saknas tryck för att få till en snabb förändring. Susanna Laurin, Funka medverkar i artikeln.

EU-krav på enklare myndighetswebb, öppnas i nytt fönster


EuroScientist, 2019-07-11

EuroScientist skriver om forskningsprojektet Digital Accessibility for You (DA4You) som Funka medverkar i.

Digital accessibility for young adults in Europe: Tools, training and participation, öppnas i nytt fönster


NyTeknik, 2019-07-05
Debattinlägg av Susanna Laurin, Funka i NyTeknik - Det är hög tid att Sverige inför möjligheten att rösta elektroniskt och börjar leva upp till FN-konventionens tal om demokratiska processer.

”Inför elektroniska val för demokratins skull”, öppnas i nytt fönster


Upphandling24, 2019-06-14
Tidningen intervjuar Susanna Laurin, Funka om att varken leverantörer eller upphandlare har tillräckliga kunskaper om webbtillgänglighet.

It-upphandlare missar tillgänglighet, öppnas i nytt fönster


ComputerSweden, 2019-05-16
Tidningen ComputerSweden tar upp det långsamma arbetet med tillgänglighet i offentlig sektor.

”Den nya myndigheten jobbar för långsamt – dags för Digg att vakna”, öppnas i nytt fönster


Dagens samhälle, 2019-05-16
Tidningen Dagens samhälle intervjuar Susanna Laurin, forsknings- och Innovationschef på Funka om att offentlig sektor ignorerar tillgängligheten.

Offentlig sektor ignorerar tillgängligheten, öppnas i nytt fönster


Utemijö, 2019-03-29
Tidningen Utemiljö gör ett reportage om Funkas praktiska utbildning "Inlevelseövningar".

Läskiga övningar ger insikt (pdf, 2,45 Mb), öppnas i nytt fönster


ComputerSweden, 2019-03-01
Susanna Laurin, VD på Funka, svarar på Arbetsförmedlings kommentar om personer med funktionsnedsättning och digitaliseringen.

”Skärpning, Arbetsförmedlingen – negligera inte det digitala utanförskapet”, öppnas i nytt fönster


Svenska Dagbladet, 2018-12-17
Susanna Laurin, VD på Funka, replikerar i en debattartikel om risken att det offentliga Sverige utestänger grupper genom digitalisering.

Digitaliseringen skulle kunna gynna många fler, öppnas i nytt fönster


Swedish Standards Institute, 2018-12-03
Susanna Laurin, VD på Funka, i intervju om standarden SS-EN301549 E-tillgänglighet.

Uppdaterad standard för e-tillgänglighet, öppnas i nytt fönster


Ärileth.se, 2018-11-09
Susanna Laurin, Funkas VD, intervjuad om tillgänglighet i den Estländska dagstidningen Äril eth.ee.

Intervju om tillgänglighet i Estländsk tidning, öppnas i nytt fönster


Dagens samhälle, 2018-07-04
En påtaglig kunskapshöjning är nödvändig för att Sveriges barn, oavsett funktionsvariation och vilken region de bor i, ska ges samma möjlighet att kommunicera och utvecklas, skriver Fredrik Ruben, Tobii och Susanna Laurin, Funka.

De tysta barnen förtjänar en röst – oavsett var de bor, debattartikel i tidningen Dagens Samhälle, öppnas i nytt fönster


Metro, 2018-06-20
Visst finns det andra sätt att ta till sig politisk information på, men om så stora väljargrupper riskerar att utestängas från den digitala informationen har vi ett reellt demokratiskt problem, säger Susanna Laurin, VD för Funka i en debattartikel i tidningen Metro.

Debatt: Partierna stänger ute stora delar av väljarna, artikel i tidningen Metro, öppnas i nytt fönster

Artikeln i Metro, i pdf-format 132 kb - Debatt: Partierna stänger ute stora delar av väljarna


Sveriges Radio, 2018-06-07
Susanna Laurin, vd på Funka blir intervjuad i programmet Klartext (UR). Susanna berättar att fler kommuner och myndigheter har blivit bättre på att ha information som är lätt att förstå. Bland annat beror det på att fler använder filmer på sina webbplatser.

Lättare information på hemsidor för myndigheter och kommuner, öppnas i nytt fönster


ComputerSweden, 2018-05-23

Susanna Laurin, vd på Funka skriver i Computer Sweden om den svenska regeringens saktfärdighet med att implementera Webbtillgänglighetsdirektivet i svensk lagstiftning.

EU-direktiv ska göra webben tillgängligare – men Sverige hänger inte med, öppnas i nytt fönster


Sveriges Radio, P4 Jämtland, 2018-04-23
Susanna Laurin, vd på Funka intervjuas om tillgänglighet i interna system och externa webbplatser, samt om gällande lagstiftning och det kommande Webbtillgänglighetsdirektivet. Du kan höra inslaget genom att lyssna 33.43 minuter in i programmet.

Förmiddag i P4 Jämtland, öppnas i nytt fönster


ComputerSweden, 2017-11-06
Susanna Laurin, vd på Funka berättar i ComputerSweden om problemen med innehållet på kommunernas webbplatser.  Kommunernas e-tjänster är dåligt anpassade till personer som av olika anledningar har svårt att läsa och förstå samhällsinformation. 

Krånglig information från kommunerna borde göras enklare, öppnas i nytt fönster


Dagens Samhälle, 2017-04-25

Dagens Samhälle intervjuar Susanna Laurin om ett nytt EU-direktiv som ska gälla som svensk lag och göra myndigheters webbplatser mer tillgängliga.

Ny lag ökar kraven på tillgänglig webb

Artikeln och intervjun med Susanna Laurin i Dagens Samhälle (258 kb), öppnas i nytt fönster


Sveriges Radio, 2016-11-14
Sveriges Radio Klartext intervjuar Susanna Laurin om skylten som har en rullstolssymbol och som inte är helt rätt i alla lägen.

Handikappskyltar kan missförstås, öppnas i nytt fönster


Radio SRF, 2016-05-27

Radio SRF (Synskadades Riksförbund) intervjuar Susanna Laurin, vd på Funka och rapporterar om reseföretaget SJ som har släppt en ny webbplats – som inte går att använda om man har en svår synnedsättning. Inslaget är 8:32 minuter in i programmet.

2016-05-27 Radio SRF: Regeringen har utsett LSS-utredare, SJ:s webb är otillgänglig och slut på utrop i Skåne, öppnas i nytt fönster


Computer Sweden, 2016-05-20
Intervju med Funkas vd Susanna Laurin om det nya Webbtillgänglighetsdirektivet som gör att alla offentliga aktörer i EUs medlemsländer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för människor med funktionsnedsättning.

Nya lagkrav för digital tillgänglighet, öppnas i nytt fönster


Nya Lidköpings-Tidningen, 2016-05-19
Nya Lidköpings-Tidningen skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


News 55, 2016-05-19
News 55 skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Kristianstadsbladet, 2016-05-19
Kristianstadsbladet skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Norrtelje Tidning, 2016-05-19
Norrtelje Tidning skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Nerikes Allehanda, 2016-05-19
Nerikes Allehanda skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Eskilstuna-Kuriren, 2016-05-19
Eskilstuna-Kuriren skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


VLT, 2016-05-19
VLT skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Södermanlands Nyheter, 2016-05-19
Södermanlands Nyheter skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Katrineholms-Kuriren, 2016-05-19
Katrineholms-Kuriren skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Göteborgs-Posten, 2016-05-19
Göteborgs-Posten skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Hallandsposten, 2016-05-19
Hallandsposten skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Länstidningen Södertälje, 2016-05-19
Länstidningen Södertälje skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Västerbottens-Kuriren, 2016-05-19
Västerbottens-Kuriren skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Svenska Dagbladet, 2016-05-19
Svenska Dagbladet skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

EU: Gör webben tillgänglig för alla i Sverige, öppnas i nytt fönster


Folkbladet, 2016-05-19
Folkbladet skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Norrbottens Kuriren, 2016-05-19
Norrbottens Kuriren skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Borås Tidning, 2016-05-19
Borås Tidning skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Piteå-Tidningen, 2016-05-19
Piteå-Tidningen skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Blekinge Läns Tidning, 2016-05-19
Blekinge Läns Tidning skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Aftonbladet, 2016-05-19
Aftonbladet skriver om det nya EU-direktivet som gör att alla offentliga aktörer måste se till att deras webbplatser, intranät och appar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Webben ska bli tillgänglig för alla, öppnas i nytt fönster


Finlands Synskadade, 2015-12-14
Funkas vd Susanna Laurin i intervju om tillgänglighet i tidningen Finlands Synskadade - Förbundet Finlands Svenska Synskadades Organisationstidning.

”Det finns inget vi och dom”

Artikeln och intervjun med Susanna Laurin, sidan 20 till 24, i pdf-format (868 kb), öppnas i nytt fönster


AXSChat.com, 2015-12-07

Funkas vd Susanna Laurin i en videoinspelad intervju om tillgänglighet. på sajten AXSChat.com.

Intervju med Susanna Laurin på AXSChat (engelsk text och tal), öppnas i nytt fönster


Svenska YLE, Finland, 2015-11-19

Intervju med Funkas vd, Susanna Laurin, vid en konferens om tillgänglighet och kultur i Helsingfors, anordnad av Funka och yrkeshögskolan Arcada.

Trappor och byråkrati försvårar teaterbesök, öppnas i nytt fönster


Computerworld Norge, 2015-10-02
Funkas Torbjørn Helland Solhaug och Susanna Laurin har skrivit en debattartikel om att krav på tillgänglighet även ska omfatta den norska utbildningssektorn.

Det handlar om våra barns framtid (på norska), öppnas i nytt fönster

Karlskoga-Kuriren, 2015-09-05
Funkas vd Susanna Laurin har skrivit en insändare om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för Örebro läns kulturinstitutioner.

Utestänger användare, öppnas i nytt fönster


Skånes Fria, 2015-09-04
Skånes Fria tidning rapporterar om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för Skånes kulturinstitutioner.

Kulturwebbar i Skåne är otillgängliga, öppnas i nytt fönster


Skånes Taltidning, 2015-09-04
Skånes Taltidning intervjuar Funkas vd Susanna Laurin om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för Skånes kulturinstitutioner.

Funktionshindrade kan inte delta i kulturlivet på lika villkor - webbplatserna är otillgängliga visar granskning. Musik i Syd är en av sajterna som får kritik (MP3), öppnas i nytt fönster


Taltidningen Insyn, 2015-09-04
Taldidningen Insyn intervjuar Funkas vd Susanna Laurin om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för Norrbottens läns kulturinstitutioner.

Bristande tillgänglighet på nätet - Norrbottens kulturinstitutioner får kritik (MP3), öppnas i nytt fönster


Taltidningen Västernorrland, 2015-09-03
Taltidningen Västernorrland rapporterar om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för länets kulturinstitutioner.

Brister i tillgänglighet på landets kultursajter (MP3), öppnas i nytt fönster


SVT Kultur, 2015-09-02
SVT Kultur rapporterar om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för landets kulturinstitutioner.

Kulturinstitutioner utestänger funktionsnedsatta, öppnas i nytt fönster 


Sveriges Radio P4 Jämtland, 2015-09-01
Sveriges Radio P4 Jämtland rapporterar om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för länets kulturinstitutioner. 

Jamtlis webb funkar inte för funktionshindrade, öppnas i nytt fönster


Helagotland.se, 2015-08-30
Helagotland.se skriver om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för Gotlands kulturinstitutioner.

Kulturwebbar dåliga på tillgänglighet, öppnas i nytt fönster


Folkbladet, Folkbladet.se, 2015-08-28
Folkbladet rapporterar om Funkas granskning av tillgängligheten för Östergötlands kulturinstitutioner.

Kulturinstitutioner utestänger användare, öppnas i nytt fönster


Sveriges Radio P4 Kalmar, 2015-08-28
Sveriges Radio P4 Kalmar intervjuar Funkas vd, Susanna Laurin, om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för länets kulturinstitutioner. 

Förvirring kring tillgänglighet på kultursajter, öppnas i nytt fönster


Sveriges Radio P4 Västerbotten, 2015-08-27
Sveriges Radio P4 Västerbotten intervjuar Funkas vd, Susanna Laurin, om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för länets kulturinstitutioner. 

Kulturinstitutioner riskerar att utestänga användare på sin webb, öppnas i nytt fönster

 
Sveriges Radio P4 Norrbotten, 2015-08-27
Sveriges Radio P4 Norrbotten intervjuar Funkas vd, Susanna Laurin, om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för länets kulturinstitutioner.       

Dålig tillgänglighet på webben på i länets kulturliv, öppnas i nytt fönster


Allehanda.se, 2015-08-27
Allehanda.se rapporterar om Funkas granskning av tillgängligheten för Västernorrlands kulturinstitutioner.

Kulturkritik mot Västernorrland, öppnas i nytt fönster


Dala-Demokraten, dd.se, 2015-08-27
Dala-Demokraten rapporterar om Funkas granskning av tillgängligheten för länets kulturinstitutioner.

Kulturwebbar i Dalarna dåliga på tillgänglighet, öppnas i nytt fönster


Västerviks-Tidningen vt.se, 2015-08-26
Västerviks-Tidningen rapporterar om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för länets kulturinstitutioner.

Kulturinstitutioner brister i tillgänglighet, öppnas i nytt fönster


Sveriges Radio P4 Dalarna, 2015-08-26

Sveriges Radio P4 Dalarna intervjuar Funkas vd, Susanna Laurin om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för länets kulturinstitutioner.

Dålig tillgänglighet på kulturinstitutioners webbsidor, öppnas i nytt fönster


Sveriges Television Dalarna, 2015-08-26
Sveriges Television Dalarna rapporterar om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för länets kulturinstitutioner.

Kulturinstitutioner stänger grupper ute, öppnas i nytt fönster


Sveriges Radio P4 Värmland, 2015-08-26

Sveriges Radio P4 Värmland rapporterar om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för länets kulturinstitutioner. Dessutom intervjuar P4 Värmland Torleif Högberg, ordförande för Synskadades Riksförbund Värmland, om den bristande tillgängligheten.

Kulturinstitutioners dåliga webbtillgänglighet kan leda till förlorade bidrag, öppnas i nytt fönster


Helahälsingland.se, 2015-08-25
Helahälsingland.se rapporterar om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för länets kulturinstitutioner.

Bakläxa på den digitala tillgängligheten, öppnas i nytt fönster


Sveriges Radio P4 Värmland, 2015-08-25

Sveriges Radio P4 Värmland rapporterar om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för länets kulturinstitutioner.

Dålig tillgänglighet på kulturella webbplatser, öppnas i nytt fönster


Uppsala Nya Tidning, UNT, 2015-08-25

Tidningen UNT intervjuar Funkas vd, Susanna Laurin om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för länets kulturinstitutioner.

"Användare utestängs från webbplatser", öppnas i nytt fönster


Gefle Dagblad, 2015-08-25

Tidningen Gefle Dagblad rapporterar om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för länets kulturinstitutioner.

Bakläxa på den digitala tillgängligheten, öppnas i nytt fönster


Sveriges Television Gävleborg, 2015-08-25

Sveriges Television Gävleborg rapporterar om Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för länets kulturinstitutioner.

Länets kulturinstitutioner dåliga på tillgänglighet, öppnas i nytt fönster


Sveriges Radio P4 Kronoberg, 2015-07-08

Funkas vd, Susanna Laurin, intervjuas av SR P4 Kronoberg med anledning av Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för tre av länets kulturinstitutioner.

Regionteaterns hemsida kritiseras – kan förlora statsbidrag, öppnas i nytt fönster


Sveriges Radio P4 Blekinge, 2015-07-05

Funkas vd, Susanna Laurin, intervjuas av SR P4 Blekinge med anledning av Funkas granskning av tillgängligheten på webbplatserna för tre av länets kulturinstitutioner.

Dålig hemsida - riskerar statsbidrag, öppnas i nytt fönster


Computerworld Norge, 2015-06-05

Torbjørn Helland Solhaug, tillgänglighetsexpert på Funka och Funkas vd, Susanna Laurin, har skrivit en debattartikel i den norska tidningen Computerworld.

Funkas debattartikel i Computerworld (på norska)

Funkas debattartikkel i Computerworld, (på norska) pdf (1,8 Mb), öppnas i nytt fönster

Difis svar på Funkas debattartikel (på norska), öppnas i nytt fönster

Funkas replik på Difis kommentarer (på norska)


Dagens samhälle, 2015-06-05

Funkas vd, Susanna Laurin, har skrivit en debattartikel om att det svenska valsystemet har stora brister i tillgängligheten.

Valsystemet har stora brister i tillgängligheten, öppnas i nytt fönster


Mariestadstidningen, 2015-05-19
Mariestadstidningen gör ett helsidesreportage om Funkas tillgänglighetsinventering i Mariestads kommun.

Reportage om Funkas tillgänglighetsinventering i Mariestads kommun

Reportage om Funkas tillgänglighetsinventering i Mariestads kommun, se sidan 4, (pdf 20,4 Mb) öppnas i nytt fönster


Media Access Australia, 2015-05-05
Access IQ intervjuar en av talarna på Funkas Tillgänglighetsdagar 2015, Snorre Kim om lärdomar från Skandiabankens arbete med tillgänglighet.

Intervju med Snorre Kim (på engelska), öppnas i nytt fönster


Media Access Australia, 2015-04-24
Access IQ intervjuar en av talarna på Funkas Tillgänglighetsdagar 2015, David MacDonald om vad vi kan lära av Kanada.

Intervju med David MacDonald (på engelska), öppnas i nytt fönster


Media Access Australia, 2015-04-20
Access IQ intervjuar Funkas vd Susanna Laurin om att glömma lagstiftning och fokusera på ux. 

Intervju med Susanna Laurin (på engelska), öppnas i nytt fönster


Media Access Australia, 2015-04-14
Access IQ intervjuar en av talarna på Funkas Tillgänglighetsdagar 2015, Lyza Danger Gardner om tillgänglighet för de slöa och apatiska.

Intervju med Lyza Danger Gardner (på engelska), öppnas i nytt fönster


Media Access Australia, 2015-04-10
Access IQ intervjuar en av talarna på Funkas Tillgänglighetsdagar 2015,  David Berman om att designa för extrema användare. 

Intervju med David Berman (på engelska), öppnas i nytt fönster


Media Access Australia, 2015-03-31
Access IQ intervjuar en av talarna på Funkas Tillgänglighetsdagar 2015, Chris Feix om varför ux misslyckas. 

Intervju med Chris Feix (på engelska), öppnas i nytt fönster


Media Access Australia, 2015-03-30
Access IQ intervjuar Funkas Hampus Sethfors om att hjälpmedel är mycket mer än skärmläsare. 

Intervju med Hampus Sethfors (på engelska), öppnas i nytt fönster


Computerworld, 2015-02-20
Computerworld i Norge rapporterar om att Funka fått uppdraget att leda och koordinera arbetet med innovation och partnerskap inom det som kallas Active and Healthy Ageing på EU-nivå. 

De skal forske på universell utforming (norsk text), öppnas i nytt fönster


Sveriges Radio, P4 Dalarna, 2015-02-19

P4 Dalarna berättar om att Vansbro kommun anslutit sin webbplats till Talande Webb. 

Talande webb i Vansbro, öppnas i nytt fönster


Computerworld, 2014-11-07

Funkas Susanna Laurin och Torbjörn Helland Solhaug skriver om vikten av att förenkla upphandlingsprocessen utan att det sker på bekostnad av leveransens kvalitet. 

Enklere process, dårligere resultat (norsk text), öppnas i nytt fönster


Computerworld, 2014-10-21

Computerworld publicerar Funkas krönika om vikten av att den norska Regeringen ställer krav på tillgänglighet av sina leverantörer.

Enklere anbudshåndtering (norsk text), öppnas i nytt fönster


Dagsavisen, 2014-10-15

Norska Dagsavisen publicerar Funkas Torbjørn Helland Solhaugs krönika om varför webbtillgänglighet berör oss alla.

Webbtillgänglighet – det gäller dig också! (norsk text), öppnas i nytt fönster


Dagens Omsorg, 2014-10-09

Funkas vd Susanna Laurin skriver om hur vi själva kan vara med och påverka den nya diskrimineringslagen.

Du avgör om nya lagen blir en framgång, öppnas i nytt fönster


IBOS nyhetsbrev, 2014-09-23

IBOS, den danska motsvarigheten till Synskadades Riksförbund, skriver om Funkas vd Susanna Laurin och om hur lust är viktigare än lag för att öka tillgängligheten. 

Lyst styrker tilgængelighed bedre end lovgivning (dansk text), öppnas i nytt fönster


Taltidningen i Västmanland, 2014-09-10

Susanna Laurin i intervju om Funkas granskning av tillgängligheten på riksdagspartiernas respektive webbplatser.

Otillgängliga hemsidor, öppnas i nytt fönster


Skånes Taltidning, 2014-09-04

Skånes Taltidning intervjuar Funkas vd Susanna Laurin om Funkas granskning inför riksdagsvalet. 

Riksdagspartiernas webbplatser fungerar uselt för synskadade, öppnas i nytt fönster


Handikapnytt, 2014-09-04

Norska tidningen Handikapnytt publicerar Susanna Laurins krönika kring att alla har något att vinna genom den norska diskrimineringslagen.

Informationssamhälle för alla


Computer Sweden, 2014-08-28
Computer Sweden skriver om Funkas granskning av partiernas webbplatser inför riksdagsvalet den 14 september 2014.  

Usla betyg för partiernas sajter, öppnas i nytt fönster


Computerworld, 2014-08-08
Computerworld Norge har publicerat en artikel om Funkas undersökning av nylanserade webbplatser. Undersökningen gjordes i samband med att Norges tillsynsmyndighet började kontrollera hur landets diskrimineringslag efterföljs.

Bekymringsverdig og merkelig, norsk text, öppnas i nytt fönster


Access by Design, 2014-07-01

Den brittiska tidningen publicerar Susanna Laurins krönika om Funkas tillgänglighetsarbete på oväntade platser. 

Access the unexpected (engelsk text)


Offentliga Affärer, 2014-05-06
Affärstidningen Offentliga Affärer intervjuar Funkas vd Susanna Laurin om den nya europeiska standarden kring krav på tillgänglighet i offentlig upphandling. Denna artikel är från pappersutgåvan och är längre än webbversionen som publicerades under våren.

Tillgänglighet är svårt - men de får det att Funka


Computerworld, 2014-04-25

Funka omnämns i norska Computerworlds åsiktsspalt skriven av Paul Chaffey, Statssekreterare i Norges Regering.

Enklere hverdag – for alle, norsk text


Sörmlands taltidning, 2014-04-22

Sörmlands taltidning intervjuar Susanna Laurin och Stefan Johansson under Funkas Tillgänglighetsdagar.

Reportage från Funkas Tillgänglighetsdagar, öppnas i nytt fönster


Media Access Australia, 2014-04-15
Access IQ intervjuar Susanna Laurin om behovet av den internationella branschorganisationen för tillgänglighetsexperter, IAAP, som Funka är medgrundare av. Susanna Laurin är vd för Funka och styrelsemedlem i IAAP.

Intervju med Funkas vd Susanna Laurin, (text på engelska), öppnas i nytt fönster


Media Access Australia, 2014-04-08

Access IQ intervjuar Funkas Andreas Cederbom om tillgängliga formulär och WCAG.

Intervju med Funkas Andreas Cederbom, (text på engelska), öppnas i nytt fönster


Media Access Australia, 2014-04-08

Access IQ intervjuar Stefan Johansson från Funka om kognitiv tillgänglighet.

Intervju med Funkas Stefan Johansson om kognitiv tillgänglighet, (text på engelska), öppnas i nytt fönster


Media Access Australia, 2014-04-08

Access IQ intervjuar en av talarna på Funkas Tillgänglighetsdagar 2014, Pineberrys Michael Wahlgren, om sökmotoroptimering och tillgänglighet.

Intervju med Pineberrys Michael Wahlgren, (text på engelska), öppnas i nytt fönster


Kommunikasjon, 2014-04-08

Funkas vd Susanna Laurin intervjuas inför att den norska tillsynsmyndigheten ska börja kontrollera hur lagen efterföljs.

Krever nett for alle, norsk text, öppnas i nytt fönster


Aftenposten, 2014-04-08

Debattartikel Funka kritiserar att det norska Design for alle-priset gick till en webbplats som inte följer den norska lagstiftningen om webbtillgänglighet.

Design for alle-pris, men er det universell utforming?, norsk text, öppnas i nytt fönster


Computer World, 2014-04-08

Debattartikel. Susanna Laurin och Torbjørn Helland Solhaug kritiserar att priset Design for alle gick till en webbplats som inte är tillgängligt.

Men er det universelt?, norsk text, öppnas i nytt fönster


Internetworld, 2014-03-19

Internetworld rapporterar från seminariet om Flat design som Funkas Malin Forne och Frida Westholm höll på Webbdagarna.

Flat design - funkar det för användaren?, öppnas i nytt fönster


Taltidningen i Västmanland, 2014-03-18

Taltidningen i Västmanland intervjuar Funka om våra nya riktlinjer för navigation i mobila gränssnitt.

Intervju med Funka i Taltidningen i Västmanland, mp3-fil (6,52 Mb), öppnas i nytt fönster


Offentliga Affärer, 2014-03-10

Affärstidningen Offentliga Affärer intervjuar Funkas vd Susanna Laurin om den nya europeiska standarden kring krav på tillgänglighet i offentlig upphandling. 

De får tillgänglighet att Funka, öppnas i nytt fönster


Fria Tidningar, 2014-01-29

Fria Tidningar intervjuar Funkas Susanna Laurin om hur användare på kommunala webbplatser upplever översättningar gjorda med Google translate.

Hallå där…


Teknisk Ukeblad, 2014-01-23

Funkas vd Susanna Laurin intervjuas om effekten av den norska lagstiftningen kring webbtillgänglighet.

Nå må webutviklere forholde seg til helt nye regler, norsk text, öppnas i nytt fönster


Torsby Nu, 2013-12-16

Kommuntidningen Torsby Nu berättar om Funkas inventeringsmetod för att säkra tillgängligheten till lokaler för personer med funktionsnedsättning.

Torsby testar ny inventeringsmetod 

Computer Sweden, 2013-10-16
Computer Sweden rapporterar från seminariet om digital arbetsmiljö arrangerat av regeringens Användningsforum där Stefan Johansson från Funka citeras.

It-stressen har blivit vardag, öppnas i nytt fönster


TCO-tidningen, 2013-10-16

TCO-tidningen skriver om Sveriges första tvärfackliga seminarium om digital arbetsmiljö. En av föreläsarna som citeras är Stefan Johansson från Funka.

Arbetsmiljöarbetet är inte komplett utan digital skyddsrond, öppnas i nytt fönster


Norran, Skellefteå, 2013-09-27

Lokaltidningen Norran skriver om konferensen "Tjäna på att vara till gänglig" för besöksnäringen i Skellefteå. En av föreläsarna var Tommy Hagström från Funka.

"Kanske kan Skellefteå bli bäst?", öppnas i nytt fönster


Tidningen Dyslexi, 2013-06-17

Susanna Laurin har skrivit en artikel om surfplattor i skolan. Det är Svenska Dyslexiföreningen som ger ut tidningen och i nummer två var temat alternativa verktyg.

Surfplattor i skolan


Universell utforming AS, 2013-06-16

Funkas granskning av hur ungdomar med Aspergers syndrom använder internet och sociala medier omnämns.

Internett viktig ved Aspergers, norsk text, öppnas i nytt fönster


Internetworld, 2013-06-04

Intervju med Susanna Laurin, Funkas vd, om hur webbplatser byggda med rätt struktur och kod gynnar alla, med eller utan funktionsnedsättning.

Så fungerar design för den som inte ser


Tidningen Assistans, 2013-05-10

Mattias Hagberg skriver bland annat om Funkas granskning av de sociala medierna från 2012.

Otillgängliga sociala medier


Auris, Hörselskadades Riksförbund, 2013-05-08

Stefan Andersson, redaktör på tidningen Auris, skriver om Funkas Tillgänglighetsdagar 2013.

EU vill göra internet mer tillgängligt