Nyheter

Nedan presenteras våra nyheter i datumordning. Ett bättre sätt att ta del av Funkas nyheter är att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Då är du säker på att inte missa vare sig det som händer hos oss eller ute i världen inom området tillgänglighet.

 • Välkommen till Funkas återkommande Funkis-träff!

  Den 10 december är du välkommen på ett online möte där vi berättar om vår spännande forskningsverksamhet och lyssnar på dina idéer om vad vi borde göra framöver. Hoppas du vill vara med!
 • Är min webbsida tillgänglig? – Få snabbt svar med vårt testverktyg

  Med Funkas tillgänglighetscheck får du ett snabbt svar på hur många tillgänglighetsfel din sida har. Verktyget gör automatiska tester mot lagens minimikrav: WCAG 2.1 AA och EN301549. Läs mer och testa på webbplatsen check.funka.com
 • Funkas Inkluderings­barometer - Vad blev resultatet?

  Vi har testat startsidan på 1 748 webbplatser om de möter kraven i den nya lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS-lagen). Läs mer om resultatet på webbplatsen: barometer.funka.com
 • Talet som ett digitalt verktyg

  Nu börjar ett spännande projekt om digital tillgänglighet för personer som stammar. Stamningsförbundet och Funka ska granska, testa och ta fram lösningar på en ofta bortglömd del av tillgängligheten.
 • Funka utreder tillgänglig läsning

  Vad behöver du för att kunna läsa? Nu påbörjar Funka en utredning av tillgänglig läsning, på uppdrag av Myndigheten för tillgängliga medier. Vad är tillgänglig läsning, vem använder det, och vem har ansvaret?
 • Ny spännande utredning om kognitiv tillgänglighet i digitala gränssnitt

  Hur mycket vet forskningen om kognitiv tillgänglighet på nätet? Vilka luckor finns i aktuella regelverk för webbtillgänglighet när det gäller att möta behov hos personer med kognitiva nedsättningar? Det har Funka tillsammans med konsultbyrån ICF fått i uppdrag av EU-kommissionen att ta reda på.
 • Ladda ner Funkas App guide - testa hur tillgänglig din mobila app är

  Den 23 juni ska offentlig sektors appar vara tillgängliga. Vet du vad du behöver göra för att din app ska uppfylla lagkraven? Vi har summerat sex punkter och gjort dem enkla att förstå och testa i din telefon, så att du kan börja skapa tillgängliga appar idag. Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av materialet kostnadsfritt.
 • Certifiera dig i sommar!

  Funka är stolt medgrundare av den internationella branschorganisationen IAAP, International Association of Accessibility Professionals. IAAP erbjuder yrkesmässig certifiering inom tillgänglighet. Över 200 personer har certifierat sig i Norden hittills och efterfrågan ökar.
 • Skriv lagom korta meningar

  En text som är lätt att läsa och förstå måste ha lagom korta meningar. Samtidigt måste den ha bra flyt och tydliga samband. Funkas språkexpert ger råd om hur du kan jobba med meningslängden när du skriver.
 • Funka granskar Skånetrafikens app

  Skånetrafiken har låtit Funka granska deras app i och med att appar från och med den 23 juni omfattas av webbtillgänglighetsdirektivet. Skånetrafiken är en förvaltning inom Region Skåne med uppdrag att erbjuda hållbara, kollektiva resor i Skåne.
 • Funkas On Demand utbildningar växer - ta del av fler expertområden när du vill

  Funka kan nu erbjuda dig flera olika utbildningar On Demand, när du vill och när det passar dig bäst. Anmäl dig till några av Funkas utbildningar och gå dom i din takt!
 • Funkas YouTube-kanal

  Kolla gärna in Funkas YouTube-kanal. Vi laddar kontinuerligt upp nya videos i form av webbinarier, tips från experten och produktbeskrivningar. Funkas videos är textade om inget annat anges.
 • Den 3 juni är det dags för vår återkommande Funkis-träff!

  Funkas forsknings- och innovationsavdelning bjuder traditionsenligt in till ett möte – digitalt - där vi berättar om vår spännande forskningsverksamhet och lyssnar på dina idéer om vad vi borde göra framöver.
 • Begriplig information på webben – Funkas enkät 2021

  Dags för Funkas årliga undersökning om hur offentlig sektor arbetar för att samhällsinformation ska nå ut till alla. Vill du hjälpa oss att mäta hur det ligger till?
 • Covid-19-relaterade appar och tjänster måste vara tillgängliga

  Det norska Folkehelseinstituttet valde Funka för att granska en app för smittspårning av Covid-19. Att testa tillgängligheten borde vara en naturlig del av alla utvecklingsprocesser, särskilt när innehållet är så viktigt för alla.
 • App, app, app – 23 juni ska appar vara tillgängliga!

  Nu är det fokus på tillgänglighet i appar, eftersom 23 juni är deadline för appar som omfattas av Webbtillgänglighetsdirektivet att uppfylla kraven. Vi får mycket frågor om ett viktigt ämne och delar gärna med oss av tips och idéer. Boka en gratis rådgivning med oss!
 • Tre frågor till Radek Pavlíček

  Tre frågor till Radek Pavlíček (CPWA), tillgänglighetsexpert, projektkoordinator och eventchef vid Teiresias Center vid Masaryk University (Brno, Tjeckien).
 • Funka utbildar – Pdf & Tillgänglighet

  Vill du vara säker på att dokument som publiceras på webben kan läsas av alla? Lär dig att skapa pdf-filer som följer kraven i webbtillgänglighetsdirektivet. På Funkas utbildningar om tillgängliga pdf-filer och dokument får du alla redskap som du behöver för att lyckas.
 • Sök vår kurs – bli användarexpert!

  Nu börjar antagningen till folkhögskolekursen Användare som experter, där du som själv har upplevt otillgänglighet på webben får lära dig om webbtillgänglighet. Skicka in din ansökan idag!
 • Buddy – din bästa kompis!

  Tillsammans med Johannes Kepler Universitetet i Österrike har Funka fått finansiering för att utveckla ett AI-baserat verktyg för att rekommendera hjälpmedel för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. EU-kommissionen finansierar forskningsprojektet.
 • Funka undersöker tv-tillgänglighet

  På uppdrag av Myndigheten för press, radio och tv har Funka undersökt vilka tekniker för tillgänglighet som finns och används. Resultatet kommer att användas som underlag för kommande beslut om krav på området.
 • Trollhättans Stad fokuserar på allas rätt till information

  Med en webbplats som är tillgänglig från grunden, ett ambitiöst utbildningsarbete och engagerade medarbetare håller Trollhättans Stad fanan högt vad gäller inkluderande information.
 • Anmäl dig till Funkas Fredagswebbinarier

  Funkas populära Fredagswebbinarer fortsätter i vår. Vi blandar aktuella ämnen som våra kunder efterfrågar – du får gärna komma med tips om det är något särskilt du vill att vi tar upp! Vi publicerar datum och teman löpande.
 • Tre frågor till Christer Janzon

  Tre frågor till Christer Janzon, front end-utvecklare och expert på tillgänglighet, Funka.
 • Inera och Funka jobbar tillsammans mot ökad tillgänglighet

  Många av våra kunder väljer att ta in Funkas experter som ett slags oberoende tredje part för att säkerställa att kraven på tillgänglighet uppfylls.
 • Swedol väljer tillgänglighet – för kundernas skull

  Det är inte enbart myndigheter och kommuner som strävar efter ökad tillgänglighet numera. I och med att frågan kommit upp på agendan sprider sig intresset även till kommersiella aktörer.
 • Norge ett steg närmare Webbtillgänglighetsdirektivet

  I vår kommer den norska riksdagen att rösta om införandet av EUs Webbtillgänglighetsdirektiv i norsk lag. Därmed får vi samma krav och regler, vilket gynnar både användare och branschen.
 • Funka i nytt strategiskt uppdrag: Översyn av Webbtillgänglighetsdirektivet

  Hur funkar lagstiftningen på tillgänglighetsområdet – är det något som behöver förändras? Det ska Funka undersöka på uppdrag av EU-kommissionen.
 • När tekniken hjälper människor

  Funkas Forsknings- och Innovationschef Susanna Laurin om lösningar som verkligen ger stöd men som fortfarande har konstiga namn.
 • Att ta vara på användarnas expertis

  I ett nytt EU-finansierat forskningsprojekt fokuserar Funka på användarnas erfarenheter av tillgänglighet. Vi tar fram metoder och utbildning för att användare med funktionsnedsättning ska kunna bidra på bästa sätt till ökad tillgänglighet.
 • Involvera användarna - workshop

  Den 27 januari anordnar Funka tillsammans med norska och finska funktionshinderorganisationer en online workshop om användarinvolvering. Workshopen är en del av forskningsprojektet Involvera användarna och nu vill vi involvera dig!
 • Vi fixar dina pdf-dokument!

  Den 23 september ska alla 2 år gamla pdf-dokument vara tillgängliga. Skicka dem till oss så ser vi till att de uppfyller kraven. Det går fort och smidigt och du slipper bekymra dig för att kanske glömma någon liten detalj.
 • Vi fixar dina pdf-dokument!(2)

  Den 23 september ska alla 2 år gamla pdf-dokument vara tillgängliga. Skicka dem till oss så ser vi till att de uppfyller kraven. Det går fort och smidigt och du slipper bekymra dig för att kanske glömma någon liten detalj.
 • Snart är 23 september här – nu kör vi!

  Det går fort när man har roligt, nu närmar sig dagen när dina webbplatser och dokument ska vara tillgängliga. Vi lanserar en kampanjwebb för att underlätta dina beslut.
 • Boka demo av Talande Webb

  Se till att många fler kan ta del av ditt budskap! Med Talande Webb får dina besökare ett läs-stöd som verkligen funkar. Dyslektiker, personer med annat modersmål än svenska och många som ser dåligt har stor nytta av hjälpmedlet.
 • Begriplig information på webben – Funkas enkät 2020

  Dags för Funkas årliga undersökning om hur offentlig sektor arbetar för att samhällsinformation ska nå ut till alla. Vill du hjälpa oss att mäta hur det ligger till?
 • Tre frågor till Alejandro Moledo

  Tre frågor till Alejandro Moledo, policy-koordinator, European Disability Forum, (EDF).