Nyheter

Nedan presenteras våra nyheter i datumordning. Ett bättre sätt att ta del av Funkas nyheter är att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Då är du säker på att inte missa vare sig det som händer hos oss eller ute i världen inom området tillgänglighet.

 • Snart är 23 september här – nu kör vi!

  Det går fort när man har roligt, nu närmar sig dagen när dina webbplatser och dokument ska vara tillgängliga. Vi lanserar en kampanjwebb för att underlätta dina beslut.
 • Upphandling – en nyckel till bättre tillgänglighet

  När leverantörerna gör rätt från början och levererar tillgänglighet från start blir allt mycket bättre. Men för att de ska ha en chans att göra det måste du ställa tydliga krav. Vi lär dig hur!
 • Funka granskar SVT Play

  Allt fler låter testa tillgänglighet i appar. Sedan många år jobbar Funka med SVT i olika kanaler, bland annat granskar vi hur SVT Play’s appar lever upp till kraven.
 • Galet bra utbildningserbjudande!

  Hela maj erbjuder vi rejäla rabatter på våra online-utbildningar: du har chansen att ta med dig en kollega för halva priset och nästa kollega du bjuder in får gå gratis. Missa inte den här möjligheten att sprida kunskap om tillgänglighet i din organisation.
 • Att involvera användare

  När personer med funktionsnedsättning är med och hittar nya lösningar, ställer krav och testar blir slutresultatet bättre för alla. I ett nytt forskningsprojekt ska Funka försöka bidra till bättre användarinvolvering.
 • Bibliotek Värmland väljer Funka

  Bibliotek är bara en av alla de viktiga samhällstjänster som måste uppfylla krav på tillgänglighet i och med Webbtillgänglighetsdirektivet. Bibliotek Värmland valde att direktupphandla expertis på tillgänglighet för att säkerställa att webbplatsen funkar för alla.
 • Tre frågor till Lars Qvart

  Tre frågor till Lars Qvart, Kommunikationsstrateg på Skatteverket.
 • Tre frågor till Veronica Magnusson Hallberg

  Tre frågor till Veronica Magnusson Hallberg, ordförande i Svenska Downföreningen.
 • Införandet av Webbtillgänglighetsdirektivet försenas inom EFTA

  EFTA-länderna Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz kommer att implementera Webbtillgänglighetsdirektivet lite senare än planerat. Under tiden utvecklar Norge en central funktion för tillgänglighetsredogörelse.
 • Forskningsresultat: stödmaterial kring publiceringssystem

  I väntan på att återigen kunna genomföra våra populära föreläsningar och konferenser där vi berättar om de senaste forskningsresultaten vi fått fram, vill vi slå ett slag för de rapporter vi löpande publicerar. Bland annat har vi nyligen släppt stödmaterial för dig som ska välja publiceringssystem.
 • Följ vår kostnadsfria webbinarie-serie i vår!

  Just nu sker det mesta online, vilket innebär att digital tillgänglighet är viktigare än någonsin. Vi bidrar med kunskap, erfarenhet och inspiration på Funkas Fredagswebbinarium, alla helgfria fredagar kl 13.00 - 13.30.
 • Extrainsatt webbinarium 3 april kl 13-14 - Anmäl dig

  Nu blir det ännu tydligare hur viktigt det är med tillgänglighet. Krisinformation, hälsoinformation och distansarbete - allt måste vara tillgängligt!
 • När tillgänglighet är en självklarhet

  Många av våra kunder fokuserar på lagens krav, men inte alla. För Läromedelsförfattarna är det självklart att information ska funka för alla, även om förbundet inte omfattas av lagen. Funka bygger om Läromedelsförfattarnas webbplats med tillgänglighet i fokus.
 • Boka demo av Talande Webb

  Se till att många fler kan ta del av ditt budskap! Med Talande Webb får dina besökare ett läs-stöd som verkligen funkar. Dyslektiker, personer med annat modersmål än svenska och många som ser dåligt har stor nytta av hjälpmedlet.
 • Inbyggd tillgänglighet ger stöd till redaktörer

  Genom att bygga in tillgänglighet i webbpubliceringssystemen blir det möjligt för webbredaktörer att göra rätt, även om de inte själva är experter på tillgänglighet. Funka har fått finansiering för att utveckla bättre mallar med inbyggd tillgänglighet i EpiServer.
 • Funka stödjer spridningen av innovativa digitala hälso- och vårdlösningar över hela Europa

  I dessa oroliga tider är det viktigt att lära av varandra över sektorer och gränser när det gäller digital hälsa för äldre. Genom att kommersiella aktörer, civilsamhället, akademin och regeringar delar med sig av erfarenheter och kunskap kan innovativa lösningar komma till användning i hela Europa.
 • Funkas Tillgänglighetsdagar flyttas fram till den 2-3 september 2020

  Funkas Tillgänglighetsdagar flyttas fram till den 2-3 september 2020 på grund av Covid-19. Du som redan är anmäld får information per e-post. Vi är glada att kunna erbjuda ett nytt datum för att dela med oss om det viktigaste inom tillgänglighet.
 • Tre frågor till Susanna Cederquist

  Tre frågor till Susanna Cederquist, föreläsare och författare med fokus på dyslexi.
 • Återkommande granskning är en kvalitetsfråga

  Att kunder kommer tillbaka är naturligtvis alltid trevligt. Men ännu bättre är det när de, som Trondheims kommun, väljer att successivt förbättra sina gränssnitt och sen säkerställer att de lyckats genom att låta oss testa mot kraven.
 • Funka påverkar marknaden för publiceringsverktyg

  Med finansiering från Europaparlamentet har vi fått chansen att bygga vidare på ett av våra mest nyskapande forskningsprojekt. Den här gången ska vi jobba tillsammans med CMS-producenter för att ta fram modeller för inbyggd tillgänglighet.
 • Unga entreprenörer utvecklar ny rullstolsramp

  Backrack UB heter ett projekt som ska utveckla en bärbar och ihopfällbar ramp för rullstolar. Att själv kunna lösa problem med bristande tillgänglighet kan ge en känsla av frihet.
 • Konferens 6 maj: Låt framtidens IT-proffs lära sig tillgänglighet!

  Hur ska nästa generations tekniker, formgivare och informatörer få med sig tillgänglighet redan från början? Vad kan vi göra för att underlätta deras väg ut på arbetsmarknaden nu när kraven höjs? Den 6 maj presenteras resultatet av ett nordiskt forskningsprojekt i Stockholm.
 • Digitala byråer utbildar sig inom UX och tillgänglighet

  Daresay är en av många leverantörer som valt Funka för att fördjupa sina kunskaper om tillgänglighet. Med praktiska övningar och goda exempel kan innehållet skräddarsys till kundens önskemål.
 • Begriplig information på webben – Funkas enkät 2020

  Dags för Funkas årliga undersökning om hur offentlig sektor arbetar för att samhällsinformation ska nå ut till alla. Vill du hjälpa oss att mäta hur det ligger till?
 • Ny ungdomsorganisation tar hjälp av Funka

  Tillsammans med barn och unga med språkstörning tar vi fram en ny webbplats med höga krav på tillgänglighet. Ett Arvsfondsprojekt finansierar arbetet.
 • Chatbottar för alla?

  Funka har undersökt hur chatbottar fungerar för personer med funktionsnedsättning. BufDir finansierade undersökningen som nu är klar och resultatet är öppet för alla.
 • Utbildning i tillgänglig turism

  För att alla människor oavsett förmåga ska kunna resa och uppleva saker på lika villkor måste turistindustrin bli bättre på tillgänglighet. Nu börjar vi ta fram en utbildning för chefer och personal.
 • Tillgängliga läromedel

  Genom utbildning i tillgänglighet hoppas norska NDLA kunna ta de första stegen mot läromedel som funkar för alla. Funka bidrar med kompetens och goda exempel.
 • App för tillgängliga event

  Allt fler sport- och kulturarenor tar hjälp av digitala lösningar för att öka tillgängligheten. Got Event har utvecklat en app som öppnar möjligheter för fler att besöka deras anläggningar.
 • Tre frågor till Alejandro Moledo

  Tre frågor till Alejandro Moledo, policy-koordinator, European Disability Forum, (EDF).
 • Tillgänglighetsdagarna – nu är programmet publicerat!

  Årets viktigaste konferens närmar sig, du har väl bokat din plats? Du kan se fram emot spännande talare och intressanta föreläsningar, hjälpmedelsutställning, spelhörna och nätverkande utlovas.
 • Inlevelseövningar för trafikkontoret, Stockholms stad

  Att prova på hur tillgänglighet funkar i praktiken är ett effektivt sätt att sprida kunskap och medvetenhet. Genom att regelbundet återkomma till frågor om inkludering kan staden bygga för framtiden.
 • Tre frågor till Raouf Sormunen

  Tre frågor till Raouf Sormunen, tillgänglighetsexpert på Funka som också är Certified Professional in Web Accessibility (CPWA) genom den globala branschorganisationen för tillgänglighetsexperter, IAAP.
 • Tips: det här är de krav som gäller från i år

  Nytt år betyder nya saker att hålla reda på. 2020 går tidsfristen ut för fler typer av gränssnitt som nu ska uppfylla kraven i Webbtillgänglighetsdirektivet. Du har väl koll på vad som gäller?
 • Utbildning i tillgänglighet – online, hos dig eller som prenumerationstjänst

  Passa på att öka din kompetens kring tillgänglighet i vår! Vi genomför populära utbildningar i hur du publicerar tillgängligt, hur du uppfyller kraven i Webbtillgänglighetsdirektivet, hur du skapar tillgängliga pdf-dokument och mycket annat! Självklart har vi även introduktionsutbildningar för dig som behöver få grunden på plats först.
 • Funkar fortfarande funktionshinderråden?

  Hur involveras personer med funktionsnedsättning i politiska beslut? Räcker de traditionella funktionshinderråden till, eller är det dags att tänka om?
 • Inkluderande utbildning kan överbrygga den digitala klyftan

  Tillsammans med europeiska tjänsteleverantörer, universitet och nätverk kommer Funka att utveckla utbildningsmaterial och manualer för ökade IT-kunskaper bland personer med funktionsnedsättning och äldre. Forskningsprojektet finansieras av EU-kommissionen.
 • Tre frågor till Maureen Piggot

  Tre frågor till Maureen Piggot, Ekonomichef för European Disability Forum, paraplyorganisationen för europeiska funktionshinderorganisationer och tidigare ordförande i Inclusion Europe, en paraplyorganisation för medlemsorganisationer för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.
 • Fotboll för alla

  Sveriges första fotbollslag för spelare med synnedsättning vill förändra världen. De startade på en liten hal skolplan och har just vunnit ett stort pris.
 • Inkludering som en del av dataekonomin

  På en Högnivåkonferens organiserad av det finska EU-ordförandeskapet hade Funka förmånen att få föreläsa om tillgänglighet till en helt ny publik.
 • Funka i stort EU-projekt om smart hälsa för äldre

  Tillgänglighet, användarcentrering och standardisering är viktiga komponenter som Funka bidrar med i projektet Gatekeeper. Målet är ett hälsosamt och självständigt liv för äldre med hjälp av ny teknik.
 • Norges Turistförening väljer Funka

  Den norska Turistföreningen har tagit in Funka för att genomföra en granskning av hur pass väl webbplatsen ut.no uppfyller Norges krav på tillgänglighet.
 • Funkas julklappar: bra för dig som har pengar kvar i årets budget!

  Just nu handlar nästan allting om Webbtillgänglighetsdirektivet. Vi har därför valt att fokusera på klappar som vi vet att många av våra kunder är speciellt intresserade av. Om du är snäll och beställer före jul lovar tomten rabatter!
 • Den europeiska funktionshinderdagen

  Så här års träffas intressenter från olika sektorer för att debattera tillgänglighet, rättigheter, regelverk och standarder i Bryssel när EU-kommissionen och European Disability Forum anordnar konferens. Funka rapporterar från den europeiska funktionshinderdagen.
 • Boka tidigt-rabatt på Funkas Tillgänglighetsdagar

  Du vet väl att du kan spara mycket pengar genom att anmäla dig till Tillgänglighetsdagarna redan nu? Fram till nyår kan du boka din plats till lägre pris. Låt dig inspireras av några av världens främsta experter inom tillgänglighet, lär dig av goda exempel och testa din webbplats live med olika hjälpmedel!
 • Behöver du hjälp med din tillgänglighetsredogörelse?

  Funka hjälper till med allt som har med Lag om tillgänglighet i digital offentlig service och Webbtillgänglighetsdirektivet att göra!
 • Ny version av EN301549 publicerad

  Nu publiceras version 3 av EN301549, med flera intressanta nyheter.
 • Funka på Dysleximässan

  I mitten på oktober deltog vi på Dysleximässan i Uppsala för att visa upp Funkas verksamhet och de hjälpmedel vi erbjuder.
 • Funka i Kenya

  Med finansiering från Världsbanken har Funka gett stöd till nationella och regionala aktörer i Kenya. Målet är att införa standarder och policies inom digital tillgänglighet, med fokus på upphandling.
 • Inkludering genom utbildning

  I ett nytt EU-projekt ska Funka tillsammans med partners från Slovakien och Tjeckien bidra till ökad tillgänglighet för personer med synnedsättning.
 • Stockholms stad väljer Funka

  Funka granskar och bearbetar texter samt utbildar Stockholms stads kommunikatörer i klarspråk och begriplighet.
 • Upprop för ökat fokus på FN-konventionen

  EU:s funktionshindersenhet behöver flyttas för att FN-konventionen om funktionsnedsattas rättigheter ska kunna genomföras, hävdar funktionshinderrörelsen och tio EU-parlamentariker.
 • Vi är stolta och glada över att Samtrans väljer Funka!

  Tillgänglighet är en självklarhet för bolag som har personer med funktionsnedsättning som huvudsaklig målgrupp. Det är inte minst viktigt när det handlar om avancerade bokningssystem.
 • Just nu: rabatt på att göra pdf-dokument tillgängliga!

  Passa på att säkra tillgängligheten i dina dokument - fram till 15 november erbjuder vi lägre priser. Du kan skicka in hur många dokument du vill, så ta chansen.
 • Högsta Domstolen tar inte upp frågan om webbtillgänglighet

  Ärendet om Domino’s pizza kommer att avgöras i lägre instans. Det innebär att den amerikanska anti-diskrimineringslagen fortsatt gäller för webben, vilket ses som en framgång.
 • Den internationella äldredagen

  FNs internationella äldredag firas den 1 oktober. För oss är det en dag när vi fokuserar lite extra på att koppla hop tillgänglighet och äldrefrågor. I år väljer vi att fira Århus lite extra.
 • Tillgänglighet - en självklar del i webb-utbildning

  I ett nytt spännnade EU-finansierat projekt arbetar vi med ledande universitet för att se till att framtidens proffs inom webb och IT får lära sig tillgänglighet direkt.
 • Funka samarbetar med Stockholms Stads dagliga verksamheter

  Ett nära samarbete med användare med olika behov är kärnan i det vi gör. Långsiktig samverkan med dagliga verksamheter innebär fantastiska möjligheter till fördjupad kunskap.
 • Nu gäller lagen - men hur går det?

  Vi har gjort enkla stickprov på 30 nylanserade webbplatser inom stat och kommun för att se hur pass väl de lever upp till lagens krav på tillgänglighet som de ska uppfylla den 23 september i år.
 • Goda nyheter för skärmläsar-användare

  Äntligen kan fler hjälpmedelsanvändare få uppdateringar på sina egna språk direkt. Vi uppmärksammar förbättrad tillgänglighet!
 • Vi hjälper dig uppfylla lagkraven!

  Funka har tagit fram nya tjänster som hjälper dig att uppfylla Webbtillgänglighetsdirektivets krav på tillgänglighet. Med samma metodik som EU-kommissionen kräver för tillsyn ger vi dig precis det stöd du behöver.
 • DIGG väljer Funka

  På uppdrag av Myndigheten för digital förvaltning, som kommer att kontrollera hur olika organisationer uppfyller Webbtillgänglighetsdirektivet, undersöker Funka automatiska verktyg för test av tillgänglighet.
 • Webbtillgänglighetsdirektivet införs utanför EU

  EUs Webbtillgänglighetsdirektiv ska införas i Norge, vilket är en intressant process eftersom kommersiell sektor omfattas av dagens lagkrav. Funka är en av de remiss-instanser som kommenterat förslagen till implementation.
 • Utbildnings-kampanj!

  Ta chansen och boka en utbildning på plats hos er med 20% rabatt. Eller anmäl dig till någon av våra öppna online-utbildningar under hösten.
 • If väljer Funka

  Funka ger stöd vad gäller granskning och utbildning för att Ifs webbplatser ska fungera för alla användare. Målet är att samtliga Ifs webbplatser ska uppfylla EUs krav på digital tillgänglighet till 23 september 2020.
 • Funka på Wikimania

  Tillgänglighet är en viktig del av de globala hållbarhetsmålen. Det uppmärksammades återigen vid Wikimania som i år hölls i Stockholm. Funka föreläste om nuläget för tillgänglighet i Europa.
 • Webbtillgänglighet till Högsta Domstolen

  Världens största pizzaleverantör vill få ett webbtillgänglighetsärende prövat i Högsta Domstolen. Funkas Susanna Laurin reder ut bakgrunden.
 • Europeisk konferens om digitalisering och innovation inom äldrevård

  Funka har fått EU-kommissionens uppdrag att ge stöd till ett stort Europeiskt evenemang i Århus i september. AAL (Ambient Assisted Living Programmet) och det Europeiska innovationspartnerskapet för aktivt och hälsosam åldrande (EIP on AHA) ska i år för första gången genomföra sina årliga konferenser vid ett och samma tillfälle.
 • Ny europeisk standard om Design for All

  Design för alla kan hjälpa organisationer att uppnå tillgänglighet och nå fler användare. Det är bakgrunden till den europeiska standarden EN17161, som publicerades i våras.
 • Branschorganisationen IAAP firar femårsjublieum!

  På mindre än fem år har den internationella branschorganisationen för alla som jobbar med tillgänglighet, IAAP, vuxit till mer än 2000 medlemmar i över 40 länder. I juni samlades många av medlemmarna i Washington DC för att fira och hedra de personer som betytt extra mycket för organisationen.
 • Alla barn ska få lov att läsa!

  På sommarlovet arrangerar de norska läns- och regionbibliotek ett spännande initiativ för att fler barn ska läsa. Genom att välja ut aktuella ämnen och använda gamification lockar biblioteken allt fler barn till kampanjen – som naturligtvis måste funka för alla.
 • ”Inför elektroniska val för demokratins skull”

  Debattinlägg av Susanna Laurin, Funka i NyTeknik - Det är hög tid att Sverige inför möjligheten att rösta elektroniskt och börjar leva upp till FN-konventionens tal om demokratiska processer.
 • Online-utbildning i tillgänglighet

  Du vet väl att du kan delta på våra kurser via webben? Vi erbjuder alla möjligheter till utbildning: skräddarsytt var som helst i landet, live-streamat så du inte behöver resa och inspelade utbildningsserier som du kan titta på precis när du vill. Allt du behöver kunna om tillgänglighet! Nu har vi publicerat höstens öppna utbildningsdatum.
 • Utredning om Irlands IT-sektor och universell utformning

  Hur mycket kan den framgångsrika Irländska IT-branschen om universell utformning och tillgänglighet? Vad skulle de behöva lära sig för att öka tillgängligheten generellt? Det har Funka fått i uppdrag att undersöka.
 • Den Europeiska Tillgänglighetslagen publicerad

  Nu är lagen om krav på digital tillgänglighet i vissa produkter och tjänster inom privat sektor äntligen publicerad. Det innebär att ett stort antal aktörer som inte tidigare arbetat med tillgänglighet kommer att behöva fokusera på området.
 • Funka på M-enabling Summit

  Dags för kalas! Branschorganisationen IAAP fyller fem år och firar det med kalas i Washington under den globala konferensen M-enabling. Många intressanta ämnen kommer att diskuteras när FN-organet G3ict återigen bjuder in beslutsfattare från hela världen för att prata om digital tillgänglighet.
 • Workshops om tillgängliga publiceringssystem

  Vill du vara med och påverka tillgängligheten i framtidens publiceringssystem? Efter sommaren har du chansen när vi bjuder in till workshops i Bryssel inom ramen för ett av våra spännande innovationsprojekt.
 • Attention väljer Funka

  På uppdrag av Riksförbundet Attention har Funka utvecklat en webbplats som fokuserar på alla ungdomars rätt till en meningsfull fritid.
 • Smart Cities, tjänstedesign och tillgänglighet

  Norska kommuner som jobbar med konceptet Smart Cities får möjlighet att jobba med användarinvolvering på ett nytt sätt i Funkas innovationsprojekt om inkluderande tjänstedesign.
 • Frukostseminarium 28 maj

  Funka bjuder in dig som arbetar med kommunikation, design, UX, web, upphandling, dokument, utveckling eller på annat sätt kommer i kontakt med tillgänglighet i vardagen till en frukostföreläsning tisdag 28 maj. Frukostseminariet är kostnadsfritt men du måste anmäla dig i förväg.