Nyheter

Nedan presenteras våra nyheter i datumordning. Ett bättre sätt att ta del av Funkas nyheter är att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Då är du säker på att inte missa vare sig det som händer hos oss eller ute i världen inom området tillgänglighet.

 • Anmäl dig till Funkas Fredagswebbinarier

  Funkas populära Fredagswebbinarer fortsätter i vår. Vi blandar aktuella ämnen som våra kunder efterfrågar – du får gärna komma med tips om det är något särskilt du vill att vi tar upp! Vi publicerar datum och teman löpande.
 • Tre frågor till Christer Janzon

  Tre frågor till Christer Janzon, front end-utvecklare och expert på tillgänglighet, Funka.
 • Inera och Funka jobbar tillsammans mot ökad tillgänglighet

  Många av våra kunder väljer att ta in Funkas experter som ett slags oberoende tredje part för att säkerställa att kraven på tillgänglighet uppfylls.
 • Swedol väljer tillgänglighet – för kundernas skull

  Det är inte enbart myndigheter och kommuner som strävar efter ökad tillgänglighet numera. I och med att frågan kommit upp på agendan sprider sig intresset även till kommersiella aktörer.
 • Norge ett steg närmare Webbtillgänglighetsdirektivet

  I vår kommer den norska riksdagen att rösta om införandet av EUs Webbtillgänglighetsdirektiv i norsk lag. Därmed får vi samma krav och regler, vilket gynnar både användare och branschen.
 • Funka i nytt strategiskt uppdrag: Översyn av Webbtillgänglighetsdirektivet

  Hur funkar lagstiftningen på tillgänglighetsområdet – är det något som behöver förändras? Det ska Funka undersöka på uppdrag av EU-kommissionen.
 • När tekniken hjälper människor

  Funkas Forsknings- och Innovationschef Susanna Laurin om lösningar som verkligen ger stöd men som fortfarande har konstiga namn.
 • Att ta vara på användarnas expertis

  I ett nytt EU-finansierat forskningsprojekt fokuserar Funka på användarnas erfarenheter av tillgänglighet. Vi tar fram metoder och utbildning för att användare med funktionsnedsättning ska kunna bidra på bästa sätt till ökad tillgänglighet.
 • Ökad digital delaktighet för unga funkisar

  Fredag den 29 januari kl 13-15 är du välkommen på ett online event om hur digital tillgänglighet kan stärka unga personer med funktionsnedsättning att bli mer delaktiga i samhället. Det markerar också slutet på det EU-finansierade forskningsprojektet DA4YOU.
 • Involvera användarna - workshop

  Den 27 januari anordnar Funka tillsammans med norska och finska funktionshinderorganisationer en online workshop om användarinvolvering. Workshopen är en del av forskningsprojektet Involvera användarna och nu vill vi involvera dig!
 • Text i bild - Tillgänglighet i sociala medier

  Om du vill använda text i bild, tänk på att texten måste vara läsbar, både visuellt och tekniskt, för att följa lagen och fungera för alla.
 • Tillgänglighet på avstånd

  En stor del av poängen med konferenser och möten är ju att träffas. Programpunkter i all ära, men de mest intressanta samtalen brukar uppstå i kaffepausen. Hur funkar det när fokus är att hålla avstånd till varandra?
 • Textning av video – hur är läget?

  Hur kommer Webbtillgänglighetsdirektivets krav på textning påverka produktionen av video? Det ville vi undersöka tillsammans med Hörselskadades Riksförbund. Nu publicerar vi resultaten.
 • Tre frågor till Jan Lundin

  Tre frågor till Jan Lundin, VD på Funka.
 • Facebook-Funka Accessibility Hackathon

  Nu kan vi presentera vinnaren av Facebook-Funka Tillgänglighetshackathon: Natalie Wochner från Delft University of Technology i Holland!
 • Tillgänglighet i Smarta städer

  Smarta städer, eller Smart Cities som det också kallas, är ett koncept som omfattar alla typer av digitalisering och smart teknik. Men för att det ska fungera för alla måste det inte bara vara smart, utan tillgängligt. Vi bidrar till det i ett norskt forskningsprojekt.
 • En vecka med fokus på funkis

  Så här års brukar de flesta som på olika sätt jobbar med funktionshinderfrågor träffas för att fira Funktionshinderdagen. I år blev det virtuella möten, men med lika spännande program som vanligt.
 • Den 8 december är det dags för vår återkommande Funkis-träff!

  Funkas forsknings- och innovationsavdelning bjuder traditionsenligt in till ett möte där vi berättar om vår spännande forskningsverksamhet och lyssnar på användarnas idéer om vad vi borde göra framöver.
 • Funkas julklappar: bra för dig som har pengar kvar i årets budget!

  Sitter du med planeringen inför 2021 eller har utrymme kvar i årets budget? Passa på att ta del av Funkas populära tjänster och produkter inom tillgänglighet. Vi har valt att fokusera på klappar som vi vet att många av våra kunder är speciellt intresserade av. Se till att dina gränssnitt fungerar för alla oavsett förmåga.
 • Tillgänglighet i sociala medier

  Vi får massor av frågor kring tillgänglighet i sociala medier. Hur funkar det? Vad säger lagen? Hur gör man? Därför startar vi en liten serie med tips om tillgänglighet och sociala medier. Häng med!
 • Prenumerera på din tillgänglighetsavdelning

  Tillgänglighet är en färskvara! Därför behöver du ständigt uppdatera, testa och förbättra dina gränssnitt. Vi erbjuder dig kombinationen expertkompetens med stöd och support både i det dagliga som i det långsiktiga arbetet.
 • Funka rekryterar tillgänglighetsexperter

  Just nu söker vi Tillgänglighetsexperter för digital transformation. Vi söker dig som vill vara med på en spännande resa med oss på Funka. Vi gör nu en stor satsning på digitalisering och internationalisering av våra tjänster. Vi tror att du liksom vi brinner för tillgänglighet. Att du har erfarenhet inom sektorn, är nyfiken och vill utvecklas inom ditt område. Vi har jobbat med tillgänglighet i 20 års tid och ser fram emot att få ta del av dina kunskaper och erfarenheter.
 • Ny utbildning: Appar och tillgänglighet

  Den här utbildningen vänder sig till dig som utvecklar appar, men även till dig som arbetar med UX/Design eller test och vill lära dig hur man faktiskt gör för att uppnå tillgänglighet i appar för iOS och Android. Både enligt lagkraven och enligt Funkas rekommendationer. Anmäl dig till utbildningen 17 november kl. 13-16.
 • Webbinarium om den Europeiska Tillgänglighetslagen 6 november

  Välkommen på Funkas Fredagswebbinarium den 6 november kl 13.00 där vi berättar om den Europeiska Tillgänglighetslagen, som omfattar utvalda produkter och tjänster. Webbinariet genomförs på engelska.
 • Facebook och Funka bjuder in till Tillgänglighets-Hackathon

  Nu bjuder Facebook och Funka gemensamt in till ett virtuellt hackathon om tillgänglighet och inkludering! Studenter från hela Europa får chansen att visa upp sin produkt eller idé på ett live-streamat event den 30 november – du kommer väl?
 • Funkas Tillgänglighetsdagar 24-25 november: ett digitalt live-event!

  Välkommen till vår viktigaste konferens, som i år genomförs online. Vi kommer att göra allt vi kan för att skapa tillfällen till interaktion och nätverkande, så att dagarna blir lika spännande och inspirerande som de brukar.
 • Funka undersöker tillgänglighet i lärplattformar

  Skolan blir allt mer digital, vilket ger stora möjligheter för ökad inkludering. Men om lärplattformarna inte uppfyller kraven på tillgänglighet riskerar elever med funktionsnedsättning att utestängas. Det vill vi ändra på i ett nytt forskningsprojekt.
 • Tre frågor till David Berman

  Tre frågor till David Berman, Berman Communication, Kanada.
 • Funka löser offentlig sektors ökade digitala tillgänglighetskrav med ny teknik

  Pressmeddelande 23 september 2020. Senast idag ska lagkraven för ökad digital tillgänglighet vara uppfyllda för offentliga aktörer. Det innebär att alla, oavsett förmåga, ska kunna ta del av information och utföra tjänster på offentliga aktörers webbplatser.
 • Tre frågor till Samantha Evans

  Tre frågor till Samantha Evans, ansvarig för certifiering vid den internationella branschorganisationen för tillgänglighetsexperter IAAP
 • Funkas Fredagswebbinarier drar igång igen!

  Fler än 6000 personer deltog vid våra kostnadsfria webbinarier i våras, en serie vi startade när vi inte kunde träffa våra kunder på annat sätt på grund av pandemin. Vi följer upp succén med en serie webbinarier på aktuella ämnen och startar redan nu på fredag 18 september med en kort introduktion till webbtillgänglighet.
 • Vi fixar dina pdf-dokument!

  Den 23 september ska alla 2 år gamla pdf-dokument vara tillgängliga. Skicka dem till oss så ser vi till att de uppfyller kraven. Det går fort och smidigt och du slipper bekymra dig för att kanske glömma någon liten detalj.
 • Paneldebatt – Dagen innan lagens krav ska vara uppfyllda

  Funka har bjudit in DIGG, Funktionsrätt, Riksdagen och Mjölby kommun för att diskutera Webbtillgänglighetsdirektivet. Du har möjlighet att ställa frågor till panelen!
 • Lagkrav på tillgänglighet - ett stort eller litet steg för mänskligheten?

  Funkas Susanna Laurin funderar på hur olika sektorer uppfattar lagens krav och hur det kommer att gå när privat sektor får sin alldeles egen Tillgänglighetslag.
 • Vill du lära dig mer om inbyggd/automatisk tillgänglighet?

  Nu har du chansen att påverka, pröva och bidra till innovativa lösningar för nästa generations publiceringssystem! Lär dig mer och inspireras genom att delta i ett av Funkas spännande forskningsprojekt.
 • Användare som experter – nu börjar utbildningen

  Funka och Furuboda folkhögskola ska utbilda personer med funktionsnedsättning till experter på webbtillgänglighet. Samtidigt ger vi offentlig sektor möjlighet att få kostnadsfri rådgivning. Kanske vill även din verksamhet vara med?
 • Funkas Tillgänglighetsdagar 24-25 November 2020

  På grund av Coronapandemien har Tilllgänglighetsdagarna skjutits upp, men i november kommer vi att se till att årets viktigaste evenemang går av stapeln, oavsett vad som händer! Låt dig inspireras av slutanvändare med funktionsnedsättning som berättar hur saker funkar i verkligheten; världsledande experter inom utveckling, form, UX-design och innehållsproduktion som delar med sig av sina bästa tips och forskare som berättar om de senaste innovationerna på området. Välkommen till vår värld!
 • Tre frågor till Alf Lindberg

  Tre frågor till Alf Lindberg, Intressepolitisk ombudsman vid Hörselskadades Riksförbund, HRF, som lyckats få en symbol för skrivtolkning antagen av Swedish Standards Institute, SIS.
 • Är du redo inför 23 september? Funka hjälper dig!

  Nu är det stort fokus på lagens krav. Våra kunder har samma krav på sig men olika förutsättningar att uppfylla dem. För att på bästa sätt stötta våra kunder erbjuder vi därför produkter och tjänster på olika nivåer.
 • Norges Bolagsverk låter Funka testa maskinöversättning

  Funkar automatisk översättning tillräckligt bra för att kunna användas av myndigheter? Den frågan ville norska Brønnøysundregistrene ta reda på och lät Funka undersöka saken.
 • Funka utbildar unga med funktionsnedsättning

  För att fler ska förstå vad den nya lagen om digital tillgänglighet innebär ur användarperspektiv erbjuder Funka kostnadsfri utbildning för ungdomar med funktionsnedsättning. EU-kommissionen finansierar projektet.
 • Digitala betaltjänster för alla!

  Funka har vunnit en innovationstävling för att hjälpa fler att våga och kunna använda digitala betaltjänster. PTS finansierar projektet och Länsstyrelsen är vår partner.
 • Funka utvald till nyckelinnovatör av Europeiska Kommissionen

  Ett av de forskningsprojekt som Funka arbetar i har blivit analyserat av Innovation Radar och Funka har blivit listade som nyckelinnovatör tillsammans med Texthelp och Linz Universitet.
 • Hög tid att få ordning på dina pdf-dokument

  Låt oss säkra tillgängligheten i dina pdf-dokument under sommaren, så behöver du inte bekymra dig om den 23 september. Vi kan granska, åtgärda eller utbilda – allt efter dina behov och önskemål.
 • Norska SpareBank 1 väljer Funka

  Funka har fått i uppdrag att granska internetbanken och bankappen för norska SpareBank 1 gentemot de utökade kraven på tillgänglighet som Funka har utformat i samarbete med funktionshinderrörelsen. SpareBank 1 har redan en hög nivå av tillgänglighet, men eftersom banken har större ambitioner än att bara följa lagen har Funka anlitats för att se om det finns utrymme för ytterligare förbättringar.
 • Nätverk och samverkan – ett bra sätt att lyckas med tillgänglighet

  Är du osäker på vem du kan fråga? Behöver du inspiration? Vill du dela med dig av dina funderingar med likasinnade? Då kanske du ska gå med i ett nätverk som jobbar med tillgänglighet?
 • Funkas Tillgänglighetsdagar 24-25 november

  För att så många som möjligt ska få chans att delta på vår årliga konferens har vi skjutit fram Tillgänglighetsdagarna till slutet av november. Vi ser extra mycket fram emot spännande föreläsningar och inspirerande diskussioner just i år, när distansarbete, online-utbildning och webbmöten blivit vardag för allt fler. Digital tillgänglighet har aldrig varit viktigare!
 • Höstens utbildningsdatum publicerade

  Ju fler som förstår vad tillgänglighet handlar om och varför det är viktigt, desto lättare är det att lyckas. Dessutom är det mycket roligare att jobba tillsammans. Tillgänglighet är hela organisationens, hela avdelningens, hela teamets ansvar. Därför erbjuder vi grupprabatt på alla våra öppna utbildningar!
 • Tre frågor till Olle Hansen

  Tre frågor till Olle Hansen, Kapten och projektledare på den tillgängliga katamaranen och tävlingsbåten Handicat.
 • Mer klarspråk genom maskininlärning

  Tillsammans med det statliga forskningsinstitutet RISE ska Funka undersöka om AI kan hjälpa redaktörer att skapa texter som är lättare att förstå.
 • Snart är 23 september här – nu kör vi!

  Det går fort när man har roligt, nu närmar sig dagen när dina webbplatser och dokument ska vara tillgängliga. Vi lanserar en kampanjwebb för att underlätta dina beslut.
 • Upphandling – en nyckel till bättre tillgänglighet

  När leverantörerna gör rätt från början och levererar tillgänglighet från start blir allt mycket bättre. Men för att de ska ha en chans att göra det måste du ställa tydliga krav. Vi lär dig hur!
 • Funka granskar SVT Play

  Allt fler låter testa tillgänglighet i appar. Sedan många år jobbar Funka med SVT i olika kanaler, bland annat granskar vi hur SVT Play’s appar lever upp till kraven.
 • Att involvera användare

  När personer med funktionsnedsättning är med och hittar nya lösningar, ställer krav och testar blir slutresultatet bättre för alla. I ett nytt forskningsprojekt ska Funka försöka bidra till bättre användarinvolvering.
 • Bibliotek Värmland väljer Funka

  Bibliotek är bara en av alla de viktiga samhällstjänster som måste uppfylla krav på tillgänglighet i och med Webbtillgänglighetsdirektivet. Bibliotek Värmland valde att direktupphandla expertis på tillgänglighet för att säkerställa att webbplatsen funkar för alla.
 • Tre frågor till Lars Qvart

  Tre frågor till Lars Qvart, Kommunikationsstrateg på Skatteverket.
 • Tre frågor till Veronica Magnusson Hallberg

  Tre frågor till Veronica Magnusson Hallberg, ordförande i Svenska Downföreningen.
 • Införandet av Webbtillgänglighetsdirektivet försenas inom EFTA

  EFTA-länderna Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz kommer att implementera Webbtillgänglighetsdirektivet lite senare än planerat. Under tiden utvecklar Norge en central funktion för tillgänglighetsredogörelse.
 • Forskningsresultat: stödmaterial kring publiceringssystem

  I väntan på att återigen kunna genomföra våra populära föreläsningar och konferenser där vi berättar om de senaste forskningsresultaten vi fått fram, vill vi slå ett slag för de rapporter vi löpande publicerar. Bland annat har vi nyligen släppt stödmaterial för dig som ska välja publiceringssystem.
 • Följ vår kostnadsfria webbinarie-serie i vår!

  Just nu sker det mesta online, vilket innebär att digital tillgänglighet är viktigare än någonsin. Vi bidrar med kunskap, erfarenhet och inspiration på Funkas Fredagswebbinarium, alla helgfria fredagar kl 13.00 - 13.30.
 • Extrainsatt webbinarium 3 april kl 13-14 - Anmäl dig

  Nu blir det ännu tydligare hur viktigt det är med tillgänglighet. Krisinformation, hälsoinformation och distansarbete - allt måste vara tillgängligt!
 • När tillgänglighet är en självklarhet

  Många av våra kunder fokuserar på lagens krav, men inte alla. För Läromedelsförfattarna är det självklart att information ska funka för alla, även om förbundet inte omfattas av lagen. Funka bygger om Läromedelsförfattarnas webbplats med tillgänglighet i fokus.
 • Boka demo av Talande Webb

  Se till att många fler kan ta del av ditt budskap! Med Talande Webb får dina besökare ett läs-stöd som verkligen funkar. Dyslektiker, personer med annat modersmål än svenska och många som ser dåligt har stor nytta av hjälpmedlet.
 • Inbyggd tillgänglighet ger stöd till redaktörer

  Genom att bygga in tillgänglighet i webbpubliceringssystemen blir det möjligt för webbredaktörer att göra rätt, även om de inte själva är experter på tillgänglighet. Funka har fått finansiering för att utveckla bättre mallar med inbyggd tillgänglighet i EpiServer.
 • Funka stödjer spridningen av innovativa digitala hälso- och vårdlösningar över hela Europa

  I dessa oroliga tider är det viktigt att lära av varandra över sektorer och gränser när det gäller digital hälsa för äldre. Genom att kommersiella aktörer, civilsamhället, akademin och regeringar delar med sig av erfarenheter och kunskap kan innovativa lösningar komma till användning i hela Europa.
 • Tre frågor till Susanna Cederquist

  Tre frågor till Susanna Cederquist, föreläsare och författare med fokus på dyslexi.
 • Återkommande granskning är en kvalitetsfråga

  Att kunder kommer tillbaka är naturligtvis alltid trevligt. Men ännu bättre är det när de, som Trondheims kommun, väljer att successivt förbättra sina gränssnitt och sen säkerställer att de lyckats genom att låta oss testa mot kraven.
 • Funka påverkar marknaden för publiceringsverktyg

  Med finansiering från Europaparlamentet har vi fått chansen att bygga vidare på ett av våra mest nyskapande forskningsprojekt. Den här gången ska vi jobba tillsammans med CMS-producenter för att ta fram modeller för inbyggd tillgänglighet.
 • Unga entreprenörer utvecklar ny rullstolsramp

  Backrack UB heter ett projekt som ska utveckla en bärbar och ihopfällbar ramp för rullstolar. Att själv kunna lösa problem med bristande tillgänglighet kan ge en känsla av frihet.
 • Konferens 6 maj: Låt framtidens IT-proffs lära sig tillgänglighet!

  Hur ska nästa generations tekniker, formgivare och informatörer få med sig tillgänglighet redan från början? Vad kan vi göra för att underlätta deras väg ut på arbetsmarknaden nu när kraven höjs? Den 6 maj presenteras resultatet av ett nordiskt forskningsprojekt i Stockholm.
 • Begriplig information på webben – Funkas enkät 2020

  Dags för Funkas årliga undersökning om hur offentlig sektor arbetar för att samhällsinformation ska nå ut till alla. Vill du hjälpa oss att mäta hur det ligger till?
 • Tre frågor till Alejandro Moledo

  Tre frågor till Alejandro Moledo, policy-koordinator, European Disability Forum, (EDF).