Att kommunicera med klarspråk

Klarspråk handlar om att anpassa texter till mottagarna och inkludera alla läsare. Enligt språklagen ska språket vara "vårdat, enkelt och begripligt". Detta är något som både offentliga och privata verksamheter har stor nytta av. Kom igång med kursen redan idag. Komplettera med ett lärarlett kurspass för att få fördjupade kunskaper.

För vem?

Kursen vänder sig främst till webbredaktörer, kommunikatörer och skribenter.

För att få ut maximalt av kursen, bör du ha grundläggande förkunskaper inom tillgänglighet, antingen genom vår kurs Introduktion till tillgänglighet, eller förvärvade på annat sätt, exempelvis via praktiskt arbete. Det är dock inte ett krav för att kunna ta del av innehållet i denna kurs.

Om kursen

Vill du lära dig att skriva klarspråk? Välkommen till en lärorik, intressant och rolig kurs! Vi går igenom hur språklagen ska tolkas och hur du ska skriva för att nå ut med ditt budskap till så många som möjligt. 

Klarspråk är grunden för all begriplig kommunikation. Det finns konkreta regler som du kan följa när du skriver.

Men för att nå ut till alla läsare måste du anpassa dina texter till de som har svårt att ta till sig information – och de är många. Därför handlar kursen också om människors olika förmågor att läsa.

Enkla, begripliga texter som är anpassade efter mottagarna underlättar för alla: människor med läs- och skrivsvårigheter, stressade läsare, personer som lär sig svenska eller som har kognitiva funktionsnedsättningar.

Om kursledaren Amalthea Frantz

Amalthea är expert på Funka med fokus på klarspråk. Hon utbildar, ger råd, redigerar texter och arbetar med olika sorters kommunikation.

Amalthea har jobbat som reporter, förlagsredaktör och redaktionssekreterare, men även som pedagog, handledare och illustratör. Hon har erfarenhet av att skriva, planera och redigera det mesta: korta nyheter och hela böcker, samhällsinformation och skönlitteratur. Mellan år 2014 och 2021 arbetade Amalthea särskilt med lätt svenska.

Det finns två versioner av Amalthea! Den verkliga och hennes avatar. Varför? Läs mer om vår pedagogiska modell.

 

Innehåll

Under kursen går vi bland annat igenom:

 • Vad innebär tillgängligt språk?
 • Språklagen och webbtillgänglighetsdirektivet
 • Läsares olika förutsättningar
 • Läsprocessen
 • Klarspråk ­­– konkreta regler
 • Läsbarhet och texters struktur
 • Formgivning och bilder

Hur ges kursen?

Kursen består av två delar; en inspelad kurs som följs av en lärarledd kursdag.

Inspelad kurs on-demand

Funka Academys inspelade kurs är för dig som vill ha breda baskunskaper i tillgänglighet nära till hands. Du får en grundläggande helhetsbild men också möjlighet att fokusera på valda områden som du har särskilt behov av. Se ett klipp från Att kommunicera med klarspråk: 

 

Du kan ta del av kursen on-demand när det passar dig. Kursen består av delar – beta av en eller flera åt gången. Du kan också använda kursen som en kunskapsbank; sökfunktionen gör det lätt att hitta vad du efterfrågar. 

 • Tillgång till kursen on-demand på Funka Academys lärportal under 6 månader
 • 8 delar, totalt 45 minuter inspelade filmer samt referensmaterial
Del Ämnesområde Längd
Del 1 Vad är klarspråk 05:52
Del 2 Läsarnas behov - lika och olika 09:01
Del 3 Vårdat språk 04:01
Del 4 Enkelt språk 05:19
Del 5 Begripligt språk 08:17
Del 6 Formgivning av text 04:37
Del 7 Bilder med budskap 04:18
Del 8 Arbeta vidare med klarspråk  03:15

 

Lägg till ett lärarlett kurspass

Vill du höja din teoretiska och praktiska kompetens ytterligare? Du kanske har, eller är på väg in, i en roll där djupare kunskaper i tillgänglighet är nödvändiga? Eller känner du helt enkelt att du lär dig bäst och mest genom lärarledd undervisning i realtid?

För dig erbjuder vi ett kompletterande pass som en vidareutveckling och fortsättning på den inspelade grundkursen. Fokus ligger på fördjupad undervisning med exempel, övningar, diskussioner och frågestunder.

 • 4 timmar inklusive korta pauser, kl. 13:00 - 17:00.
 • Funkas ämnesexperter leder passen.

Efter kursen 

Efter avslutad kurs får du ett digitalt utbildningsintyg som visar att du har deltagit samt kursens omfattning och innehåll. 

Du har fortsatt tillgång till on-demandkursens material och kunskapsbank under 6 månader från beställningsdatum. 

Funkas allmänna villkor vid köp av utbildning

 • Idag

  On-demand: Att kommunicera med klarspråk

  Inspelad kurs som du får tillgång till direkt. Du bestämmer själv när, var och i vilken takt studierna ska genomföras. Du har obegränsad personlig åtkomst till kursen under 6 månader från beställning.

  Pris: 2 495 SEK exklusive moms, per person

  Det finns fel i formuläret


  Kundinformation
  Välj betalningsmetod
  Faktureringsuppgifter
  Klippkort
  Kortbetalning
  Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster
 • Idag
  okt
  14

  On-demand + Live: Att kommunicera med klarspråk

  Inspelad kurs som du kan påbörja direkt efter anmälan, med obegränsad personlig åtkomst i 6 månader. Dessutom ingår ett direktsänt kurspass med en av Funkas experter som kursledare.

  Datum:

  Tid:

  Pris: 6 490 SEK exklusive moms per person

  Det finns fel i formuläret


  Kundinformation
  Välj betalningsmetod
  Faktureringsuppgifter
  Klippkort
  Kortbetalning
  Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster
 • Utbildning för din organisation

  Är ni flera i er organisation som vill gå denna kurs? I era lokaler, online eller på plats hos Funka? Ring oss på 08-555 770 60 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi till dig.

  Det finns fel i formuläret


  Kundinformation
  Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster
Tack, det var en nyttig och bra förmiddag! Viktigt att bli påmind om hur mycket enklare det är om man gör rätt från början. Jag fick många tankar kring hur vi rekryterar och vad mycket som fortfarande återstår att göra.

Jenni – Stockholm stad