Att skapa tillgänglig UX-design

Som designers har vi ett ansvar för att alla människor oavsett förmåga ska kunna använda digitala tjänster. På vilket sätt kan du som UX:are eller AD arbeta för att skapa hållbara digitala tjänster? Du får tillgång till kursen direkt. Bygg på med ett lärarlett kurspass för att fördjupa dina kunskaper.

För vem

Kursen riktar sig till dig som vill ha en introduktion i att arbeta med användarupplevelse i ett tillgänglighetsperspektiv. Du jobbar sannolikt redan som UX-/användarbarhetsdesigner och vill nu förstärka och befästa dina kunskaper inom tillgänglig design. Kursen passar även dig som arbetar tillsammans med, eller leder, UX-/användarbarhetsdesigners och vill få en större förståelse inom användarbarhet.

För att få ut maximalt av kursen, bör du ha grundläggande förkunskaper inom tillgänglighet, antingen genom vår kurs Introduktion till tillgänglighet, eller förvärvade på annat sätt, exempelvis genom praktiskt arbete. Det är dock inte ett krav för att kunna ta del av innehållet i denna kurs.

Om kursen

I den här kursen tittar vi på hur UX, design och tillgänglighet hänger ihop, vilka punkter som berörs i WCAG men också mervärdet i att ha med användare med olika funktionsnedsättningar i användningstester.

Vi går igenom strategiska aspekter för hur er organisation ska kunna arbeta hållbart och tillgängligt. Det handlar om att alla roller i ditt team ska förstå sina ansvarsområden. Vi tror på att låta konceptet "design för alla" fungera som en designfilosofi och vara vägledande under hela utvecklingsprocessen. Låt oss peppa dig och din organisation att komma igång med ert tillgänglighetsarbete

Innehåll

Det här får du som deltagare:

 • Grundläggande förståelse för tillgänglighet och inkluderande design
 • Målgruppers varierade behov och vilka hinder som finns i gränssnitt
 • Vad WCAG är och hur UX & design är kopplat till det
 • Tips på testverktyg och designmetoder som kan användas för att säkerställa att gränssnitt kan användas av så många som möjligt.
 • Se bra och dåliga lösningar
 • Testa på att genomföra både manuella och automatiska tester av gränssnitt.
 • Kompetens i att argumentera för tillgänglighet och metoder för att utbilda, engagera och stötta kollegor i tillgänglighetsarbete.

Om kursledaren Moa Björk

Moa är tillgänglighetsexpert på Funka. Hon har en kandidatexamen i kognitionsvetenskap från Umeå universitet och är Certified Professional in Accessibility Core Competencies (CPACC) genom International Association of Accessibility Professionals (IAAP).

Det finns två versioner av Moa! Den verkliga och hennes avatar. Varför? Läs mer om vår pedagogiska modell.

 

Hur ges kursen?

Kursen består av två delar; en inspelad kurs som följs av lärarlett kurspass.

Inspelad kurs on-demand

Funka Academys inspelade kurs är för dig som vill ha breda baskunskaper i tillgänglighet nära till hands. Du får en grundläggande helhetsbild men också möjlighet att fokusera på valda områden som du har särskilt behov av. Se ett klipp från Att skapa tillgänglig UX-design:

 

Du kan ta del av kursen on-demand när det passar dig. Kursen består av delar – beta av en eller flera åt gången. Du kan också använda kursen som en kunskapsbank; sökfunktionen gör det lätt att hitta vad du efterfrågar. 

 • Tillgång till kursen on-demand på Funka Academys lärportal under 6 månader
 • 10 delar, totalt 1 timma 16 minuter inspelade filmer samt referensmaterial
Del Ämnesområde Längd
Del 1 Vem ansvarar för digital tillgänglighet? 04:13 min
Del 2 Lär känna användarna 10:03 min
Del 3 Informationsstruktur och navigation 17:23 min
Del 4 Text och typografi 05:11 min
Del 5 Färger och kontraster 08:06 min
Del 6 Länkar och knappar 06:58 min
Del 7 Bilder 06:04 min
Del 8 Video och ljud 03:51 min
Del 9 Formulär 09:41 min
Del 10 Egenkontroll 04:07 min

 

Lägg till ett lärarlett kurspass

Vill du höja din teoretiska och praktiska kompetens ytterligare? Du kanske har, eller är på väg in, i en roll där djupare kunskaper i tillgänglighet är nödvändiga? Eller känner du helt enkelt att du lär dig bäst och mest genom lärarledd undervisning i realtid?

För dig erbjuder vi ett kompletterande pass som en vidareutveckling och fortsättning på den inspelade grundkursen. Fokus ligger på fördjupad undervisning med exempel, övningar, diskussioner och frågestunder.

 • 4 timmar inklusive korta pauser, kl. 13:00 - 17:00.
 • Funkas ämnesexperter leder passen.

Efter kursen 

Efter avslutad kurs får du ett digitalt utbildningsintyg som visar att du har deltagit samt kursens omfattning och innehåll. 

Du har fortsatt tillgång till on-demandkursens material och kunskapsbank under 6 månader från beställningsdatum. 

Funkas allmänna villkor vid köp av utbildning

 • Idag

  On-demand: Att skapa tillgänglig UX-design

  Inspelad kurs som du kan påbörja direkt efter anmälan, med obegränsad personlig åtkomst i 6 månader. Du bestämmer själv när, var och i vilken takt studierna ska genomföras.

  Pris: 2 495 SEK exklusive moms, per person

  Det finns fel i formuläret


  Kundinformation
  Välj betalningsmetod
  Faktureringsuppgifter
  Klippkort
  Kortbetalning
  Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster
 • Idag
  sep
  18

  On-demand + Live: Att skapa tillgänglig UX-design

  Inspelad kurs som du kan påbörja direkt efter anmälan, med obegränsad personlig åtkomst i 6 månader. Dessutom ingår ett direktsänt kurspass med en av Funkas experter som kursledare.

  Datum:

  Tid:

  Pris: 6 490 SEK exklusive moms per person

  Det finns fel i formuläret


  Kundinformation
  Välj betalningsmetod
  Faktureringsuppgifter
  Klippkort
  Kortbetalning
  Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster
 • Idag
  nov
  27

  On-demand + Live: Att skapa tillgänglig UX-design

  Inspelad kurs som du kan påbörja direkt efter anmälan, med obegränsad personlig åtkomst i 6 månader. Dessutom ingår ett direktsänt kurspass med en av Funkas experter som kursledare.

  Datum:

  Tid:

  Pris: 6 490 SEK exklusive moms per person

  Det finns fel i formuläret


  Kundinformation
  Välj betalningsmetod
  Faktureringsuppgifter
  Klippkort
  Kortbetalning
  Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster
 • Flera som vill gå denna kurs?

  Är ni flera i er organisation som vill gå denna kurs? I era lokaler, online eller på plats hos Funka? Ring oss på 08-555 770 60 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi till dig.

  Det finns fel i formuläret


  Kundinformation
  Funkas personuppgiftspolicy, öppnas i nytt fönster

Du kanske även är intresserad av:

Introduktion till tillgänglighet

Vill du få en gedigen introduktion i tillgänglighet? I denna grundkurs visar vi tydliga exempel på bra och dålig tillgänglighet, går igenom statistik, berättar om politiska beslut och förklarar svåra begrepp.

Kurspaket för UX Frontend Designers

Kurspaketet för dig som jobbar med UX och design! Du arbetar som UX-designer eller UX-artist men paketet är också relevant för andra UX-roller som writer, copy eller researcher samt för användbarhetsdesigners och användbarhetsexperter.

InDesign och pdf-dokument

Skapa grafiska dokument för alla. I Adobe InDesign finns alla förutsättningar för att arbeta med tillgänglighet - låt våra experter visa dig hur.

Att publicera tillgängligt på webben

Tillgänglighet är mycket mer än bara teknik! Du som webbredaktör har ett stort ansvar för att webbplatsen ska bli tillgänglig för alla användare.