Finns det lösningar som passar alla?

En myt om tillgänglighet som vi ofta stöter på är att lösningar som är nödvändiga för en viss grupp människor är helt oönskade av en annan grupp. Genom att skylla på att olika grupper inte är överens försöker man ducka frågan helt i stället för att fundera på vad lösningen kan vara.


Vanliga missförstånd är att exempelvis mattor som kan vara bra för personer med hörselnedsättning ställer till det för personer med allergi. Eller att trottoarkanter, som är nödvändiga för personer med synnedsättning, ställer till det för personer med rullande hjälpmedel.

Det är inte ett alternativ att låta bli att göra något för att slippa potentiella konflikter, eftersom den som ansvarar för en lokal eller byggnad ska se till att alla grupper ska ha samma förutsättningar att delta. Dessutom visar forskning att många tillgängliga lösningar gynnar fler än de specifika målgrupperna. I andra lägen går det att kompromissa och komma överens.

Vi vill slå hål på myten att det som är bra för en typ av funktionsnedsättning är dåligt för en annan” genom att presentera några smarta lösningar.

Projektet är finansierat av Jimmy Dahlstens fond