Syn och allergi behöver olika lösningar

Hur ska man göra; ska det vara tillåtet för ledarhundar när det finns personer som är allergiska mot hundar? Antingen diskriminerar man den ena eller andra ...


Ledarhunden är ett viktigt hjälpmedel för synskadade, men det finns personer som är allergiska mot hundar.

Många allmänna platser tillåter inte hundar, eftersom det finns människor som är allergiska mot pälsdjur.

Eftersom gravt synskadade som har behov av orienteringshjälp kan använda ledarhund behövs ett undantag för att dessa personer - och deras hundar ska kunna använda lokaler och transportmedel.

Men konflikten finns inte ens, för grupperna har kommit överens om hur det ska fungera. Hela problemet är en myt.

Exempel

Behoven för synskadade och allergiker kan kombineras

Här finns en uppgörelse och det är inga problem mellan grupperna. Så här skriver Astma- och Allergiförbundet och Synskadades Riksförbund överenskommelsen mellan organisationerna:


"Vi tycker inte att det finns någon poäng i att ställa olika grupper med funktionshindrade mot varandra – vi arbetar gemensamt för ett tillgängligt samhälle.

Målet för vårt intressepolitiska arbete är att skapa ett samhälle för alla, det vill säga ett samhälle där både allergiker och synskadade kan leva ett rikt liv tillsammans med andra och varandra. Frågor om tillgänglighet har därvid stor betydelse.

Vi med allergier eller som är synskadade måste tryggt, säkert och utan att riskera hälsan kunna förflytta oss och vara verksamma runt om i samhället: jag måste kunna färdas, utföra mitt arbete, delta i studier, kulturaktiviteter och ha en innehållsrik fritid.

I vissa, ofta klart avgränsade situationer, inträffar det att intressena och behoven hos människor som är allergiska och synskadade "kolliderar". Särskilt påtagligt blir detta vid mötet mellan en person som är hundallergiker och en annan som är ledarhundsförare. Denna typ av konflikter kan och måste hanteras ansvarsfullt och med ömsesidig respekt för den andres situation.”

Astma- och Allergiförbundet anser inte att det är ok att avvisa ledarhundar generellt med hänvisning till att ”det kan komma en allergiker” och vi vet att ledarhunden är ett viktigt hjälpmedel för många synskadade. Tillsammans med Synskadades Riksförbund, SRF, har vi också en överenskommelse om hur konflikter som rör ledarhundar bör hanteras.

Både allergiker och synskadade har lika stor rätt till ett tillgängligt samhälle enligt FN-konventionen om rättigheter för funktionshindrade. Det betyder att varken personer med svårare pälsdjursallergi eller synskadade med ledarhund kan hävda sin rätt på den andres bekostnad. I de fall där en konflikt uppstår ska man i stället arbeta gemensamt för att hitta en tillfredsställande lösning som fungerar för båda parter.

Eftersom antalet ledarhundar i Sverige är relativt litet kan de situationer där konflikter riskerar att uppstå oftast lösas bara viljan finns. Vi tycker därför inte att det finns någon poäng i att ställa olika grupper med funktionshindrade mot varandra – vi arbetar gemensamt för ett tillgängligt samhälle. Istället är det extra viktigt att öka kunskapen i samhället om både allergi och ledarhundar."

Projektet är finansierat av Jimmy Dahlstens fond