Nytt forskningsprojekt om individanpassad tillgänglighet

Tänk om systemet kunde hjälpa till lite, i stället för att du som användare ska behöva förstå hur du ska göra alla inställningar. Med dagens teknik borde det vara möjligt, och nu ska det testas i ett forskningsprojekt som leds av Universitetet i Linz.

Projektet som heter EasyReader kan beskrivas som en kognitiv skärmläsare. Målet är att ge användaranpassat och situationsanpassat stöd till personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Det är verkligt användardrivet i och med att personer med kognitiva nedsättningar deltar som medforskare och driver innovationsprocessen. 

Grundidén är enkel: systemet känner av dina preferenser och sparar dem tills nästa gång. Ju mer systemet används, desto bättre blir det, eftersom systemet lär sig genom interaktion med användare. Att projektet kommer att bygga mycket på tester med användare är självklart.

Ända sedan jag såg den första prototypen för många år sedan har jag hoppats att vi skulle få bidra till den här utvecklingen, säger Susanna Laurin, vd på Funka. Det ska bli fantastiskt spännande att få testa det här med användare.

Projektet EasyReader kommer att resultera i ett ramverk med öppen källkod, vilket gör att utvecklare kan bygga vidare på konceptet och skapa nya smarta lösningar. När gränssnittet anpassar sig efter användaren slipper man stigmatiserande särlösningar.

 

Finansiering: Horizon 2020
Konsortium: Universitetet i Linz (projektledare), KI-I i Linz,
Dortmunds Tekniska Universitet, In der Gemeinde leben gGmbH i Düsseldorf, Texthelp Ltd, Nordirland, DART Kommunikations- och dataresurscenter i Göteborg, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM), Athena ICT Ltd och Funka.
Period: januari 2018- juni 2020
Budget: 2 MEURO